Egy tanult novella alapján kellett esszét írjanak a diákok a románérettségin

2024. július 1. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

Habár hivatalosan csak délután 15 órakor tették közzé a román nyelv és irodalom érettségivizsga tételeit, a médiába már délelőtt szivárogtak ki képek róla. Az Edupedu tájékoztatása szerint először a Stirileprotv.ro oldal tett közzé fotókat az idei tételekről, kevéssel a vizsgák 9 órai elkezdése után. A képek állítólag egy Gorj megyei vizsgaközpontból származnak, és a kiszivárogott fotók miatt vizsgálatot indít a tanfelügyelőség.

A fotók szerint a tétel I. részében az O vizită la Tudor Arghezi című Gabriel Dimisianu-szöveg alapján, míg a II. részben George Ciprian Omul cu mărțoaga című szövege alapján kellett feladatokat oldjanak a diákok. A III. részben az érettségizőktől egy 400 szavas esszét kértek, amelyben bemutatják a tantervben szereplő valamelyik novella sajátosságait. Az információk szerint ez a reál osztályok tétele volt.

Az Edupedu kora délutáni cikke szerint a humán és pedagógiai profilú osztályok végzősei hasonló, de valamivel nehezebb tételeket kaptak. Az I. és II. részben esetükben is az említett két szöveg alapján kellett feladatokat megoldjanak, többek között egy 150 szavas érvelő szöveget kellett megfogalmazzanak arról, hogy az érzelmek befolyásolják-e vagy sem a kifejezés őszinteségét, míg a III. részben annak a jellemzőiről kellett 400 szavas esszét írjanak, hogy miként épül fel egy tanult novella szereplője.

Végül 15 órakor az oktatási minisztérium hivatalosan is közzétette a románérettségi tételeit, ami megerősítette a korábbi médiában megjelent információkat.

Az idei nyári érettségire több 134 ezren iratkoztak fel, több mint 119 ezren ebben az évben, 15 ezren a korábbi években fejezték be a középiskolai tanulmányaikat.

Kedden a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból, csütörtökön a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak az érettségizők. Az utóbbi írásbelin a következő tárgyak közül lehet választani: biológia, kémia, fizika, közgazdaságtan, filozófia, földrajz, informatika, logika, érvelés és kommunikáció, szociológia és pszichológia. Pénteken az anyanyelvükből vizsgáznak azok a diákok, akik valamelyik nemzeti kisebbség nyelvén tanultak a középiskolában.

Az érettségi vizsgára szigorú szabályok vonatkoznak. Az írásbeli vizsgák 9-kor kezdődnek, a termekbe fél 9-től lehet bejutni érvényes személyazonosító okmánnyal. A vizsga időtartama a feladatlapok kiosztásától számított három óra.

A feladatok megoldásához az érettségizők csak kékkel író tollat vagy golyóstollat, az ábrákhoz és rajzokhoz pedig csak fekete színű ceruzát használhatnak. A feladatokat kizárólag a teremben szétosztott lapokon lehet megoldani.

A vizsgatermekbe tilos bevinni hátizsákot, táskát, pénztárcát, és nem megengedett a következő segédeszközök használata: kézikönyvek, szótárak, jegyzetek, könyvek, vázlatok, példatárak, valamint mobiltelefonok és elektronikus számítástechnikai vagy kommunikációs eszközök. Az érettségizők nem kommunikálhatnak egymással és külső személyekkel, illetve nem adhatnak át egymásnak lapokat, vázlatokat, jegyzeteket vagy egyéb, a feladatok megoldásához felhasználható anyagokat.

A fenti előírásokat megsértő diákokat kizárják a vizsgáról, és nem iratkozhatnak be a következő két érettségi vizsgaidőszakra. A vizsgafolyamatot kamerákkal rögzítik.

A dolgozatok javítása digitálisan történik, de a tételeket és a javítókulcsot az írásbeli vizsgák napján 15 óráig közzéteszik. A vizsgák előzetes eredményeit július 8-án legkésőbb 12 óráig teszik közzé a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 8-án 12 és 18 óra között. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki. A listákon a diákok neve helyett egy egyéni kód jelenik meg.

Az oklevél megszerzéséhez az érettségizőknek három feltételnek kell együttesen megfelelniük: részt vettek a nyelvi és digitális készségeik felmérésén, illetve az összes írásbeli vizsgán; az írásbeli vizsgák mindegyikén legkevesebb 5-ös osztályzatot kaptak; az írásbeli vizsgák osztályzatainak átlaga legkevesebb 6-os.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!