Az igazságügyi miniszter 3 perc alatt 4 téves információt közölt a drogfogyasztásról

2024. május 14. – 15:19

Az igazságügyi miniszter 3 perc alatt 4 téves információt közölt a drogfogyasztásról
Rendőrség és drogkereső kutyák a konstancai Neversea fesztiválon, 2023-ban – Fotó: Costin Dinca / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a fiatalok drogfogyasztása a romániai közvélemény egyik központi témája, Alina Gorghiu igazságügyi miniszter Europa Fm-nek adott interjújában több téves információ és elavult megközelítés hangzik el, amelyek rávilágítanak a kormány drogokkal kapcsolatos elhibázott stratégiájára, írja Vlad Zaha kriminológus a PressOne-on közzétett cikkében.

A tárcavezető az interjúban kifejtette, hogy Romániában a drogfogyasztót nem bűnözőként, inkább betegként, az állam támogatására szorulóként kezelik. A szakértő rávilágít: Romániában 3 évig terjedő börtönbüntetés jár drog birtoklásáért, az eljárások nagy részét pedig fogyasztók, főként cannabis-fogyasztók ellen indítják, miközben az Európai Unióból már szinte teljesen eltűnt ez a gyakorlat, az Egészségügyi Világszervezet és az ENSZ intézményei is mind a fogyasztók dekriminalizálását javasolják.

A cannabis esetleges legalizálásával kapcsolatban Alina Gorghiu azt mondta, hogy aki ma csak 3 gramm cannabis fogyaszt el, az holnap veszélyesebb tudatmódosítókat is kipróbálhat. Vlad Zaha szerint az államnak egyrészt a nagy drogterjesztőkkel kellene foglalkoznia, másrészt az Amerikai Egyesült Államokban már 1944-ben megcáfolták, hogy a cannabis kapudrog lenne, sőt, azóta bebizonyosodott, hogy inkább gátolja a fogyasztót abban, hogy az alkohol, az etnobotanikai szerek vagy más készítmények felé forduljon.

Az igazságügyi miniszter szerint a drogterjesztők „könnyen megbújnak” a fogyasztók között. A Globális Drogpolitikai Bizottság azonban azt javasolja, hogy csak a nagy mennyiséget terjesztő bűnszervezeteket tekintsék drogterjesztőknek. Románia területén évente több tíz tonna drog halad át, az esetek 80 százalékában mégis néhány gramm szer birtoklása miatt kapcsolnak le embereket a hatóságok. 2022-ben több mint 2600 ilyen eset volt, és csak 13 esetben sikerült 1 kilogrammnál nagyobb mennyiségű drogot lefoglalni.

Miközben Alina Gorghiu azt állítja, hogy azok az államok, amelyek bizonyos mennyiség alatt legalizálták a drogbirtoklást és -fogyasztást nem értek el jó eredményeket, és arra a következtetésre jutottak, hogy ez megkönnyíti a drogterjesztők számára, hogy egyszerű fogyasztónak állítsák be magukat, a valóság a kriminológus szerint az, hogy több mint 50 országban működik már a cannabisfogyasztás legalizálása különböző modellek szerint, és Hollandiában, Belgiumban vagy Spanyolországban például sikerül elfogni az illegális drogszállítmányok több mint 50 százalékát, míg Romániában ez az arány mindössze 10 százalék körül mozog.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!