Az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszálya lehet az idei Európában

2022. augusztus 23. – 22:45

frissítve

Az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszálya lehet az idei Európában
A Loire folyó a franciaországi Loireauxence-nál augusztus 16-án – Fotó: Reuters/Stephane Mahe

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kutatási részlegének aszályügyi szervezete, a Global Drought Observatory friss jelentésben összegezte a kontinensen nyáron tapasztalt aszályhelyzetet. A jelentés – ami teljes terjedelmében itt olvasható – ijesztő képet fest Európáról.

A dokumentum összegezte a különböző országok aszályintézkedéseit. Eszerint Európa közel kétharmadában valamilyen aszályriasztás volt (vagy még mindig van) érvényben augusztusban. A kontinens területének 47 százalékán figyelmeztetést adtak ki az aszály miatt, további 17 százalék pedig riasztási fokozatban van. A GDO összegzésében a figyelmeztetés fő feltétele a kiszáradt talaj, riasztás pedig akkor teljesül, amikor a tartós vízhiány már a növényzetre is komoly hatást tett.

A Bizottság a jelentést kommentálva azt állítja, hogy az előzetes adatok alapján a jelenlegi aszály Európa elmúlt 500 évében a legsúlyosabbnak tűnik. A BBC idézi Mariya Gabriel kutatásért felelős biztost, aki szerint a tartós hőhullám és a vízhiány példátlan krízishelyzetet teremtett az egész EU vízkészletében. „A átlagnál érezhetően rosszabb erdőtűzszezont tapasztalunk, és ez jelentős hatással van a növénytermesztésre. Az éghajlatváltozást kétségtelenül évről évre jobban érezhetjük” – tette hozzá. Az EU előrejelzése szerint az előző öt év átlagához képest idén a szemes kukorica betakarított mennyisége 16 százalékkal, a szójababé 15 százalékkal, a napraforgóé pedig 12 százalékkal lesz kevesebb az unióban.

A jelentés figyelmeztet arra is, hogy Európa szinte valamennyi folyójának valamilyen mértékben csökkent a vízszintje vagy akár ki is száradt. Ez a vízi közlekedés mellett leginkább az amúgy is válságban lévő energiaszektort sújtja. A dokumentum szerint a vízenergia felhasználása 20 százalékkal csökkent az aszály miatt.

Mint a dokumentum írja, a súlyos aszályhelyzet augusztus elejétől tovább terjedt és súlyosbodott. Az aszályos állapotok a Földközi-tenger mentén novemberig is eltarthatnak. A jelentés megemlíti azokat az országokat, ahol az aszályhelyzet romlott augusztusban. Ezek Olaszország, Spanyolország, Portugália, Franciaország, Németország, Hollandia, Belgium, Luxemburg, Románia, Észak-Szerbia, Ukrajna, Moldova, Írország, az Egyesült Királyság – és Magyarország. Az aszályról augusztusban a Telex is készített sorozatot, különös tekintettel a magyar helyzetre – ennek cikkeit itt olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!