Először kapott piros-fehér-zöld ünnepi dekorációt Kolozsvár

2024. március 14. – 12:28

Először kapott piros-fehér-zöld ünnepi dekorációt Kolozsvár
Ünnepi dekoráció Kolozsváron a Deák Ferenc (Eroilor) utcában, 2024. március 14-én – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Kitették a március 15-i ünnepi dekorációt Kolozsváron a Deák Ferenc / Eroilor utcában.

Az RMDSZ kolozsvári szervezete hétfőn jelentette be, hogy idén ünnepi utcai dekorációval is készül a március 15-i nemzeti ünnepre. A sétálóutca oszlopain – melyeken általában Románia és az Európai Unió zászlója leng – piros-fehér-zöld színkombinációban a Március 15. – Minden magyar ünnepe felirat olvasható. Bár nem tűnik nagy jelentőségű eseménynek, de Kolozsvár rendszerváltás utáni történetében még sosem kapott ilyen dekorációt a nemzeti ünnep alkalmából, sőt, Gheorghe Funar polgármestersége idején a városban tilos volt a magyar jelképek használata, és csak a 2000-es évek közepétől következett be változás: civil és jogi nyomásra Kolozsvár elmozdult a többnyelvűség irányába, de még Horváth Anna alpolgármesternek sem sikerült ilyen eredményt elérnie, mint most Oláh Emesének.

A korábbi tájékoztatás szerint az ünnepi molinók három napig lesznek kint: március 14-15-16-án. Igaz, az RMDSZ egész hétre kérvényezte a kihelyezést.

A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából piros-fehér-zöld díszkivilágítást is kap néhány épület. Az RMDSZ több belvárosi épület és Szamos-híd esetében kérte, hogy a magyar nemzeti ünnepen piros-fehér-zöld díszkivilágítást kapjanak. A kolozsvári polgármesteri hivatal a Diákművelődési Ház esetében hagyta jóvá a kérést, a többi épület ugyanis nem rendelkezik megfelelő technikai felszereléssel. Emellett úgy tervezték, hogy a Kolozs megyei önkormányzat kezelésébe tartozó Néprajzi Múzeum (a Redut épülete), illetve az Egyetemi Könyvtár épülete is díszkivilágítását kap. Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnökének elmondása szerint utóbbit végül nem engedélyezte a minisztérium.

Kolozsváron március 15-én, pénteken megtartják a hagyományos felvonulást is, amely a Protestáns Teológiai Intézet elől indul. A megszokottnál valamivel később kezdődik az ünneplés, a menet is csak 14 órakor indul. A Deák Ferenc utcán keresztül érkeznek meg a felvonulók a Főtérre, ahol a Szent Mihály-templomban ökumenikus istentisztelet lesz 14:30-tól.

A központi ünnepség 15:30-tól a Főtéren folytatódik, az ünnepi beszédek után népviseletbe öltözött kétszáz fiatal tart néptánc bemutatót, és a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus is koncertezik. Az ünneplők Petőfi Sándor egykori szálláshelyét, a Biasini Szállót is megkoszorúzzák.

Kolozs megyében mintegy félszáz településen tartanak megemlékezést a nemzeti ünnep alkalmából az RMDSZ, a magyar történelmi egyházak, az iskolák, a civil szervezetek és a kulturális intézmények közös szervezésében.

A székelyföldi városokban rendszerint van ünnepi utcai dekoráció március 15. alkalmából. Idén is ünnepi színekbe öltöztették Sepsiszentgyörgyöt és Székelyudvarhelyet. Sőt, Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely városvezetőit már büntették is azért, mert magyar zászlókat helyeztek ki az ünnep alkalmából.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!