A Fidesz-KDNP képviselői nem mentek el a rendkívüli ülésre, így hétfőn sem szavazta meg a magyar parlament a svédek NATO-csatlakozását

2024. február 5. – 17:52

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz-KDNP képviselői nem mentek el az ülésre a magyar ellenzéki pártok által hétfőre kezdeményezett rendkívüli ülésre, hogy mihamarabb megszavazzák Svédország NATO-csatlakozását, így Magyarország továbbra sem szavazta meg az ország felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe – írja a Telex.

Az ülést ugyanakkor a karzatról figyelte David Pressman amerikai nagykövet, valamint Hollandia, Norvégia, Dánia, Lengyelország és Szlovákia budapesti nagykövete is. A Szabad György Irodaháznál megjelent a finn nagykövet is, aki a Telex helyszíni tudósítójának azt mondta, Finnország NATO-tagsága sem lesz teljes addig, amíg Svédország csatlakozását nem szavazzák meg. A magyar kormány Sopronbánfalván tartott ülést, így az államtitkárok és miniszterek sem válaszolhattak az ellenzéki képviselők felszólalásaira.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szűk két órával a parlamenti ülés előtt Facebook-oldalán azt írta: a svéd NATO ratifikációra a rendes parlamenti ülésszak elején kerülhet sor, de ehhez szükséges a két miniszterelnök budapesti találkozója.

„Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor idejönnek, ahogy Törökországba is elmentek.”

Az ellenzéki képviselők az üres kormánypárti padsoroknak címezték így a napirend előtti felszólalásaikat. Az LMP részéről Kanász-Nagy Máté kapott szót, a Párbeszéd-Zöldektől pedig Tordai Bence frakcióvezető beszélt.

A Párbeszéd politikusa felidézte: a miniszterelnök azt ígérte korábban, hogy az Országgyűlés az első adandó alkalommal meg fogja szavazni Svédország NATO-csatlakozását. Ehhez képest nem jöttek el a fideszes képviselők, amikor erre lehetőségük lenne. Akkor sem mondott igazat Tordai szerint a magyar kormányfő, amikor azt ígérte: nem Magyarország lesz az utolsó, amely ratifikálja a svédek NATO-csatlakozását.

A Párbeszéd képviselője szerint a magyar kormány elárulja Magyarország érdekeit azzal, hogy akadályozza a svédek felvételét, és egyedül Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja ezzel a színjátékkal. Ezt a frissen felállt Szuverenitásvédelmi Hivatalnak kellene vizsgálnia szerinte, ha az valóban független intézmény lenne.

A mi hazánkos Novák Előd felszólalásában azt nehezményezte, noha törvény írja elő, hogy a képviselőknek kötelező ott lenniük egy szavazáson, ám a kormánypárti képviselők nem mentek el az ülésre. Novák Előd azt javasolta a kormánypártoknak, ha a szavazásnál vétózzák majd meg Svédország NATO-csatlakozását, szerinte ugyanis

Európa békéjét akkor lehet biztosítani, ha vannak katonailag semleges zónák, azaz „pufferzónák”.

A nemzet szentélye az Országgyűlés, „mégis itt vagyunk fidesztelenül és kormánytalanul”, kezdte felszólalását az MSZP-s Harangozó Tamás, aki szerint nem szabad szórakozni „sem a saját országunk biztonságával, sem a szövetségeseink biztonságával”, a svédek NATO-csatlakozása pedig a biztonságot növelné.

„Orbán Viktor személyes hiúsága és a szomszédban gyerekeket gyilkoló Putyin iránti elkötelezettsége vezetett oda, hogy utolsók lettünk” – jelentette ki a DK-s Vadai Ágnes, aki szerint senkinek nem szabad elhinnie, hogy ebben a kérdésben Orbánon kívül bárki beleszólhat a kormánypárti padsorokból.

„Mennyire békepárti az a kormány, amelyik másfél éve azzal szórakozik, hogy akadályozza a NATO bővítését?”

– tette fel a kérdést Harangozó, aki szerint ha tényleg békepártiak lennének, itt lennének most a parlamentben, és „tíz perc alatt véget vethetnénk ennek a színjátéknak”.

Mivel a Fidesz és KDNP képviselői nem vettek részt az ülésen és nem szólaltak fel, így alig egy óra alatt véget ért a rendkívüli parlamenti ülés.

A magyar kormány és a fideszes politikusok hónapokig azt ígérik, hogy nem Magyarország lesz az utolsó tagállam, amely ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását, mégis ez lett. A török parlament ugyanis két hete megszavazta az északi ország felvételét. A magyar kormány még 2022. júliusában nyújtotta be a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, Kövér László több mint másfél éve nem vette napirendre a szavazást, azzal az indokkal, hogy vita alakult ki a kérdésről a Fidesz-frakción belül.

Orbán Viktor a török parlament szavazása előtti utolsó pillanatban hiába hívta meg tárgyalni a svéd miniszterelnököt, de a svéd válasz annyi volt: nem látnak okot a találkozóra. Tobias Billström svéd külügyminiszter rövid válasza szerint viszont remélik, hogy Magyarország mielőbb ratifikálja a NATO-tagságot. A magyar miniszterelnök azt ígérte, hogy az első adandó alkalommal lezárják itthon is ezt a kérdést.

Orbán és svéd kollégája, Ulf Kristersson összefutott ugyan Brüsszelben a múlt heti uniós csúcson, de nem került szóba a NATO-csatlakozás. A svéd miniszterelnök sajtóhírek szerint azt mondta Orbánnak, hogy szívesen találkozik vele Budapesten, de csak miután Magyarország ratifikálta a felvételüket. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor Ulf Kristersson akkor járna el „tisztességes és korrekt módon”, ha még az országgyűlési szavazást megelőzően eljönne Magyarországra.

A Fidesz-frakció az atv.hu kérdésére már múlt héten jelezte: nem vesznek részt a rendkívüli parlamenti ülésen, a zárószavazással megvárják a két miniszterelnök találkozóját. A parlament tavaszi ülésszaka csak február végén, a tervek szerint február 26-án indul. Kövér László úgy fogalmazott nemrég: ő nem érzi úgy, hogy bármi sürgetné Magyarországot, sőt, szerinte rendkívüli helyzet sem állt elő, és „valakinek utolsónak is kell lennie”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!