Egy kerékpáros legendával vág neki Románia a paralimpiának

2024. augusztus 29. – 18:42

Másolás

Vágólapra másolva

Bő két héttel az olimpia zárása után szerda este hivatalosan megnyitották az idei paralimpiai játékokat Párizsban. Az ünnepség abban a tekintetben nagyon hasonlított az olimpia megnyitójára, hogy megint a város közepén tartották az eseményt, csak most a szajnai hajózás helyett a Concorde téren és – részben – a Champs-Elysées-n vonultak fel a sportolók, köztük a román és magyar paralimpiai csapat is. Most először tartották a paralimpiai játékok megnyitóját egy stadionon kívül.

Az MTI összefoglalója szerint a rendhagyó helyszínnel a házigazdák arra is fel akarták hívni a figyelmet, hogy a világ kisebb és nagyobb városait nem a fogyatékkal élőkre gondolva tervezték, ezért a jövőben tenni kell azért, hogy ezek az emberek is egyenlően élvezhessék a mozgás, helyváltoztatás szabadságát. Az ideiglenes arénában 35 ezren, de azon kívül is több ezren üdvözölték a sportolókat és kísérőiket.

Tony Estanguet, a Párizs 2024 szervezőbizottság elnöke köszöntőjében forradalminak nevezte a párizsi paralimpiát, a szurkolókat pedig arra kérte, hogy ugyanolyan lelkesedéssel buzdítsák a versenyzőket, mint tették azt néhány héttel korábban, az olimpián. A hírek szerint már kétmillió jegyet értékesítettek a megnyitó előtt, és biztosan lesznek olyan helyszínek, amik megtelnek. Különösen népszerű a Grand Palais, az Eiffel-torony melletti ideiglenes stadion és a Versailles-i palota is.

Az ünnepélyes megnyitó a Concorde téren – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters
Az ünnepélyes megnyitó a Concorde téren – Fotó: Gonzalo Fuentes / Reuters

Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke szenvedélyes beszédében azt mondta, „a világ legszebb városában vagyunk, nehéz időkben, de legyen a sport egy közösségi erő, ami összehozza az embereket”. Hangsúlyozta: a paralimpikonok nem a részvételért jöttek, hanem azért, hogy versenyezzenek, győzzenek és képviseljék azt az 1,3 milliárd embert, a világ lakosságának 15 százalékát, akik valamilyen fogyatékkal élik az életüket. Egyek vagyunk, de nem vagyunk egyformák – fogalmazott.

A párizsi paralimpiát a francia államfő, Emmanuel Macron nyitotta meg, a program végén pedig öt parasportoló, Charles-Antoine Kouakou, Nantenin Keita, Fabien Lamirault, Alexis Hanquinquant és Elodie Lorandi meggyújtotta a lángot – az olimpiához hasonlóan a szomszédos Tuileriák kertjében, egy magasba emelkedő hőlégballonon lobog majd a következő tizenegy napban. Ebben az összeállításban a román paralimpiai csapatot veszem számba, de egy pillantásra azért a magyarokat is megnézzük.

Egy legendával a csapatban

Románia nem kifejezetten paralimpiai nagyhatalom. Három sportágban összesen hat sportolóval képviselteti magát az ország Párizsban, köztük – ahogy a megnyitóünnepség angol kommentátora fogalmazott – egy kerékpáros legendával, Novák Eduárddal, aki egyben az ország legsikeresebb paralimpikonja is. Ott lesz rajta kívül kerékpárban Theodor Matican, dzsúdóban Alex Bologa és Daniel Vargoczki, illetve asztaliteniszben Camelia Ioana Roxana Ciripan és Bobi Simion.

Kezdjük Novák Eduárddal, elvégre mégis Románia legeredményesebb sportolója a paralimpiai játékok történetében. Novák 2012-ben lett bajnok a pályakerékpár üldözőversenyének C4-es kategóriájában, ezen kívül pedig háromszor nyert ezüstérmet, az országúti egyéni időfutamban (LC2 sérülési kategória) 2008-ban és 2012-ben, valamit 2021-ben az üldözőversenyben (C4-es kategória).

Novák a hatodik paralimpiáján vesz részt, úgy, hogy három évvel ezelőtt miniszterként készült fel a játékokra. Idén összesen négy versenyszámban indul,

  • a pályakerékpár 1 km-es állórajtos időfutamban augusztus 30-án fog versenyezni,
  • a 4 km-es üldözéses számban pedig augusztus 31-én áll rajthoz.
  • Az országúti versenyben szeptember 4-én egyéni időfutama lesz,
  • míg szeptember 6-án tartják a mezőnyversenyt.

Elvárása szerint idén is érmet szeretne nyerni, de talán most nincsenek olyan jó esélyei erre, mint korábban, de felkészült és ott van, ez már nagyon jelentős eredmény.

„Egy évvel ezelőtt úgy döntöttem, hogy még egy paralimpiára kvalifikálom magam! (…) A dolgok egyáltalán nem kedveztek nekem: mindent feladtam, amit az elmúlt években felépítettem, nem edzettem, és felszedtem néhány kilót. Mindezek mellett egyre több félig fogyatékkal élő sportoló jelent meg az én kategóriámban, amelyben eddig főként protézises sportolók versenyeztek. Emiatt a kvalifikáció nagyon nehéz volt. Nagyon nehéz évem volt, folyamatosan dolgoznom kellett a fizikai állapotomon, meg kellett találnom a forrást, amely biztosítja a felkészülésemet, és szükségem volt egy technikai stábra. De sikerült. Rengeteg kétségem volt afelől, hogy eljutok-e idáig, de továbbra is követtem a célomat” – osztotta meg a felkészülése nehézségeit Novák a Facebook-oldalán. Leírása szerint majdnem 10 hónapig volt távol a családjától.

Novák itt is említette, hogy a legnagyobb kihívást a szabálymódosítást követő új helyzet jelentette számra. Erről később részletesebben is írt, mondván, hogy a kategóriájában a résztvevő parakerékpárosok közül már csak ketten vannak protézissel, ő és a cseh Jozef Metelka.

„Az elmúlt években a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség radikálisan megváltoztatta a parakerékpáros kategóriákat, így egyre több minimális fogyatékossággal rendelkező »félparalimpikon« jelent meg, akik nem viselnek protézist, de mégis a mi osztályainkban versenyeznek” – írta Novák, aki szerint ez nagy igazságtalanság a végtaghiányos sportolókkal szemben.

Novák ezzel együtt igazi példakép, többek között az országot képviselő másik parakerékpáros sportolónak, Theodor Maticannak is. Matican a mozgáskoordinációs nehézséggel küzdő sportolók között versenyez

  • országúti időfutamban (szeptember 4-én) és
  • mezőnyversenyben (szeptember 7-én) a T2-es (tricikliből jön) kategóriában.

A Sport.ro cikke szerint a 2021-es Európa-bajnokságon bronzérmes sportoló Párizsból éremmel szeretne hazatérni, hogy aztán ő legyen az ország történetének első olyan sportolója, aki mind a nyári, mind a téli paralimpián érmet szerez, Matican ugyanis parasíben is versenyez, és a következő célja kijutni a 2026-os téli paralimpiára.

Bologa aranyat nyerne

Románia történetében eddig két sportoló nyert érmet, Novák mellett a kolozsvári látássérült dzsúdós, Alex Bologa volt kétszer bronzérmes. 2016-ban és 2021-ben is harmadik helyen végzett a 60 kg-os kategóriában. A harmadik paralimpiájára készülő dzsúdós három éve vezeti a világranglistát J1 -73kg kategóriájában, két éve bronzérmes volt a bakui világbajnokságot, tavaly Európa-bajnokságot nyert, idén pedig egy olimpiai arannyal egészítené ki a kollekcióját.

  • Szeptember 6-án tartják a férfi J1 -73 kg-os kategória versenyeit.

„Amikor először léptem tatamira, valami különlegeset éreztem. Úgy éreztem, megtaláltam a helyemet – a boldog helyemet” – magyarázta a sportoló, aki szerint a dzsúdó irányt adott az életének. A sport által találkozott az edzőjével, Gergely Tamással, akiről azt mondta, hogy „számos csatán mentük együtt keresztül, hálás vagyok neki mindenért, nélküle az életem nem lenne ugyanilyen”.

„Valószínűleg az lenne életem egyik legboldogabb napja, mert megvalósítanám a legnagyobb álmomat a sportban” – nyilatkozta Bologa egy esetleges párizsi aranyéremről.

A román csapat bevonulása a párizsi paralimpiai játékokon 2024. augusztus 28-án – Fotó: Julien De Rosa / AFP
A román csapat bevonulása a párizsi paralimpiai játékokon 2024. augusztus 28-án – Fotó: Julien De Rosa / AFP

Szintén Gergely Tamás az edzője a Romániát képviselő másik cselgáncsozónak, Vargoczki Danielnek. A J2 -73 kg-os kategóriában versenyző máramarosi származású, de manapság már Kolozsváron élő sportoló eddigi legjobb eredménye egy 7. hely a tavalyi Európa-bajnokságról.

  • A férfi J2 -73 kg-os kategória versenyeit szintén szeptember 6-án tartják.

A szombat esti megnyitón Camelia Ioana Roxana Ciripan volt a román csapat zászlóvivője, aki a játékok honlapja szerint az egyes mellett Bobi Simionnal vegyespárosban fog indulni. Korábban az év női parasportolójának is megválasztott Ciripan először versenyez a játékokon, egyéniben világbajnoki bronzérem a legjobb eredménye még 2022-ből, míg vegyespárosban egy Európa-bajnoki 9. hely a legjobb helyezése. A szászrégeni születésű Bobi Simion eddig két paralimpián vett részt, egyéniben Rióban és Tokióban is az 5. helyen végzett. A világbajnokságokról is egy 5. hely az eddigi legjobbja még 2022-ből.

  • A vegyespáros küzdelmei (XD17 kategória) augusztus 29-én kezdődnek.
  • Női egyesben (WS6 kategória) szeptember 7-én lesznek a versenyek,
  • míg férfi egyesben (MS6 kategória) szeptember 5-én kezdődik a viadal.

Osváth Richárd Magyarországnak nyerne érmet

A szatmárnémeti születésű kerekesszékes vívó, Osváth Richárd története talán már közismert. 9 éves korában kezdett el vívni a szülővárosában. Nagy tehetségnek tartották, ifjúsági válogatott volt és Balkán-bajnokságokat is nyert, aztán egy sérülés, majd számos térdműtét keresztbe húzta a számításait. 2008-ban a korábban sérült lábára esett és azóta merev a jobb lába. A kerekesszékes vívást 2011-ben már Magyarországon kezdte el, mert ez a sport Romániában egyszerűen nem létezik. 2012-ben már bronzérmet nyert tőr egyéniben (minden esetben A kategória), azóta pedig gyakorlatilag megállíthatatlan. 2016-ban tőr egyéniben és kard egyéniben is ezüstérmes, 2021-ben pedig még egy paralimpiai ezüsttel gazdagította kollekcióját.

2017-ben volt világbajnoka a tőrvívásnak, kardban pedig az abban az éveben elért ezüstérem a csúcs. 2022-ben és 2024-ben a tőrvívás egyéni Európa-bajnoka. A párizsi paralimpián

  • is tőr egyéniben szeptember 4-én lesz a verseny,
  • míg kard egyéniben szeptember 3-én lép/gurul pástra.

A kerekesszékes vívóversenyeket a paralimpián is az impozáns Grand Palais-ban tartják majd.

„Nem titkolt célom az, hogy szeretnék kardban és tőrben is éremmel hazatérni. Lesz egy pár vívónak beleszólása ebbe, hogy én érmet nyerjek, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy majd ott nagyon tudok fókuszálni a verseny napján, és nagyon-nagyon motiváltan tudok pástra lépni” – nyilatkozta korábban a debreceni DEAC színeiben versenyző Osváth a Dehirnek.

A versenyeket a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság Youtube-csatornáján lehet követni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!