Így gyarapodott a romániai EP-képviselők vagyona az elmúlt öt évben

2024. június 8. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

Bár nem minden EP-képviselő vagyona nőtt ahhoz képest, amikor még nem volt tagja az európai törvényhozásnak, összességében úgy tűnik, anyagi szempontból megéri vállalni a brüsszeli és strasbourgi ingázással járó fáradtságot. A 33 romániai EP-képviselő havi átlagjövedelme majdnem megduplázódott, megtakarításaik megháromszorozódtak, telkeik mérete majdnem 60 százalékkal nőtt, mutatta ki a Panorama portál.

Az adatok a 2019-es és a 2024-es, vagy az újabb mandátumért nem induló politikusok esetében a 2023-as vagyonnyilatkozatokból származnak. Ezek csak hozzávetőlegesek, legalábbis ami a havi jövedelmet illeti, a képviselők egy része ugyanis csak az alapfizetését vezette be, mások a napidíjakról és egyéb juttatásokról is beszámoltak, hívja fel a figyelmet a Panorama szerzője.

A képviselők vagyonát nyolc kategóriában vizsgálták: telkek, lakások, havi átlagjövedelem, megtakarítások (a nyugdíj-, befektetési vagy életbiztosítási alapokba fektetett pénzekkel együtt), befektetések (magánszemélyeknek, cégeknek vagy pártoknak adott kölcsönökkel együtt), ékszerek és órák, festmények és más műalkotások, autók és motorbiciklik. Amellett, hogy megnézték, hogy melyik kategóriában ki a legvagyonosabb EP-képviselő, kimutatták azt is, hogy kik azok, akik bizonyos területen a legnagyobbat gyarapodtak öt év alatt, most őket emelem ki:

  • A havi átlagjövedelem terén a PNL-s Dan Motreanu fejlődött a legtöbbet, az egykori mezőgazdasági miniszter és képviselő korrupció gyanúja miatt nem indult a 2016-os parlamenti választásokon, 2019-ben viszont bejutott az EP-be. Akkori vagyonnyilatkozata szerint 2018-ban mindössze átlag havi 394 eurót keresett, 2023-ban pedig már havi 21 955 eurót.
  • A megtakarítások terén a REPER EP-képviselője, Alin Mituța gyarapodott leginkább, aki 2019-ben nulláról indult és 2024-ig 173 952 eurót tett félre.
  • A PNL-s Siegfried Mureșannak – aki egyébként már 2014 óta EP-képviselő, csak akkor még a Traian Băsescu-féle Népi Mozgalom Pártot képviselte – nőttek meg leginkább a befektetései öt év alatt: a nulláról 1 184 246 euróra.
  • A PMP-s Eugen Tomac fejlődött legnagyobb mértékben telektulajdonosként az utóbbi mandátum alatt, ugyanis 2019-ben még nem volt telke, 2024-ben meg már egy 2593 négyzetméteres telek tulajdonosa.
  • Két olyan romániai EP-képviselő is van, akinek korábban nem volt lakása, de az elmúlt öt évben kettőt is vásárolt. Az egyik épp az előbb említett Eugen Tomac, a másik pedig a PSD-s Adrian Benea, aki egyébként a legtöbb, 790 617 euró értékű megtakarítással rendelkezik EP-képviselő honfitársai között.
  • Ékszer- és óravásárlás terén az elmúlt öt évben Dacian Cioloș, a REPER alapítója volt a leginkább feltörekvő EP-képviselő: 2019-ben még nem számolt be ilyesmiről a vagyonnyilatkozatában, 2024-ben már úgy nyilatkozott, hogy 14 ezer euró értékben birtokol ékszereket és órákat.
  • A műgyűjtők közül Vlad Nistor PNL-s EP-képviselő volt a legaktívabb: 2019 óta, első mandátuma alatt 50 ezer euróról 125 ezer euróra növelte a gyűjteménye értékét. Nem csoda, hiszen ő vezeti az átlagjövedelem rangsorát havi 29 777 euróval és neki van a legtöbb telke is, összesen 667 185 négyzetméter, igaz, ezek nem 2024-es adatok, ugyanis Vlad Nistor nem indul újabb mandátumért, friss vagyonnyilatkozata ezért nincs. Az ékszerek-órák, illetve a műkincsek legnagyobb gyűjtője ugyanakkor Nistor párttársa, Rareș Bogdan egykori tévés újságíró, aki egyszer 30 ezer eurós karórával a karján ment bevásárolni a szilágysomlyói piacra.

Az RMDSZ két jelenlegi EP-képviselője valahol a középmezőnyben van a havi mintegy 16500 eurós átlagjövedelmükkel, Winkler Gyula a 18., Vincze Loránt pedig a 19. helyen.

Winkler öt évvel ezelőtt még a hetedik legjobban kereső EP-képviselő volt a 14989 eurós havi átlagjövedelmével. Sokkal jelentősebb jövedelemnövekedést hozott az elmúlt öt év Vincze Lorántnak, aki a 2019-es, az első mandátuma előtti évre vonatkozó vagyonnyilatkozata szerint átlag 6717 eurót keresett havonta.

A legtöbb megtakarítással a már említett PSD-s Adrian Benea (790 617 euró) mellett három PNL-s képviselő, Cristian Bușoi (754 419 euró), Vasile Blaga (624 479 euró) és Gheorghe Falcă (426 816 euró), valamint az RMDSZ-es Winkler Gyula (378 320 euró) és Vincze Loránt (371 350 euró) rendelkezik. Mandátumuk elején Cristian Bușoi szintén a második helyen szerepelt 229 016 eurós megtakarításával, Winkler Gyula 196 013 eurós megtakarításával a negyedik helyen,

Vinczének pedig akkor 66 702 euró megtakarítása volt, vagyis öt év alatt több mint 300 ezer eurót tett félre.

Az EP-képviselők jövedelmének egy része részvényekbe, államkötvényekbe vándorolt, volt aki kölcsönadott belőle, vagy lakást, telket vásárolt. A legnagyobb befektetők között jelenleg nem szerepelnek az RMDSZ EP-képviselői, viszont az kiderül az adatokból, hogy

Winkler Gyula vagyona öt év alatt két lakással gyarapodott, Vincze Loránt pedig az USR-s Vlad Botoș, a PNL-s Dan Motreanu és Siegfried Mureșan, a független Nicu Ștefănuță és a PMP-s Eugen Tomac mellett az egyik olyan romániai EP-képviselő, akinek 2019 óta sikerült telket vásárolnia. A PNL-s Daniel Buda az, aki a legtöbb lakást felhalmozta, már nyolc van a nevén, és ebből hármat az utóbbi mandátuma alatt vásárolt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!