800 000 euró kártérítést kell fizetnie egy romániai kórháznak egy csecsemő halála miatt

2024. március 2. – 09:47

Másolás

Vágólapra másolva

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt jogerősen 280 ezer lej (56 ezer euró) bírság és 800 ezer euró erkölcsi kártérítés kifizetésére ítélte a suceavai fellebbviteli bíróság a Suceava Megyei Kórházat, miután egy ott született baba meghalt kórházi fertőzés miatt. Az intézményt az egyik áldozat szülei perelték be, a jogerős ítélet a csecsemő halál után nyolc évvel született meg, írja az Europa Liberă.

A 2016. február 17-én közel négy kilogrammal, egészségesen született Alexandru Teodor Manea február 29-én – már a családi házban – rosszul lett, láza volt, letargikus állapotba került és megdagadt a feje. A suceavai kórházban légúti fertőzést diagnosztizáltak nála. A szülei kérésére a 150 kilométerre lévő Iași egyik kórházába szállították át, ahova már kómában érkezett meg, majd március 1-én meghalt.

Nem sokkal korábban a Suceava Megyei Kórházban mindössze 27 óra után meghalt egy másik újszülött is, néhány hónappal a két eset után pedig egy harmadik is, aki tíz napot élt. Bár kimutatták, hogy ez a két csecsemő is fertőzött volt az említett baktériummal, a nyomozás során nem nyert bizonyítást az, hogy a haláluk a fertőzés következménye volt.

A suceavai kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályát nem sokkal a történtek előtt korszerűsítették, ennek ellenére a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vizsgálata kimutatta a Pseudomonas baktérium jelenlétét az épületben. A vízből vett hét mintából hatban jelen volt a kórokozó. A vizsgálat során azt is megállapították, hogy a kórházban számos higiéniai szabálytalanságot követtek el:

  • a szüléseknél használt orvosi eszközöket egy használaton kívüli fürdőszobában tartották, a felmosóveder mellett
  • a mosdókagylóknál nem volt szappan
  • a szülőszobában használt vízet csak megszűrték, nem sterilizálták
  • a felmosáshoz használt eszközöket ugyanabban a mosdókagylóban mosták ki, ahol az orvosok és asszisztensek kezet mostak
  • a műtőszalonban és a folyosókon ugyanazzal a felmosóronggyal takarítottak

A DSP következtetése szerint a suceavai szülészet a vízhálózaton keresztül fertőződött meg a baktériummal. Mint hozzátették, a folyóvizet rendszeresen be kellett volna vizsgáltatni, amit a kórház alkalmazottai elmulasztottak.

Ovidiu Manea, az elhunyt csecsemő édesapja az Europa Libera kérdésére elmondta, hogy nem volt könnyű felvenni a harcot az egészségügyi intézménnyel, még ügyvédet is nehezen találtak, sokan ugyanis attól féltek, hogy ha beszállnak az ügybe, előfordulhat, hogy nem fogják őket megfelelően ellátni, ha majd kórházba kerülnek. Öt évig húzódott a nyomozás, a kórház jogi képviselői pedig a perben előbb a szülőkre, majd az alkalmazottakra próbálta hárítani a felelősséget.

A kórház szóvivője, Dan Teodorovici elmondta, tiszteletben fogják tartani a bíróság ítéletét és kifizetik a büntetést és a kártérítést. 2016 és 2020 között kicserélték a kórház vízhálózatát és európai uniós támogatással elindított egy kórházi fertőzések visszaszorítására irányuló projektet, tette hozzá a szóvivő, anélkül, hogy a projekt részleteiről beszámolt volna.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!