Egyre többen, világszerte 50 millióan élnek modern kori rabszolgaságban

2022. szeptember 12. – 15:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 2016-os adatokhoz képest 2021-re 9,3 millióval emelkedett azoknak a száma, akiknek kényszerházasságot kellett kötniük vagy kényszermunkát kell végezniük – derült ki az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének (ILO)jelentéséből. Eszerint 2021-ben 27,6 millió ember – közülük több mint 3,3 millió gyerek – végzett kényszermunkát világszerte, és 22 millióan éltek kényszerházasságban. A házasságra kényszerítettek több mint kétharmadát nők és lányok tették ki. A hétfőn közzétett dokumentum szerint világszerte szinte minden 150. ember modern kori rabszolgaként él.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, a Nemzetközi Migrációs Szervezet, illetve a Walk Free Foundation nevű civil szervezet közösen közzétett legfrissebb jelentése rámutatott, hogy a koronavírus-járvány, a fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt az oktatásban és a foglalkoztatásban világszerte súlyos zavarok keletkeztek, amelyek még inkább növelték a mélyszegénységet és a kényszerű elvándorlást, írja az MTI.

A kényszermunka több mint fele a magas jövedelmű, illetve a közepes jövedelem magasabb kategóriáihoz tartozó országokban fordult elő, a bevándorló munkavállalók pedig több mint háromszor nagyobb valószínűséggel váltak érintetté.

A jelentés kitért Katarra, amelyet a novemberi FIFA labdarúgó-világbajnokságra való felkészülés közben sokan vádoltak azzal, hogy megsérti a vendégmunkások jogait. Az ILO 2018 áprilisában irodát is nyitott Dohában, és mint írták, azóta jelentős volt az előrelépés a több százezer bevándorló munkavállaló élet- és munkakörülményeinek tekintetében.

Az ILO-jelentés a Kína egyes térségeiben alkalmazott kényszermunkával kapcsolatos aggodalmakról is beszámolt az ENSZ emberi jogi biztosának augusztus 31-én publikált jelentésére hivatkozva, amely szerint Kínában súlyosan megsértették az emberi jogokat, és az ujgurok, valamint más muszlimok fogva tartása Hszincsiangban emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet. Kína viszont határozottan tagadta az ENSZ-jelentésben szereplő megállapításokat.

Guy Ryder, az ILO főigazgatója nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezte, hogy a modern rabszolgaság felszámolásában nem történt előrelépés, és felszólította a kormányokat, s mellettük a szakszervezeteket, a munkaadói szervezeteket, a civil társadalmat és az átlagembereket is, hogy küzdjenek „az emberi jogok ilyen alapvető megsértése ellen”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!