Romániában a legnagyobb a szegénység kockázatának kitett lakosok aránya az EU-ban

2024. június 12. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Románia lakosságának a 32 százalékát fenyegette tavaly a szegénység és a társadalmi kirekesztődés veszélye; ez messze a legmagasabb arány az uniós tagállamok között – derül ki az Eurostat szerdán közzétett jelentéséből.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint tavaly 94,6 millió EU-s polgár (az Unió lakosságának 21 százaléka) volt kitéve a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatának, vagyis olyan háztartásban éltek, amely a szegénység, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés és/vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült – írja összefoglalójában az Agerpres. A szám enyhén csökkent 2022-höz képest, amikor az EU 95,3 millió polgárát (21,6 százalékát) fenyegette ez a veszély.

A tagállamok közül Romániában (32%), Bulgáriában (30%), Spanyolországban (27%) és Görögországban (26%) volt a legmagasabb a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya, míg a legalacsonyabb Csehországban (12%), Szlovéniában (14%), Finnországban és Lengyelországban (egyaránt 16%).

Romániában 2022-höz képest 2023-ban 34,4 százalékról 32 százalékra csökkent ez az arány.

Az EU-ban a nők nagyobb arányban veszélyeztetettek: 22,3 százalékuk a szegénység és társadalmi kirekesztődés kockázatával él, míg a férfiaknál 20,3 százalék az arány EU-s szinten. Romániában is hasonló a helyzet, a nők 33,1 százaléka volt kitéve a szegénység kockázatának, míg a férfiak esetében 30,9 százalékuk. Ezzel mind a nők, mind a férfiak tekintetében az utolsó helyen állt tavaly az ország.

A szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett személy az, aki a relatív jövedelmi szegénység, a súlyos anyagi és szociális depriváció, valamint a nagyon alacsony munkaintenzitás mutatói közül legalább egyben érintett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!