Bűnösnek találták az 52 évvel ezelőtti gyilkosságban a magyar származású Sipost San Diegóban

2022. március 28. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnös – mondta ki az esküdtszék San Diegóban arról a John J. Sipos nevű, magyar származású férfiról, akit 2020-ban a családfakutatási divat és a DNS-technológia fejlődésének segítségével azonosítottak egy 1969-es, addig megoldatlan gyilkosság gyanúsítottjaként.

A San Diegó-i Kusi News híre szerint az esküdtszék csütörtökön hirdette ki a döntését, nagyjából egy napig tartó tanácskozás után. Az pedig, hogy milyen büntetéssel sújtja a bíróság az emberölésért, április 22-én dől majd el. Minimum hét évet fog kapni, de akár életfogytiglan is várhat rá.

A gyilkosság áldozatát, a 23 éves Mary Scottot 1969. november 20-án támadták meg San Diegóban a saját otthonában: rárúgták az ajtót, megerőszakolták és megfojtották. (A bűnügyről és Siposról ebben a cikkünben részletesen írtunk.)

Fotó: San Diego Police
Fotó: San Diego Police

A hetvenes évei közepén járó, 1945-ös születésű Sipost 2020 őszén vitték el a rendőrök pennsylvaniai otthonából, majd átszállították San Diegóba, ahol annak idején a gyilkosság történt. 1969-ben Sipos a haditengerészetnél szolgált, és épp San Diegóban állomásozott.

A letartóztatása után tagadta a bűnösségét. Ügyvédje azt mondta a sajtónak, hogy nincs semmilyen priusza, 20 éve nyugdíjba ment, a feleségével visszavonultan élt. Az eljárás viszonylag lassan haladt, csúszást okozott a Covid-járvány is. A per maga azonban nem tartott sokáig, csak körülbelül két hétig.

A tárgyalásokon a beszámolók szerint Sipos gyakran panaszkodott, hosszúra növesztett ősz hajjal, szakállal mutatkozott, igyekezett hangsúlyozni, hogy öreg ember már. A bíróságon vallomást nem tett.

A pert a távolból kísérte figyelemmel Mary Scott lánya, Donna Wyble, aki kisgyerek volt, amikor megölték az anyját. Wyble a tárgyalássorozat utolsó napjaiban interjút adott a Kusi Newsnak, amelyben arról beszélt: a DNS egyértelműen bizonyítja, hogy Sipos volt az elkövető, és hogy most igazságot szolgáltat a bíróság az ügyben, az ad egyfajta megnyugvást, ugyanakkor nagyon bántja, hogy a mai napig nem kapott választ arra, miért tette ez az ember, amit tett.

Wyble-t és a nővérét az apai nagyanya nevelte fel. Sokáig kíméletből eltitkolták előlük, mi történt az édesanyjukkal. A testvér 1989-ben autóbalesetben meghalt. Wyble szerint eredetileg ő volt az, aki elszántan próbált megtenni mindent azért, hogy a gyilkost egyszer felelősségre vonják.

A nővére halála után Donna Wyble vitte tovább ezt a küldetést. Ahogy a Kusi Newsnak mesélte: amikor két éve felhívták azzal, hogy találtak egy gyanúsítottat, szinte szóhoz sem jutott, alig hitte el. A per eddigi alakulásával elégedett.

Úgy tervezi, hogy a büntetés kiszabásakor személyesen is jelen lesz a bíróságon. Készül egy előre megírt beszéddel, szeretne szemtől szemben állni Sipossal, közvetlenül szólni hozzá is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!