NATO-csúcs, felrobbant hadihajó és humanitárius válság a háború huszonkilencedik napjának képein

2022. március 24. – 23:29

frissítve

NATO-csúcs, felrobbant hadihajó és humanitárius válság a háború huszonkilencedik napjának képein
Egy férfi sétál szatyrokkal a kezében egy találatot kapott raktár közelében Kijev külvárosában – Fotó: Fadel Senna / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a brüsszeli NATO-csúcson egymilliárd dolláros amerikai védelmi támogatást jellentettek be Ukrajna számára, illetve 40 ezres NATO-haderő Kelet-Európába, többek között Magyarországra telepítését. Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy a NATO egységesebb, mint valaha. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy előre felvett videót küldött a csúcsra, amiben a Nyugat segítségét kérte, és háborús bűnök elkövetésével vádolta az oroszokat.

Előtte hajnalban az Azovi-tengernél fekvő, az oroszok által elfoglalt Bergyanszk kikötőjében megsemmisült egy orosz hadihajó, a kikötőben több másik hajó és épület is kigyulladt. Az ukrán hadsereg állítása szerint Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett el a háborúban, ezért most újabb haderőket csoportosítanak a határhoz.

Fotó: Kirillovka.ks.ua / Reuters
Fotó: Kirillovka.ks.ua / Reuters

Az Unicef szóvivője pedig arról beszélt, hogy minden második ukrajnai gyereknek el kellett hagynia az otthonát. Az ukrán ombudsman szerint közben több mint 400 ezer embert vittek el erőszakkal Oroszországba, Mariupol és más ukrán városok lakóit kényszerítették át a határon az orosz erők. A háború huszonkilencedik napját gyűjtöttük össze képekben is.

Füst száll fel az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszk kikötőjében. Bergyanszk kikötőjében megsemmisült egy orosz hadihajó, a kikötőben több másik hajó és épület is kigyulladt. A város az invázió kezdete óta orosz kézen van, stratégiailag nagyon fontos ponton, Mariupol és a Krím között félúton, az Azovi-tenger partján fekszik.

Az ukrán haditengerészet Facebook-posztja szerint csütörtök hajnalban két olyan orosz hadihajó is megrongálódott a kikötőt ért támadásban, amelyek parancsnokai 2014 előtt még az ukrán flottánál szolgáltak. Azt írják, hogy az Orszk mellett a Szaratov és a Novocserkasszk nevű orosz partra szállító hajók is harcképtelenné váltak.

Fotó: Zohra Bensemra / Reuters
Fotó: Zohra Bensemra / Reuters

Ihor Fedorcsik temetése Lvivben. A 38 éves hivatásos katona Nova Kahovkában esett el.

Fotó: Pavel Klimov / Reuters
Fotó: Pavel Klimov / Reuters

Élelmiszersegélyért állnak sorban a folyamatosan támadott Mariupolban. Az Azovi-tenger partján fekvő, ostromlott városról itt írtunk részletesebben.

Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters
Fotó: Alexander Ermochenko / Reuters

Mariupolban humanitárius katasztrófa fenyeget, megszűnt a teljes infrastruktúra, nincs víz, áram és gáz. A városban maradt csaknem százezer ember ellátását szinte kizárólag a segélyszállítmányok jelentik, amiket gyakran nem sikerül célba juttatni, ugyanis az orosz hadsereg folyamatosan megsérti a humanitárius útvonalra vonatkozó szabályokat.

Fotó: NATO / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: NATO / Anadolu Agency / Getty Images

A képernyőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenete a NATO állam- és kormányfőinek rendkívüli csúcstalálkozóján Brüsszelben.

Szerdán a NATO-csúcson, ahol az egység demonstrálásaként tiszteletét tette az összes tagállami vezető, döntöttek arról, hogy az eddig négy, úgynevezett „többnemzetiségű harci csoport” mellé újabb négyet állítanak fel. Ezek az egységek a NATO keleti szárnyának tagállamaiban, Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában fognak állomásozni. A NATO-csúcs döntése nem azt jelenti, hogy Magyarországra nemzetközi hadsereg fog települni, erről itt írtunk bővebben>>>

Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Andrea Carrubba / Anadolu Agency / Getty Images

Egy család búcsúzkodik a zaporizzsjai állomáson. A humanitárius konvoj utolsó tizenöt autóbuszával főként Mariupol térségéből érkezők menekültek nyugat felé vonattal.

Az ENSZ Gyermekalapja, az Unicef szerint már minden második ukrajnai gyereknek el kellett hagynia az otthonát a háború miatt. „Ilyen helyzetet emberemlékezet óta nem láttunk, és szinte lehetetlen kezelni” – mondta James Elder, az Unicef szóvivője a CNN-nek. Elder elmondta, hogy az Unicef takarókat, víztisztító tablettákat, generátorokat, orvosi felszereléseket és szülészeti eszközöket próbál eljuttatni Ukrajnába. „Ha nem ér véget a háború, ha nem szűnnek meg a válogatás nélküli támadások, akkor még több gyereknek kell elhagynia az otthonát” – tette hozzá a szóvivő.

Fotó: Igor Kolhajhaev / Facebook
Fotó: Igor Kolhajhaev / Facebook

Hatalmas ukrán zászlót terítettek a helyi városi tanács épületére Herszonban, az egyetlen, orosz erők által elfoglalt ukrán nagyvárosban. Igor Kolhajhaev polgármester Facebook-oldalán azt írta, hogy „azon az éjszakán, amikor lőtték az épületet, a nemzeti zászlót tartó kötél elszakadt. Ma alkalmat találtunk arra, hogy egy újat akasszunk fel.”

Helyi tisztségviselők korábban azt mondták, a város nagyrészt orosz ajkú lakossága nem támogatja Moszkva ukrajnai akcióit. A lakosok rendszeres, békés tiltakozásokat szerveztek a városban, és felszólították az orosz csapatokat, hogy menjenek haza, és itt történt az is, hogy az oroszok a tüntetők közé lőttek.

Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Egy katona rakétahüvelyt emel ki a romok közül egy lerombolt kijevi épületnél.

Fotó: Maximilian Clarke / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Fotó: Maximilian Clarke / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Kilőtt, feltehetőleg orosz harckocsi Mariupol egyik utcáján.

Hét, orosz támadás alatt álló ukrajnai területről nyílt csütörtökön humanitárius folyosó, hogy a harcok elől menekülő civilek biztonságban elmenekülhessenek – jelentették be ukrán illetékesek. A listáról azonban hiányzott Mariupol városa, amit brutális ostrom alatt tart az orosz hadsereg, és amit a menekülők földi pokolként írnak le. A hivatalos tanács a Mariupolból menekülők számára az, hogy saját felelősségre, a kockázatot vállalva próbáljanak eljutni a legközelebbi városba, ahonnan már indulnak menekülteket szállító transzportok.

Fotó: Vadim Ghirda / Associated Press / MTI
Fotó: Vadim Ghirda / Associated Press / MTI

Homokzsákokkal védik Dante Alighieri (1265-1321) olasz költő, filozófus szobrát Kijevben.

Fotó: Ty O'Neil / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Fotó: Ty O'Neil / SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Menekültek a lvivi vasútállomáson, ahonnan túlnyomó többségben Lengyelország felé hagyják el az országot.

A háború egy hónapja alatt csaknem 3,5 millió ember hagyta el Ukrajnát, a menekültek kétharmada ezen az útvonalon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink