Az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszálya lehet az idei Európában

2022. augusztus 23. – 22:45

frissítve

Az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszálya lehet az idei Európában
A Loire folyó a franciaországi Loireauxence-nál augusztus 16-án – Fotó: Reuters/Stephane Mahe

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kutatási részlegének aszályügyi szervezete, a Global Drought Observatory friss jelentésben összegezte a kontinensen nyáron tapasztalt aszályhelyzetet. A jelentés – ami teljes terjedelmében itt olvasható – ijesztő képet fest Európáról.

A dokumentum összegezte a különböző országok aszályintézkedéseit. Eszerint Európa közel kétharmadában valamilyen aszályriasztás volt (vagy még mindig van) érvényben augusztusban. A kontinens területének 47 százalékán figyelmeztetést adtak ki az aszály miatt, további 17 százalék pedig riasztási fokozatban van. A GDO összegzésében a figyelmeztetés fő feltétele a kiszáradt talaj, riasztás pedig akkor teljesül, amikor a tartós vízhiány már a növényzetre is komoly hatást tett.

A Bizottság a jelentést kommentálva azt állítja, hogy az előzetes adatok alapján a jelenlegi aszály Európa elmúlt 500 évében a legsúlyosabbnak tűnik. A BBC idézi Mariya Gabriel kutatásért felelős biztost, aki szerint a tartós hőhullám és a vízhiány példátlan krízishelyzetet teremtett az egész EU vízkészletében. „A átlagnál érezhetően rosszabb erdőtűzszezont tapasztalunk, és ez jelentős hatással van a növénytermesztésre. Az éghajlatváltozást kétségtelenül évről évre jobban érezhetjük” – tette hozzá. Az EU előrejelzése szerint az előző öt év átlagához képest idén a szemes kukorica betakarított mennyisége 16 százalékkal, a szójababé 15 százalékkal, a napraforgóé pedig 12 százalékkal lesz kevesebb az unióban.

A jelentés figyelmeztet arra is, hogy Európa szinte valamennyi folyójának valamilyen mértékben csökkent a vízszintje vagy akár ki is száradt. Ez a vízi közlekedés mellett leginkább az amúgy is válságban lévő energiaszektort sújtja. A dokumentum szerint a vízenergia felhasználása 20 százalékkal csökkent az aszály miatt.

Mint a dokumentum írja, a súlyos aszályhelyzet augusztus elejétől tovább terjedt és súlyosbodott. Az aszályos állapotok a Földközi-tenger mentén novemberig is eltarthatnak. A jelentés megemlíti azokat az országokat, ahol az aszályhelyzet romlott augusztusban. Ezek Olaszország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Románia, Észak-Szerbia, Ukrajna, Moldova, Írország, az Egyesült Királyság – és Magyarország. Az aszályról augusztusban a Telex is készített sorozatot, különös tekintettel a magyar helyzetre – ennek cikkeit itt olvashatja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!