Amiatt háborog a REPER Beszterce-Naszód megyei elnöke, hogy ott is kapott szavazatokat az RMDSZ, ahol nem élnek magyarok

2024. június 17. – 13:23

Másolás

Vágólapra másolva

A Megújítjuk Románia Európai Projektjét (REPER) Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Sas Lóránt-Zoltán arra hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében, hogy az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei tanácsosjelöltjeinek listája sok szavazatot kapott olyan településeken is, ahol nem élnek magyarok – írja az Agerpres.

„Beszterce-Naszód megyében a legfrissebb, 2021-es hivatalos adatok szerint 11 049 magyar nemzetiségű lakos él (köztük én is). Az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei tanácsosjelölt-listája a következő választási eredményeket érte el: 2008-as választások – 6066 szavazat; 2012 – 6069 szavazat; 2016 – 5678 szavazat; 2020 – szövetségben indultak (PSD-vel, ALDE-val és Pro Romániával – szerk. megj.), az eredmény nem mérhető; 2024 – 8859 szavazat. Hirtelen az RMDSZ több mint 50%-os növekedést könyvelhet el a megyei választások eredményeiben. Nem véletlenül ez az eredmény lehetővé teszi számukra, hogy 2 (két) megyei tanácsosi helyet szerezzenek, pontosan annyit, amennyire a PSD-nek szüksége van ahhoz, hogy az RMDSZ-szel együtt többséget alkosson a Beszterce-Naszód megyei tanácsban” – írta Sas Lóránt a Facebookra.

A REPER Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke felkérte azoknak a községeknek a lakóit, ahol az RMDSZ listája szavazatokat kapott, noha nem élnek a településen magyar nemzetiségű személyek, hogy írásban tájékoztassák őt erről a „választási jelenségről”.

Sas Lóránt felvetésére reagált Décsei Attila, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, a megye alprefektusa. Décsei azt írta szintén a Facebookon, hogy az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezete mindent megtett, hogy közel kerüljön a megye lakosságához, etnikai hovatartozástól függetlenül támogasson mindenkit, akinek erre szüksége volt, ezért nem tartja lehetetlennek, hogy a magyartól eltérő nemzetiségű polgárok is az RMDSZ listájára adták voksukat. Kifejtette, ezekkel a szavazatokkal fejezték ki elismerésüket a más nemzetiségűek az RMDSZ munkája iránt.

Décsei példaként említette, hogy az RMDSZ megyei szervezete több száz személynek segített felmenőik Magyar Nemzeti Levéltárban őrzött adataihoz hozzáférni, hogy igazolni tudják, hogy a Szovjetunióba elhurcolt foglyok leszármazottai, következésképpen juttatásra jogosultak. Az RMDSZ-es alprefektus azt írta, ez plusz munkát jelentett az RMDSZ megyei szervezeténél dolgozó személyzetnek, és a kedvezményezettek zöme román nemzetiségű volt.

Décsei szerint csak meg kell kérdezni azokat a román nemzetiségű embereket, akik hetente tucatjával keresik fel a szövetség székházát segítséget kérve. A Beszterce-Naszód megyei politikus szerint emellett is több példa van arra, hogy „közel maradtak a polgárokhoz”. „Ezért hisszük, hogy választási sikerünk nem más, mint a közösség iránti folyamatos erőfeszítéseink és elkötelezettségünk eredménye” – írta.

A választások eredményei szerint a Beszterce-Naszód megyei tanácsban a PSD-nek 14, a PNL-nek 10, az AUR-nak 4 és az RMDSZ-nek 2 tanácsosa lesz.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!