Elbocsátotta a magyar kormány a meteorológiai szolgálat vezetését, mert elmaradt az augusztus 20-i vihar

2022. augusztus 23. – 13:41

frissítve

Elbocsátotta a magyar kormány a meteorológiai szolgálat vezetését, mert elmaradt az augusztus 20-i vihar
A Budavári Palota nemzeti színekkel megvilágított épülete 2022. augusztus 20-án – Fotó: MTI/Lakatos Péter

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal távozik a posztjáról a magyarországi Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke és a szervezet szakmai elnökhelyettese – közölte hétfőn este a magyar Technológiai és Ipari Minisztérium Kommunikációs Főosztálya, számolt be a Telex.

A közlemény szerint a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát. Az új vezetők személyéről a későbbiekben születik döntés.

A döntés előzménye kétségtelenül az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték elmaradása, ám hogy ez szakmailag megalapozott-e, továbbra is kérdés. Augusztus 20-án ugyanis a viharok kialakulásának az utolsó pillanatig megvolt az esélye, de azt részletesen ki kell még vizsgálni, miért nem jöttek be végül az előrejelzések – válaszolta a Telex kérdésére Nagy-Kurunczi Rita, az Időkép vezető meteorológusa. Szerinte

„mivel a legtöbb időjárás-előrejelzési modell (köztük a legjobb beválásúnak mért európai, de az amerikai, német és francia modell is) egy kiterjedt csapadéktömb kialakulásával számolt az esti órákra a középső országrészre, ennek ellenére a várt esemény nem következett be”.

Szombaton elmaradt az ünnepi tűzijáték, a magyar kormánymédia pedig rögtön meg is találta a felelőst: az Országos Meteorológiai Szolgálatot. Szerintük az ünnep lebonyolítását irányító operatív törzs reggel még azt az információt kapta az OMSZ-től, hogy 75-80 százalék az esély az este kilenc óra körüli esőre vagy felhőszakadásra. Aztán az OMSZ még délelőtt is felhőszakadásokra, zivatarokra figyelmeztetett a posztjaiban, de közben hozzátették azt is, hogy a csapadékos idő „a jellegéből kifolyólag jelentős bizonytalansággal terhelt”.

Az operatív törzset vezető Kovács Zoltánék végül mindezek alapján úgy látták jónak, hogy a biztonság érdekében lefújják az esti tűzijátékot, és átteszik a következő szombatra. Az eső viszont elmaradt, amire – ha nem is azonnal – reagálva sorban jelentek meg a „súlyosan tévedett, alaposan elmérte az OMSZ” témájú cikkek a kormánymédiában. Az OMSZ maga mindezekre úgy reagált, hogy szombat estére a délelőttig rendelkezésre álló eredmények és forgatókönyvek közül „a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is.”

Jól látható az előrejelzésekből, hogy az OMSZ egyébként valóban nem állította száz százalékra az esőt/vihart, sőt, 20-25 százalékot adott annak, hogy amúgy nem fog esni. Végül a mérleg errefelé billent, és a tűzijáték mellett a vihar is elmaradt. Az Időkép meteorológusa szerint a hibás modellszámítások okának feltárása folyamatban van.

Nagy-Kurunczi szerint a meteorológia egy időjárási helyzet modellezéséhez több tucat lehetséges kifutást vizsgál, a meteorológus pedig ezekből állítja össze és kommunikálja a legvalószínűbb forgatókönyvet. „A mediterrán ciklonokhoz kapcsolódó konvektív csapadékképződés az egyik legnehezebben előrejelezhető időjárási helyzet a Kárpát-medencében, most is egy ilyen szituációval volt dolgunk” – fejtette ki.

Az ügyben azóta számos megszólalás történt, az OMSZ 16 vezetője politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakozik, a további fejleményeket a Telexen követheted.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!