Az orosz megszállók szoftvereket vittek el a csernobili atomerőműből, ezért akadozott a radioaktivitás monitorizációja

2022. július 17. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csernobili atomerőmű radioaktivitást mérő központja részlegesen működésképtelenné vált, miután a bevonuló orosz csapatok a februári és márciusi megszállás alatt ellopták a berendezések szoftvereit – állítja a központ igazgatóhelyettese, Olexandr Barsukov.

Az Agerpresnek nyilatkozó intézetvezető szerint az orosz hadsereg azzal az indokkal tulajdonította el a hardvert és a programokat, hogy Ukrajna atomfegyvereket állított elő ezekben a laboratóriumokban.

„Amikor a megszállók bejöttek ide, az összes számítógépet leszerelték. Azt állították, hogy itt atomfegyverek létrehozására készülünk. Valószínűleg információkat kerestek. (…) Az eset óta megpróbáltuk újra összeszerelni a korábbi rendszert, de ez eddig lehetetlen volt” – mondta Barsukov. Mint kifejtette, az Európai Bizottság segített a laboratórium felállításában és többszöri ígéretet tettek arra, hogy a monitorizációra új szoftvert adnak át nekik.

Persze ez nem jelenti, hogy az atomerőműnél nem gyűjtik a radiokativitásra vonatkozó adatokat. Az Agerpres információi szerint ezt a tevékenységet jelenleg egy másik rendszer végzi, az atomerőmű szigorúan védett övezetében 39 érzékelő működik.

A csernobili erőmű február 24-től március 31-ig volt orosz katonai ellenőrzés alatt, ezalatt mintegy 1000 katona állomásozott a tiltott övezetben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!