Egyed Ákos történész Kincses Kolozsvárért-díjat kapott

2024. augusztus 20. – 11:57

Egyed Ákos történész Kincses Kolozsvárért-díjat kapott
Gergely Balázs adja át a Kincses Kolozsvárért-díjat Egyed Ákos történésznek – Fotó: Biró István / KMN

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn este a Kolozsvári Magyar Operában rendezett ünnepélyes nyitógálával hivatalosan is elkezdődött a 15. Kolozsvári Magyar Napok. A szervező Kincses Kolozsvár Egyesület a gálán igyekszik minden évben ráirányítani a figyelmet Erdély és Kolozsvár egy-egy kiemelkedő életművére. Ennek megfelelően idén a Kincses Kolozsvárért-díjat az idén 95 éves Egyed Ákos történész kapta a magyar történettudomány területén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért, valamint fáradhatatlan közösség- és tudományszervező munkásságáért.

A neki címzett laudációjában Sipos Gábor, az Erdélyi Múzeum-Egyesület alelnöke elmondta: Egyed Ákos több egymásba fonódó ágon futó kutatásainak egyik kiemelendő része az újkori Erdély gazdaság- és társadalomtörténete, valamint nagyívű tanulmányokban foglalta össze az erdélyi jobbágyfelszabadítás következményeit is. „Egyed Ákos másik nagy munkaterülete a székely múlt: a háromszéki születésű, Sepsiszentgyörgyön érettségizett történész otthonról hozta a Székelyföld története iránti érdeklődését. Több tanulmányban, sőt vaskos monográfiákban foglalta össze az egykori határőrvidék történetét, hangsúlyosan kapcsolódva az 1848–49-es szabadságharc eseményeinek bemutatásához. 2016-ban a háromkötetes Székelyföld története koronázta meg addigi munkáját, s e nagy vállalkozásban oroszlánrészt vállalt szerzőként és szerkesztőként egyaránt” – idézte fel Sipos.

Egyed Ákos a Székely Mikó Kollégium egykori diákjaként nemcsak a nagy alapító életművét kutatta, hanem az 1990-ben tevékenységét újrakezdő Erdélyi Múzeum-Egyesületben is fontos szerepet vállalt, először a bölcsész szakosztály elnöke volt, majd nyolc évig az elnöki tisztséget viselte. A díjjal járó emlékplakettet Egyed Ákos a Kolozsvári Magyar Opera színpadán, családja körében vette át.

A Kolozsvári Magyar Napok szervezőinek tájékoztatása szerint a megnyitón felszólaló Gergely Balázs eredeti szakmájától, a régészettől kölcsönvett példával szemléltette a fesztivált. „Az elmúlt tizenöt év, az a tizenöt színes réteg, amelyet a Magyar Napok idei logója is szimbolizál, és amely nem tökéletes, nem mérnöki pontossággal megrajzolt, néha kicsit esetleges, de sokszínű és a miénk, hiszen mi vagyunk benne, a mi életünk és a mi közösségünk kisugárzása, mindez egy jövőbeli régésznek minden bizonnyal meg fogja könnyíteni a munkáját. Azok a nyomok és kulturális rétegek, amelyeket mi – ma élő kolozsvári magyarok – hagyunk itt a kincses város történetében, jelezni fogják: a 21. század első évszázadának első évtizedeiben, itt, Kolozsváron, Erdély fővárosában és Erdélyben egy erős, semmivel sem összetéveszthető és virágzó, színes és magyar kulturális élet volt – és remélhetőleg lesz is” – mondta Gergely Balázs.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke pedig a magyar napok keretet adó jellegét emelte, hogy rendet teremet, keretbe foglalja a mindennapi életünk menetét, és jelzi a múló idő ritmusát. „Van pár dátum, amit már az év elején pirossal szoktam én is beírni a naptárba. Jó ideje ezek közé tartozik a Kolozsvári Magyar Napok megnyitójának az időpontja is” – idézik a szervezők Kelemen Hunort.

Az ünnepélyes nyitógálát a Magyar Állami Népi Együttes Nagyvárosi vándorok című produkciója zárta.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!