Romániai gasztronómusok tiltakoznak az Amazonnál, mert fantasy szintű receptkönyveket árulnak hagyományosként

2024. április 17. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Román gasztronómusokat tömörítő csoport levélben tiltakozik az Amazonnál, amiért az online áruház a romániai gasztronómia címszó alatt olyan szakácskönyveket forgalmaz, amelyek „aberráns recepteket tartalmaznak” – írja a Hotnews.

A levél szerzői szerint ezeket a könyveket a fantasy kategóriába kellene besorolni, nem pedig a gasztronómiába. Cosmin Dragomir gasztronómiai szakíró honlapján románul is közétett levélben arra hívják fel a figyelmet, hogy több olyan könyvet is forgalmaznak, amelyek hagyományos román recepteket ígérnek az olvasóknak, közben meg inkább a fantázia termékei. A levél szerint két nagy kategória van, egyrészt vannak olyanok, amit valódi emberek írnak, illetve olyanok is, amelyeket különböző receptgyűjteményekből válogattak, és az automata fordítószoftver egyik régi változatával ültettek angolra.

A levélben több példát is említenek:

  • „Büszkék vagyunk a radóci csorbára, de nincs benne tengerimalac”
  • „A szeretett miccsünk fokhagymával és szódabikarbónával készül, és nem hagymával”
  • „A pacallevesben nincs krumpli”
  • „Többtucat töltelékünk van (sarmale), de egyik sem készül csicseriborsóval”

A szerzők végül több könyvet is felsorolnak, amelyeknek semmi keresnivalójuk nem lenne a hagyományos román receptes könyvek között.

Cosmin Dragomir a Hotnewsnek nyilatkozva elmondta, hogy a tengerimalacos radóci csorba a Román szakácskönyv, 120 finom és hagyományos román recept könyvben jelenik meg, amit egy bizonyos Amaya Williams álnévű „szerző” közöl, és egyben „az Amazonon található könyvek közül a legrosszabbul fordított.” Olyan példákat említ még, hogy a zellert (țelina) kis idővonalnak (timeline-nak) fordították benne, míg a közepes méretű hagymából (ceapă medie) olcsó média (cheap media) lett. Dragomir megjegyzi, vannak szerzők, akikről valóban kideríthető, hogy kicsodák ők, ilyen például Silvena Johan Lauta, de az ő szakácskönyvében is olyan receptek jelennek meg hagyományos román receptként, mint a bukaresti gulyás, miről Romániában senki sem tudja, hogy mi az. Az említett szerzőnek egyébként magyar recepteket tartalmazó gyűjteménye is van, és 22 dollárért lehet megrendelni az Amazonon.

Dragomir megjegyzi, az akciójuk inkább vészjelzés, és nem hiszi, hogy az Amazon ténylegesen eltávolítja ezeket a könyveket a kínálatából. A szakember ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, „ha nem mi magunk népszerűsítjük a konyhánkat, akkor mások teszik meg, és ez lesz az eredménye”.

A levél írói egy aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a könyvek miatt, amihez itt lehet csatlakozni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!