Idén már nem a mentőövet jelentették az RMDSZ számára a Kárpátokon túli szavazatok

2024. június 17. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarellenesség veszélyére és az EU változását sürgető üzenetekre alapozó kampány sikeresen mozgósított a Kárpátokon túli megyékben is, ahol az RMDSZ összesen több mint 35 ezer szavazatot kapott az idei európai parlamenti választásokon, 25 százalékkal többet, mint öt évvel ezelőtt, amikor az Erdélyen kívülről érkező támogatás nélkül nem is érte volna el az 5 százalékos küszöböt. A tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest az RMDSZ 15-ször több, 3575 szavazatot kapott például abban a Dolj megyében, ahol a legutóbbi népszámláláson 87-en vallották magukat magyarnak.

Míg öt évvel ezelőtt még a mentőövet jelentették, az idei európai parlamenti választásokon a Kárpátokon túlról érkező szavazatok csak fényesebbé tették az RMDSZ húszéves rekordot megdöntő eredményeit – derül ki a választási hatóság honlapján elérhető majdnem végleges adatokból. A számok azt mutatják, hogy az érdekvédelmi szervezetet összesen több mint 35 ezer választó támogatta azokban a térségekben, amelyekben a legutóbbi népszámlás szerint csak néhányan vallották magukat magyarnak. Vagyis az RMDSZ egy kisvárosnyi román szavazót is mozgósítani tudott azokban a megyékben, amelyek nagy többségében szervezete sincs.

EP-választások számokban 2014-től 2024-ig

A Kárpátokon túli szavazatok összesítésekor nem vettük figyelembe Bákó megyét és Bukarestet, ahol jelentősebb számú magyar közösség él. Így 24 megye adatait vizsgáltuk meg, azzal a megkötéssel, hogy a végleges Vrancea megyei adatokat rögzítő jegyzőkönyvek cikkünk megírásakor még nem voltak elérhetők a választási hatóság honlapján. Elérhetőek voltak viszont a szavazókörzetenkénti ideiglenes számok, amelyeket összeadva Vrancea megyében 977 RMDSZ-re leadott szavazat jött ki. E szerint a 24 Kárpátokon kívüli megyében összesen 35 147 szavazatot kapott idén az RMDSZ. A legtöbbet (3575-öt) Dolj, a legkevesebbet (619-et) Tulcea megyében. Dolj megyén kívül további három megyében (Suceava, Prahova, Konstanca) haladta meg a Winkler Gyula vezette jelöltlistát támogatók száma a 2000-et.

A még nem végleges eredmények szerint az RMDSZ 52,40 százalékos jelenlét mellett országosan 579 177 szavazatot kapott az idei EP-választásokon. Ez 6,48 százalékos szavazatarányt jelent, amihez 0,40 százalékponttal járultak hozzá a Kárpátokon túli szavazatok. E szerint az RMDSZ az Erdélyen kívüli támogatói nélkül is 6 százalékot meghaladó eredményt ért volna el, és a hiányuk nem veszélyeztette volna az 5 százalékos küszöb elérését.

Ez nem mondható el a 2019-es EP-választásokról, amikor az RMDSZ listája 49,65 százalékos jelenlét mellett országosan 476 777 szavazatot (5,26 százalék) kapott, amelyekből 28 043 érkezett a Kárpátokon túlról. Öt éve az 5 százalékos küszöb 453 491 szavazatot jelentett, és ezt a számot az Erdélyen kívüli támogatás nélkül nem érte volna el az RMDSZ, és nem szerzett volna európai parlamenti mandátumokat. Ez a veszély nem állt fenn viszont 2014-ben, amikor az RMDSZ rendkívül alacsony, 32,44 százalékos jelenlét mellett 350 689 szavazatot kapott (6,29 százalék), amelyek közül mindössze 5542 érkezett a Kárpátokon túlról.

Az idei EP-választások adatait az előző kettővel összevetve mindenesetre megállapítható, hogy az RMDSZ Erdélyen kívüli támogatottsága 2024-ben 2019-hez képest 25,3 százalékkal, 2014-hez képest pedig 406,3 százalékkal nőtt.

Azaz idén négyszer annyian szavaztak a román megyékben az érdekvédelmi szervezet listájára, mint tíz évvel ezelőtt.

A növekedés akkor is látványos, ha figyelembe vesszük a 2014-es és 2024-es választási részvétel közötti jelentős, 20 százalékpontos eltérést. Ha elfogadjuk, hogy az RMDSZ-re leadott voksok száma együtt mozog az urnáknál való jelenléttel, akkor a 2014-es 5542 szavazat idén csak mintegy 9 ezer szavazatnak felelne meg, nem több mint 35 ezernek.

Még látványosabbnak tűnik az RMDSZ támogatottságának Kárpátokon túli növekedése, ha az idei megyénkénti adatokat vetjük össze az előző EP-választások adataival. Kiderül például, hogy 2024-ben néhány Erdélyen kívüli megyében 2019-hez képest csökkent ugyan az RMDSZ-re leadott szavazatok száma, de Dolj megyében 142 százalékkal, Gorj megyében 85 százalékkal, Mehedinți megyében 80 százalékkal nőtt.

A tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest az RMDSZ támogatottsága Dolj megyében már 1563 százalékkal, Ialomița megyében 1295 százalékkal, Ilfov megyében 1190 százalékkal nőtt.

A fenti diagramokból kitűnnek a Dolj megyei adatok, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy ebben az olténiai régióban Giurgiu, Galac, Konstanca vagy akár Suceava megyétől eltérően az RMDSZ-nek nincs megyei szervezete. A Doljban idén szerzett 3575 szavazat egy nagyközségnyi magyarbarát szavazót, szavazókörzetenként átlagban 7 személyt jelent.

Vagyis még a legeldugottabb olténiai faluban is akadhatott hét olyan választó, akire hatni tudott az AUR-veszélyre és az EU változását sürgető üzenetekre alapozó RMDSZ-kampány. Olyan körülmények között, hogy Dolj megyében a legutóbbi népszámláláson 87-en vallották magukat magyarnak.

Válaszok nélkül maradt kérdéseink

Csoma Botond szóvivőtől szerettük volna megtudni, hogy a szervezet álláspontja szerint mi lehet a titka az RMDSZ Kárpátokon túli sikereinek. Többek között ezeket kérdeztük tőle:

  • miként nőtt 25 százalékkal a Kárpátokon túli szavazatok száma 2019-hez képest, olyan körülmények között, hogy a jelenlét idén csak 2,75 százalékponttal volt magasabb?
  • hogyan tudta az RMDSZ öt év alatt 142 százalékkal 3575-ra növelni a támogatói számát abban a Dolj megyében, ahol nincs szervezete és ahol 87-en vallották magukat magyarnak?
  • hány szavazókörzetben volt idén delegáltja az RMDSZ-nek az összesen mintegy 9850 Kárpátokon túli szavazókörzetben?
  • hány delegáltja volt az RMDSZ-nek a példaként kiemelt Dolj megyében?
  • hogyan sikerült delegáltakat találni azokban a megyékben, ahol nincs RMDSZ-szervezet?
  • számított-e az RMDSZ arra, hogy a román delegáltjai (ha már a szövetség érdekeit képviselik) az EP-listájára szavaznak?

„A szavazóbiztosok a kulcs”

Az RMDSZ szóvivője nem kívánt válaszolni ezekre a kérdésekre. Így be kell érnünk azokkal a magyarázatokkal, amelyeket öt évvel ezelőtt adtak a szervezet vezetői a Kárpátokon túli szavazatok akkori látványos növekedésére. A Krónika tudósítása szerint a 2019-es EP-választások után egy sajtótájékoztatón Kelemen Hunor szövetségi elnök azt nyilatkozta: nincs azon csodálkozni való, hogy az RMDSZ jelentős számú szavazatot kapott a Kárpátokon túli megyékben, olyan településeken, ahol alig élnek magyarok. A politikus közölte, az RMDSZ az elmúlt harminc évben mindig kapott román szavazatokat a Regátban, és az alakulat – kisebb-nagyobb sikerrel – mindig igyekezett megszólítani a román szavazókat, éljenek akár Suceava, Iași vagy Dolj megyében.

„Időnként azzal bírálnak bennünket, hogy nem tudunk nyitni a román társadalom felé. Meglep, hogy egyesek úgy gondolkodnak: morális és politikai értelemben is elfogadható, ha magyar emberek román pártokra szavaznak, viszont ugyanezeknek az embereknek erkölcsileg és politikailag is elfogadhatatlan, ha román szavazópolgárok magyar alakulatra voksolnak” – hangsúlyozta a lap szerint Kelemen, egyúttal megköszönve a román választópolgárok bizalmát is.

Az RMDSZ elnöke szerint arra biztatták a Kárpátokon túli szervezeteiket, hogy ahol csak lehet, állítsanak urnabiztosokat, közülük pedig a legtöbben román emberek, ami szerinte nem törvénytelen. Kelemen közölte, a szavazóbiztosok állítása során nem létezett pártok közötti együttműködés, az RMDSZ mindössze felhasználta az elmúlt évek tapasztalatait, kapcsolatait. „Nem kértünk se magyar, se román párttagsági könyvet senkitől. Aki vállalta, megbíztuk a szavazóbiztosi teendőkkel. Nem kell túlbecsülni, de alábecsülni sem az RMDSZ szervezőképességét” – szögezte le a szövetségi elnök.

Megszólalt a témában Porcsalmi Bálint akkori ügyvezető elnök és kampányfelelős is. A politikus a Magyar Hangnak nyilatkozva azt mondta: a kulcs abban van, hogy az előző választásokhoz képest sokkal több szavazóbiztosuk volt a románok lakta megyékben. „Az RMDSZ-nek van néhány erős megyei szervezete Olténiában, ezek kiválóan dolgoztak. Beérett a három hónapos munkánk” – jelentette ki. A Maszolnak Porcsalmi részletesebben is kifejtette a szavazóbiztosok szerepét a sikerben. „Idén megpróbáltunk minél több körzetet lefedni. Mi több, az RMDSZ rendszeresen a szavazólapokon is megjelenik ezekben a megyékben, mivel a parlamenti választások alkalmával – még az egyéni választókerületes rendszerben is – a szövetség az ország minden megyéjében állított jelölteket. Ennél fogva a tulipán nem idegen az ottani szavazók számára” – magyarázta az RMDSZ ügyvezető elnöke 2019-ben.

Porcsalmi egyébként a Maszoltól idézett nyilatkozatában még tagadta, hogy a Kárpátokon kívüli szavazatoknak köszönhetően érte el az RMDSZ az 5 százalékos küszöböt, igaz, hogy csak az előzetes eredmények alapján járt el így.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!