Tervezet: a belügyi rendvédelmi szervek is bevethetők katonai célokra

2024. április 2. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Bizonyos feltételek mellett a belügyminisztériumi rendvédelmi szervek katonai célok szolgálatába állíthatók, Románia pedig megvédheti a területén kívül veszélybe került állampolgárait is – írja elő az új védelmi törvény tervezete, amelyet kedden bocsátott közvitára a védelmi minisztérium.

A jogszabályjavaslat rendelkezik a romániai katonai és polgári képességek hibrid fenyegetések esetén történő bevetésének módozatairól is.

A védelmi minisztérium szerint az új törvény elfogadására azért van szükség, mert az ország védelmét harmonizálni kell a NATO és az Európai Unió közös biztonság- és védelempolitikájának keretében megvalósuló kollektív védelemmel, idézi az indoklást az Agerpres.

A jogszabályjavaslat nem az úgynevezett katonai doktrínára alapoz, hanem azokra az országos és minisztériumi szintű védelemtervezési dokumentumokra, amelyek normatív keretet biztosítanak az Országos Védelmi Stratégia (SNA) és a Katonai Stratégia (SM) végrehajtásához.

A tervezet:

  • rendelkezik az ország védelmében részt vevő erők típusairól és a védelmi képességi igények meghatározásának módjáról;
  • megteremti a jogi keretét a védelmi kérdésekkel kapcsolatos EU- és NATO-határozatok végrehajtásának;
  • kiegészíti a külföldi fegyveres erők Románia területére történő belépéséről, állomásoztatásáról, műveleteiről vagy átutazásáról szóló 2007/291-es törvényt;
  • rögzíti az egységes, intézményközi stratégiai szintű vezetés elvét;
  • jogi keretet biztosít a katonai és polgári képességek külföldi bevetésére a veszélyben lévő román állampolgárok védelmében;
  • lehetővé teszi a belügyminisztériumi rendvédelmi szervek bizonyos feltételek mellett történő militarizálását;

A külföldön veszélybe került román állampolgárok védelmét szolgáló intézkedéseket a tervezet értelmében az államfő rendelheti el a miniszterelnök javaslatára, emelte ki a G4Media, hozzátéve, hogy a törvénymódosítás hátterében az állhat, hogy jelenleg Romániának nincs törvényes eszköze a Moldova vagy Ukrajna területén élő állampolgárainak védelmére az oroszországi fenyegetésekkel szemben. Moldova Köztársaságban mintegy 600 000 moldovai-román kettős állampolgár él.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!