Ingyenes nyálteszttel keresik a fiataloknál a rákra hajlamosító géneket Ausztráliában

2022. augusztus 22. – 13:14

frissítve

Ingyenes nyálteszttel keresik a fiataloknál a rákra hajlamosító géneket Ausztráliában
Fotó: Monash University

Másolás

Vágólapra másolva

A világ első preventív DNS-szűrését indítja el Ausztrália, a rák- és szívbetegségek kockázatát akarják kiszűrni több mint tízezer résztvevőnél – írja az MTI.

A Monash Egyetemen megvalósuló országos projekt lehetővé teszi, hogy a fiatalok ingyenes nyáltesztek segítségével tudják meg, fennáll-e náluk bizonyos rákos megbetegedések vagy szívbetegségek fokozott kockázata.

A szűrővizsgálatokon legalább tízezer, 18–40 év közötti fiatalt szűrnek ilyen fokozott kockázatú génmutációkra. A résztvevőknek egy honlapon kell feliratkozniuk a vizsgálatra, majd ezután tudják nyálmintájukat elküldeni.

A rákos megbetegedések szempontjából fokozott kockázatú gén lehet a BRCA1 és BRCA2 génmutáció, amely a nőknél az örökletes emlő- és petefészekrák fokozott kockázatát, a férfiaknál a mell- és prosztatarák kockázatát veti fel. A vizsgálat azért is fontos, mert a kiszűrt szülők gyerekei is örökölhetik a génmutációkat.

A másik vizsgált mutáció a Lynch-szindróma, amely a vastagbél- és végbélrák, az endometriumrák és más gyomor-bélrendszeri daganatos betegségek kockázatát növeli.

A kutatók szerint bebizonyosodott, hogy korai beavatkozásokkal mindkét esetben csökkenthető a rákos megbetegedés kockázata. Korai beavatkozásnak számít az éves szűrővizsgálatokon való részvétel 30 éves kortól, valamint a kockázatcsökkentő műtét lehetősége.

A projekt vezetője, Paul Lacaze, a Monash Egyetem docense azt mondta:

„A genetikai vizsgálat nem elég pusztán a családi kórelőzmény alapján, ugyanis az általános populációban a magas kockázatú, veszélyeztetett emberek akár 90 százalékát nem azonosítja a jelenlegi, családtörténeten alapuló tesztelés.”

A teszt a szívbetegségek kockázatát is ellenőrzi, összpontosítva a családi hiperkoleszterinémiára vagy „genetikailag magas koleszterinszintre”, amely már fiatal korban a szívbetegségek magas kockázatát eredményezheti. A kutatók előrejelzése szerint 75 emberből egynél magas az ilyen betegségek kockázata, nekik további szakértői konzultációkat, rendszeres vizsgálatokat és szűréseket ajánlanak.

Jane Tiller, a projekt társvezetője azt mondta:

„Ha ez a megközelítés sikeres lesz, igen jelentősen javíthatja a genetikai vizsgálatokhoz való hozzáférést, és számtalan életet menthet meg.”

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!