BBC: A zaporizzsjai erőmű dolgozói fegyveres oroszok foglyai

2022. augusztus 11. – 23:04

frissítve

BBC: A zaporizzsjai erőmű dolgozói fegyveres oroszok foglyai
Az orosz erők katonája a zaporizzsjai erőmű előtt augusztus 4-én – Fotó: Reuters/Alexander Ermochenko

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz–ukrán háború egyik legkritikusabb helyszíne a zaporizzsjai erőmű, amit az oroszok elfoglaltak, és az ukránok szerint bázisként használják. Az orosz megszállók március eleje óta tartják ellenőrzésük alatt a létesítményt, ami Európa legnagyobb atomerőműve – de a reaktorokat továbbra is ukrán technikusok üzemeltetik. Most a BBC-nek adott interjút az erőmű két dolgozója, akik a mindennapi életről is beszámoltak a konfliktuszóna közepén. Sms-ben adtak rövid válaszokat, a hírportál a forrásvédelem miatt megváltoztatta a nevüket. Azért sms-t használtak, mert az oroszok kikapcsolták az internetet, és csak orosz SIM-kártyát használhatnak, a térerő pedig nagyon korlátozott.

A két munkás szerint az oroszok gyakorlatilag fegyverrel tartják fogva őket. „A személyzet tagjai most az oroszok túszai” – írta egyikük. Amikor a műszak végeztével egy-egy munkás elhagyja a biztonsági kaput, az oroszok néha elrabolják őket, az egyik forrás szerint „egyre gyakrabban”. Hogy az emberrablások miért történnek, és mi az elraboltak sorsa, az nem derül ki az sms-ekből, de az ukrán munkások érezhetően megfélemlítve élnek. Pedig a napok enélkül is nehezen telnek: az erőmű melletti városban, Enerhodarban a bolti és gyógyszertári árak most négyszer magasabbak, mint az ukrán ellenőrzésű területen. Emellett orvoshiány van, és a bankautomaták többsége nem működik.

Az erőműben a dolgozók félnek attól, hogy olyasmi történik, aminek következményeként nagyobb területet ér radioaktív szennyeződés, vagy akár nukleáris katasztrófa történik. A két interjúalany szerint az oroszok mindenhol szemetet hagynak, de ettől még képesek lennének megfelelően felügyelni az erőművet. A gond az, hogy az erőművet és környékét rendszeresen támadások érik. „Szombaton lőtték a nitrogén-oxigén-állomást, és tűz keletkezett. Valami csoda folytán az ott dolgozók túlélték” – írta az egyik forrás, aki szerint a munkanapja „állandó stressz”, és „a pszichológiai helyzet nehéz”.

A két dolgozó megerősítette azt, hogy az oroszok katonai bázisként használják az erőművet (erről itt írtunk korábban). Egyikük szerint „mindennap oda-vissza járnak a katonai járműveikkel”, a felszereléseket pedig közvetlenül az erőmű épületénél helyezték el, hogy lehetetlenné tegyék az ukrán erők számára a támadást. „Minden tetőre tilos a belépés, ott alakították ki a megfigyelőpontjaikat. A kiképzőépület is a laktanyájuk lett” – fogalmaz a másik forrás. „Ételt csak egyetlen étkezőben lehet kapni. A többit a bázisukká alakították.”

Legutóbb éppen csütörtökön érkeztek hírek újabb tüzérségi támadásokról az atomerőműnél. A támadásért egymást tették felelőssé az ukránok és az oroszok. António Guterres ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki, hogy amennyiben a harcok „folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!