Júliusban jöhet az orosz csőd

2022. május 25. – 00:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május 25-én lejár a mentesség, amit az amerikai pénzügyminisztérium adott az amerikai bankoknak az orosz államkötvényekből eredő, dollárban fennálló orosz kötelezettségek kezelésére. Ez lényegében azt jelenti, hogy a határidő lejárta után Oroszország nem törlesztheti az adósságait amerikai bankokon keresztül. Mivel erre Oroszországnak nem igazán lehet más lehetősége, így nem fogja tudni törleszteni az adósságait, így az intézkedés valószínűleg elkerülhetetlenné teszi az orosz államcsődöt.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter szerint az amerikai kormány nem is tervezte meghosszabbítani május 25-ig fennálló mentességet, ez az időszak csak arra szolgált, hogy az orosz államkötvények nemzetközi birtokosai megszabaduljanak az általuk birtokolt orosz adósságtól. Yellen szerint „aki ki akart szállni, az már kiszállt”. A miniszter ugyanakkor elismerte azt is, hogy ezekre az orosz pénzügyi eszközökre pont az amerikai intézkedés miatt nem könnyű vevőt találni.

Az orosz kormány egyébként a Citigroupon és a JPMorgan Chase-en keresztül fizeti nemzetközi adósságát, és mivel mindkettő amerikai bank, május 25. után nem fogják tudni kezelni az orosz törlesztéseket.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter – Fotó: Ina Fassbender / AFP or licensors
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter – Fotó: Ina Fassbender / AFP or licensors

Az orosz pénzügyminisztérium valószínűleg számított erre, ugyanis két, a napokban lejáró tartozását még a május 25-i határidő előtt előre kifizetett. A következő nagyobb orosz törlesztés június 23-án esedékes, és mivel ezek a kötvények 30 napos türelmi időszakot engednek meg a fizetésekben, várhatóan júliusban jön el az orosz államcsőd, amit egyébként a hitelminősítők többsége hónapok óta elkerülhetetlennek tart. A nemzetközi gazdaságra olyan nagy hatása várhatóan nem lesz, hiszen Oroszország a háború kitörése óta bevezetett szankciók miatt szinte teljesen elszigetelődött a nemzetközi pénzügyi rendszerben.

Oroszország egyébként az 1917-es kommunista hatalomátvétel óta mindig tudta fizetni nemzetközi kötelezettségeit. Igaz, a '90-es évek végén a belföldieket egy kis ideig nem, de végül egy nemzetközi segély véget vetett a bajnak. (Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!