10 ezer füst- és szénmonoxid-érzékelőt osztanak szét az ország több megyéjében

2024. február 25. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

10 ezer füst- és szénmonoxid érzékelőt oszt szét a lakosság körében a tűzoltóság közreműködésével a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) és a Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelősége (IGSU) – tájékoztat a főfelügyelőség. Az eszközöket az Együtt a biztonságért partnerség részeként az E.ON és a Delgaz Grid ajánlotta fel a hatóságoknak, akik aztán díjtalanul szétosztják Fehér, Brassó, Krassó-Szörény, Călărași, Kovászna, Dâmbovița, Hargita, Hunyad, Iași, Máramaros, Maros, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Temes, Vaslui és Vrancea megyékben.

A mostani adományozási akció része annak a tájékoztató kampánynak, amivel az érzékelők otthoni telepítésének fontosságára szeretnék felhívni a lakosság figyelmét.

„A füst- és szén-monoxid-érzékelő nem luxus, hanem létszükséglet – egy védőpajzs, amely megmentheti életünket és vagyonunkat” – idézi a közlemény a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság igazgatóját, Raed Arafatot.

Romániában tavaly több mint 6600 lakástűz (átlagosan napi 18) volt. A Sürgősségi Helyzetek Főfelügyelőségének statisztikái szerint ezekben összesen 1125 embert sérült meg, közülük 268-nak halálosak voltak a sérülései. Ezek az eszközök abban segíthetnek, hogy még időben jelzik, ha gázszivárgás van a lakásban, vagy tűz ütött ki, ami emberélteket menthet és csökkentheti az anyagi károkat.

Az IGSU adatai szerint a romániai lakástüzeket leggyakrabban a hibás vagy tisztátalan kémények okozzák (33%), majd az elektromos berendezések hibája (23%) és a fűtőberendezés szakszerűtlen használata (14%) következik. A kémények tisztításának az elmulasztása, az elektromos berendezések szakszerűtlen üzemeltetése és a fűtőberendezések szakszerűtlen használata miatt tavaly összesen 94 ember halt meg füst- és szénmonoxid mérgezésben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!