Nicu Ștefănuță azt kéri, hogy a mentális zavarokat hivatalosan is elismerjék betegszabadság-kérelmezési indokként

2024. október 3. – 14:18

Másolás

Vágólapra másolva

A munkaügyi minisztériumhoz fordult Nicu Ștefănuță, az EP-alelnöke annak érdekében, hogy a mentális zavarokat hivatalosan is elismerjék betegszabadság-kérelmezési indokként – írja közleményében az EP-képviselő.

A mentális egészség minden ember jólétének lényeges eleme, és figyelmen kívül hagyása súlyos következményekkel járhat mind az egyénre, mind a társadalom egészére nézve. Ștefănuță a közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy míg a fizikai egészség a munkavállalói jogok tekintetében jól szabályozott, a mentális egészség nem kap ugyanilyen figyelmet. Sok esetben a mentális zavarokkal élők a társadalmi megbélyegzés vagy a szakmai következményektől való félelem miatt nem szívesen kérnek segítséget.

A munkaügyi minisztériumnak küldött levélében Ștefănuță arra kéri az illetékeseket, hogy tisztázzák, milyen jogi kezdeményezéseik vannak azzal kapcsolatban, hogy a mentális zavarokat a betegszabadság hivatalos indokaként ismerjék el, illetve tervezik egyáltalán egy jogszabály megalkotását.

Érvelése szerint az olyan problémák, mint a depresszió, a szorongás vagy a kiégés ugyanolyan mértékben befolyásolják az emberek munkaképességét, mint a fizikai betegségek. „A munkavállalóknak lehetősége kell legyen arra, hogy ilyen helyzetekben betegszabadságot vegyenek ki anélkül, hogy a megbélyegzéstől vagy a munkahely elvesztésétől kelljen félnie. Jelenleg a munkavállaló csak pszichiáter által készített orvosi jelentés alapján kaphat betegszabadságot ilyen okból” – olvasható a közleményben.

Az EP-képviselő szerint lényeges lenne, hogy jogszabállyal kötelezzék a munkáltatókat arra, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos megelőző intézkedéseket tegyenek. „A pszichológiai tanácsadási programoknak, a rugalmas munkaidőnek és a mentálisan egészséges munkakörnyezet megteremtésének minden vállalatnál alapértelmezetté kell válnia” – írták. Arról is érdeklődött a képviselő a minisztériumnál, hogy milyen tájékoztató és tudatosító kampányokat tervez a mentális egészség fontosságáról és a mentális zavarok korai jeleinek felismeréséről a munkáltatóknak és munkavállalóknak.

„A stressz, a szorongás és a depresszió a második leggyakoribb munkahelyi egészségügyi probléma, amely az európai munkavállalókat érinti. Európa-szerte közel 45 százalék azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik azt állítják, hogy olyan kockázati tényezőket tapasztalnak, amelyek kedvezőtlenül befolyásolhatják mentális egészségüket. A mentális egészség nem luxus, hanem alapvető szükséglet. Összehangolt erőfeszítésekre van szükség az e problémákkal kapcsolatos megbélyegzés megszüntetéséhez és az emberek korai segítségkérésre való ösztönzéséhez” – idézi a közlemény Ștefănuțát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!