A Temesvár és Szeged közötti vasúti összeköttetés helyreállításáról állapodtak meg

2024. július 25. – 10:08

Másolás

Vágólapra másolva

Memorandumot írt alá szerdán a román és a magyar fél a Temesvár és Szeged közötti vasúti összeköttetés helyreállításáról – közölte a Facebook-oldalán Sorin Grindeanu. A szállításügyi miniszter beszámolója szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel írták alá azt a dokumentumot, amelynek értelmében helyreállítják a vasúti összeköttetést a két város között.

Szijjartó Péter beszámolójából az is kiderül, hogy európai forrásokból szeretnék megépíteni a két várost összekötő vasútvonalat. Az aláírt memorandum rögzíti egy közös munkacsoport létrehozását, továbbá a megvalósíthatósági tanulmány mielőbbi elkészítését is.

„A Szeged és Temesvár közti vasúti összeköttetés egyértelműen érdeke mindkét országnak, gazdasági és nemzeti szempontból egyaránt” – idézi Szijjártó Pétert az MTI.

Az Agerpres összefoglalója szerint a találkozón számba vették az Óbéba (Beba Veche) és Kübekháza közötti új határátkelő megnyitásának előkészületeit, amit a tervek szerint 2027-ig meg fognak nyitni, és szó esett a Magyarcsanád-Nagycsanád közötti közúti Maros-híd építéséről. Szijjártó szerint a két kormány elkészítette és már be is adta a Magyarcsanád és Csanád közötti Szent Gellért híd újjáépítésére vonatkozó pályázatot az Európai Unióhoz, s ez kifejezetten jó értékelést kapott, úgyhogy várják a felek a szeptemberi eredményhirdetést.

Grindeanu beszámolója szerint a témák között szerepelt az Óvári-Szatmárnémeti, illetve az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi utak megépítésére kiírt versenytárgyalások helyzete is, tekintve, hogy ezek az utak rákapcsolódnak majd a magyarországi közúti hálózatra.

„A szomszédokkal mindig jobb jóban lenni, mint rosszban. És különösen igaz ez akkor, amikor a szomszéd ország területén nagy magyar nemzeti közösség él” – jelentette ki Szijjárt, aki újra kiállt Románia teljes körű schengeni tagsága mellett.

„Egyrészt rendkívül élénk a gazdasági-kereskedelmi együttműködés, másrészt pedig az Erdélyben, Székelyföldön élő magyarság, illetve a nálunk élő román közösség is folyamatosan utazik a határon keresztül, ezért mindkettőnknek az a nemzeti érdeke, hogy Románia minél előbb tagja legyen a schengeni övezetnek” – mondta, és ennek kapcsán arról számolt be, hogy a magyar kormány az idei soros európai uniós elnöksége alatt próbál minél több lépést megtenni annak érdekében, hogy a két ország határán megszűnjön végre az ellenőrzés, megszűnjenek a hosszú sorok, valamint használatba lehessen venni az összes olyan utat, amelyek egyelőre zárva vannak, mert nincsen rajtuk „határőr bódé”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!