Lövészárokban, fegyverrel a kezében harcol Ukrajnáért az aranylabdás futballista

2022. április 8. – 09:21

frissítve

Lövészárokban, fegyverrel a kezében harcol Ukrajnáért az aranylabdás futballista
Az aranylabdás Ihor Belanov a kép bal szélén – Fotó: Ihor Belanov Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Ihor Belanov Odesszában született, ott is kezdett el focizni, majd 1985-ben, 25 évesen igazolt a Dinamo Kijevhez, ahol megkapta a tízes mezt, és amellyel 1986-ban megnyerte a KEK-et, az Atlético Madridot 3-0-ra verték a döntőben.

Az 1986-os vb-n is kihagyhatatlan volt a csapatból, a magyarok elleni 6-0-s győzelemből egy tizenegyesgóllal vette ki a részét. A Dinamóra és az ukrán játékosokra épülő szovjet válogatott csoportelsőként jutott tovább, a belgáknak hiába rúgott mesterhármast Belanov, 4-3-ra Belgium nyert, és jutott tovább a legjobb nyolc közé. Még abban az évben őt választották Európa legjobb játékosának, ezért megkapta az Aranylabdát. A szavazáson Gary Linekert előzte meg.

Íme, amikor megkapta az elismerését a Beşiktaş elleni mérkőzésen, a török csapatot 7-0-s összesítéssel verték ki. Az elődöntőben a későbbi győztes Porto állította meg Valerij Lobanovszkij csapatát.

Az 1988-as Európa-bajnoki ezüstérmes csapatnak is tagja, majd 1989-ben Németországba igazolt. A Mönchengladbach csatára lett, két év után továbbállt, a Braunschweigben játszott, aztán visszatért Odesszába, a karrierjét Mariupolban fejezte be 1997-ben. 33-szor játszott a szovjet válogatottban. Odesszában focisulit nyitott, ami a nevét viseli. 2018-ban került be az ukrán szövetség egyik igazgatóságába.

Most pedig belépett a hadseregbe, és fegyvert fogott Ukrajnáért, a kép Odessza környékén készült egy lövészárokban.

„Nagyapáink és apáink azért építették ezeket a városokat, hogy boldogan éljenek bennük, nem azért, hogy harcoljanak. Fejezzék be a vérontást!” – szólította fel korábban Putyint a Facebookon. Április 7-én arról írt, hogy elképesztő bátorság és kimeríthetetlen küzdőszellem jellemzi az ukrán katonákat, akik hisznek a közelgő győzelemben.

Kijev polgármesteréről, a korábbi nehézsúlyú ökölvívó világbajnok Vitalij Klicskóról ebben a cikkben írtunk, a hadseregbe belépett neves ukrán sportolókról pedig ebben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!