Szakértő: az orosz drónok zavartalanul figyelhetik a romániai katonai bázisokat

2024. április 18. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Törvényes keret és megfelelő felszerelés hiányában a román hadsereg nem tud fellépni az ország légterébe valószínűleg megfigyelés céljával berepülő drónok ellen, hívta fel a figyelmet az Adevărulnak nyilatkozó katonai szakértő, miután csütörtökre virradóra újabb kis méretű, lassan és alacsonyan repülő pilóta nélküli eszközt észleltek a Mihail Kogălniceanu légitámaszpont közelében.

A NATO-csapatok által is használt Mihail Kogălniceanu légitámaszpont érdekli az oroszokat, mivel modernizáción és kapacitásbővítésen esik át. „Érdekli őket, hogy növeljük-e a személyzet befogadására alkalmas kapacitást, vagy fejlesztünk-e olyan kifutópályákat, amelyeket például az F-35-ösök is használhatnak. Természetesen műholdról is látják, de közelről nézve más következtetésekre jutnak. Egy idő múlva egy másik hasonló küldetést fognak végezni, hogy lássák az előrehaladást” – véli dr. Constantin Ciorobea ellentengernagy, aki korábban az Információs Műveleti Osztály helyettes vezetője volt a NATO olaszországi főhadiszállásán.

Constantin Ciorobea emlékeztetett arra, hogy a törvény nem teszi lehetővé a hadsereg azonnali beavatkozását, békeidőben nem lehet tüzet nyitni egy drónra. Mint mondta, már volt egy korábbi javaslat, amely éppen a katonai egységek fölött repülő drónok helyzetét szabályozta, de ez nem ment át a parlamenten.

Az ellentengernagy szerint a román hadsereg drónok megsemmisítésére használt elektronikus hadviselési eszközei is hagynak némi kívánnivalót maguk után, emiatt a drónok két órán keresztül zavartalanul repültek a légitámaszpont közelében.

A román légierő (ROAF) parancsnoksága közölte, hogy csütörtökre virradóra a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogălniceanu légitámaszponttól 4-5 kilométerre azonosították a drónokat, amelyek nagy valószínűséggel kereskedelemben kapható típusúak. A légitámaszpont őrszolgálata a légi közlekedés biztonsága érdekében azonnal értesítette a civil repülésirányítást, „a helyzet azonban nem tette szükségessé elektronikai hadviselési eszközök bevetését”, idézte a közleményt az MTI.

A légitámaszpont feljelentést tett a katonai ügyészségen, a katonai egység szintjén pedig vizsgálóbizottságot hozott létre a történtek kivizsgálására.

A héten ez már a második hasonló incidens Románia legnagyobb légitámaszpontja mellett, ahol az Egyesült Államok és más NATO-országok több ezer katonája teljesít szolgálatot. A ROAF szerint hétfő este is, 22 óra után egy kis méretű, kereskedelmi drónnak tűnő, alacsonyan repülő eszközt észleltek a – Konstanca város civil légi forgalmát és az 57-es számú légitámaszpontot is kiszolgáló – repülőtér közelében. Nem sokkal később, éjfélkor egyszerre két hasonló méretű drón repült a környéken. Akkor „elektronikus hadviselési ellenlépéseket” is tettek.

A ROAF felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi drónok tiltott légtérben történő röptetése kihágásnak minősül, amelyet a jogszabályok szerint 5000-9000 lej közötti bírsággal sújtanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!