Az orosz megszállók szoftvereket vittek el a csernobili atomerőműből, ezért akadozott a radioaktivitás monitorizációja

2022. július 17. – 10:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A csernobili atomerőmű radioaktivitást mérő központja részlegesen működésképtelenné vált, miután a bevonuló orosz csapatok a februári és márciusi megszállás alatt ellopták a berendezések szoftvereit – állítja a központ igazgatóhelyettese, Olexandr Barsukov.

Az Agerpresnek nyilatkozó intézetvezető szerint az orosz hadsereg azzal az indokkal tulajdonította el a hardvert és a programokat, hogy Ukrajna atomfegyvereket állított elő ezekben a laboratóriumokban.

„Amikor a megszállók bejöttek ide, az összes számítógépet leszerelték. Azt állították, hogy itt atomfegyverek létrehozására készülünk. Valószínűleg információkat kerestek. (…) Az eset óta megpróbáltuk újra összeszerelni a korábbi rendszert, de ez eddig lehetetlen volt” – mondta Barsukov. Mint kifejtette, az Európai Bizottság segített a laboratórium felállításában és többszöri ígéretet tettek arra, hogy a monitorizációra új szoftvert adnak át nekik.

Persze ez nem jelenti, hogy az atomerőműnél nem gyűjtik a radiokativitásra vonatkozó adatokat. Az Agerpres információi szerint ezt a tevékenységet jelenleg egy másik rendszer végzi, az atomerőmű szigorúan védett övezetében 39 érzékelő működik.

A csernobili erőmű február 24-től március 31-ig volt orosz katonai ellenőrzés alatt, ezalatt mintegy 1000 katona állomásozott a tiltott övezetben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!