Felmérés: a romániai fiatalok 41 százaléka szeretne a parlamentre fittyet hányó, erős politikai vezetőt

2024. október 18. – 18:05

Felmérés: a romániai fiatalok 41 százaléka szeretne a parlamentre fittyet hányó, erős politikai vezetőt
Az 1989-es romániai forradalom emlékére szervezett esemény Temesváron, 2023. december 16-án – Fotó: Virgil Simonescu / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A Friedrich Ebert Alapítvány megrendelésére készített ifjúságkutatást 12 országban, köztük Romániában az IPSOS. A felmérésben, amelynek Romániára vonatkozó jelentése itt érhető el, a 14-29 évesek véleményére, vágyaira, félelmeire is rákérdeztek.

A felmérés a régió 12 országában – Albánia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Koszovó, Észak-Macedónia, Észak-Macedónia, Horvátország, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovénia, Görögország, Görögország, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Törökország – készült. Hasonló kutatást 2014-ben és 2018/2019-ben végeztek a Friedrich Ebert Alapítvány megrendelésére.

Mint kiderült,

a 14 és 29 év közötti romániai fiatalok több mint 50 százalékának megfordult a fejében, hogy külföldre költözzön a jobb élet reményében.

A válaszadók 33 százaléka mérsékelten vágyik külföldre költözni, 11 százalékuk azonban határozottan, 8 százalékuk pedug nagyon határozottan úgy gondolja, hogy jobb lenne elhagyni az országot. Az emigrálás okaként főként az életszínvonal javítását, a magasabb fizetéseket vagy jobb elhelyezkedési lehetőségeket említették.

A fiatalok egyébként elég nagy arányban, 48 százalékban dolgoznak, 31 százalékuk teljes normával, meghatározatlan időre kötött szerződéssel, ami magasabb, mint a felmérésben résztvevő országok átlaga. Ezzel együtt a romániai fiatalokat jobban érinti az anyagi bizonytalanság: 53 százalékuk mondta azt, hogy diszkriminálták már az anyagi helyzete miatt, és 8 százalékuk azt, hogy a jövedelme az alapvető szükségletekre sem elég.

A régióban Romániában a legmagasabb azoknak a fiataloknak az aránya, akik legfeljebb egy gyermeket szeretnének,

a 16 százalékos átlaghoz képest 28 százalék. A nők között 32 százalék azoknak az aránya, akik egy gyermeknél nem vállalnának többet, a férfiak között pedig 24 százalék, és városi környezetben (31 százalék) gyakoribb, mint vidéki környezetben (23 százalék).

A fiatalok majdnem fele elégedetlen a romániai oktatási rendszerrel: 19 százalékuk teljes mértékben elégedetlen, 22 százalékuk pedig inkább elégedetlen, mint elégedett. 18 százalék válaszolta azt, hogy az oktatási rendszer rendben van, miközben a régió átlaga ebben 26 százalék. A szlovéniai (54 százalék), horvátországi (39 százalék), bulgáriai (22 százalék) és szerbiai (26 százalék) fiatalok nagyobb arányban elégedettek az oktatási rendszerükkel, mint a romániaiak, derült ki a kutatásból.

A fiatalok félelmei között a háborútól való félelem és az egészségügyi rendszer rossz minősége áll az első helyen,

ezeket a válaszadók 59 százaléka említette, amit a munkanélküliségtől (57 százalék), illetve a súlyos betegségtől (53 százalék) való félelem követ. A környező országokban élő fiatalokhoz képest a romániaiak félnek a leginkább az erőszak mindenféle formájától, derült ki.

Az előző, 2019-es hasonló kutatáshoz képest

a romániai fiatalok jelentősen toleránsabbá váltak az abortusszal és a homoszexualitással szemben,

és a régióban különösen toleránsnak számítanak ezekben a kérdésekben. Az abortusz támogatása az 1-től (teljes elutasítás) 10-ig (feltétel nélküli támogatás) tartó skálán 5,87-at ért el, a homoszexualitásé pedig 5,31-et.

Arra a kérdésre, hogy kit fogadnának el szomszédjukként, kiderült viszont, hogy a drogfogyasztók után (69 százalék), az LMBTQ-személyeket (36 százalék) és a romákat (32 százalék) utasítanák el a legtöbben.

2019-hez képest nőtt a romániai fiatalok körében a politika iránti érdeklődés, de a többségük úgy érzi, senki sem képviseli őket.

A friss felmérés szerint a fiatalok 45 százaléka nem érdeklődik a politika iránt, aminél egyébként a vizsgált országok közül kilencben mértek magasabb arányt. 2019-ben még a romániai fiatalok 76 százaléka nem érdeklődött a politika iránt. A fiatalok 55 százaléka úgy érzi, hogy az érdekeiket nem képviselik megfelelően a politikai porondon, 30 százalék közepesnek ítéli meg ezt a képviseletet, 15 százalék pedig megfelelőnek.

Azoknak, akik elhelyezték magukat a politikai tengelyen (77 százalék) 50 százaléka középre helyezte magát, ugyanakkor a jobb és szélsőjobb népszerűbb (összesen 38 százalék), mint a bal és a szélsőbal (összesen 12 százalék).

A felmérés szerint a fiatalok 50 százaléka szerint a demokrácia jobb, mint a többi kormányzási forma, de

25 százalék azoknak az aránya, akik szerint bizonyos helyzetekben a diktatúra jobb lehet a demokráciánál.

33 százalék azt válaszolta, hogy lemondana a civil szabadsága egy részéről a jobb életért cserébe, 40 százalék pedig a biztonságosabb életért cserébe. 41 százalék gondolja úgy, hogy Romániának jobb lenne egy erős vezető, aki nem sokat foglalkozik a parlamenttel és a választásokkal.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!