Szakértő: az orosz drónok zavartalanul figyelhetik a romániai katonai bázisokat

2024. április 18. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Törvényes keret és megfelelő felszerelés hiányában a román hadsereg nem tud fellépni az ország légterébe valószínűleg megfigyelés céljával berepülő drónok ellen, hívta fel a figyelmet az Adevărulnak nyilatkozó katonai szakértő, miután csütörtökre virradóra újabb kis méretű, lassan és alacsonyan repülő pilóta nélküli eszközt észleltek a Mihail Kogălniceanu légitámaszpont közelében.

A NATO-csapatok által is használt Mihail Kogălniceanu légitámaszpont érdekli az oroszokat, mivel modernizáción és kapacitásbővítésen esik át. „Érdekli őket, hogy növeljük-e a személyzet befogadására alkalmas kapacitást, vagy fejlesztünk-e olyan kifutópályákat, amelyeket például az F-35-ösök is használhatnak. Természetesen műholdról is látják, de közelről nézve más következtetésekre jutnak. Egy idő múlva egy másik hasonló küldetést fognak végezni, hogy lássák az előrehaladást” – véli dr. Constantin Ciorobea ellentengernagy, aki korábban az Információs Műveleti Osztály helyettes vezetője volt a NATO olaszországi főhadiszállásán.

Constantin Ciorobea emlékeztetett arra, hogy a törvény nem teszi lehetővé a hadsereg azonnali beavatkozását, békeidőben nem lehet tüzet nyitni egy drónra. Mint mondta, már volt egy korábbi javaslat, amely éppen a katonai egységek fölött repülő drónok helyzetét szabályozta, de ez nem ment át a parlamenten.

Az ellentengernagy szerint a román hadsereg drónok megsemmisítésére használt elektronikus hadviselési eszközei is hagynak némi kívánnivalót maguk után, emiatt a drónok két órán keresztül zavartalanul repültek a légitámaszpont közelében.

A román légierő (ROAF) parancsnoksága közölte, hogy csütörtökre virradóra a Fekete-tenger partvidékén található Mihail Kogălniceanu légitámaszponttól 4-5 kilométerre azonosították a drónokat, amelyek nagy valószínűséggel kereskedelemben kapható típusúak. A légitámaszpont őrszolgálata a légi közlekedés biztonsága érdekében azonnal értesítette a civil repülésirányítást, „a helyzet azonban nem tette szükségessé elektronikai hadviselési eszközök bevetését”, idézte a közleményt az MTI.

A légitámaszpont feljelentést tett a katonai ügyészségen, a katonai egység szintjén pedig vizsgálóbizottságot hozott létre a történtek kivizsgálására.

A héten ez már a második hasonló incidens Románia legnagyobb légitámaszpontja mellett, ahol az Egyesült Államok és más NATO-országok több ezer katonája teljesít szolgálatot. A ROAF szerint hétfő este is, 22 óra után egy kis méretű, kereskedelmi drónnak tűnő, alacsonyan repülő eszközt észleltek a – Konstanca város civil légi forgalmát és az 57-es számú légitámaszpontot is kiszolgáló – repülőtér közelében. Nem sokkal később, éjfélkor egyszerre két hasonló méretű drón repült a környéken. Akkor „elektronikus hadviselési ellenlépéseket” is tettek.

A ROAF felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi drónok tiltott légtérben történő röptetése kihágásnak minősül, amelyet a jogszabályok szerint 5000-9000 lej közötti bírsággal sújtanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!