A Batthyáneum felújítását tervezi a kulturális minisztérium

2024. február 3. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának támogatásával újítaná fel a gyulafehérvári Batthyáneumot a kulturális minisztérium, jelentette be Raluca Turcan tárcavezető szombaton Gyulafehérváron.

A kulturális miniszter a hétfőn a nagyközönség előtt is megnyíló gyulafehérvári fejedelmi palotát, az Erdélyi Fejedelemség egykori székhelyét látogatta meg a városban, majd az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta: a másik kiemelkedő jelentőségű gyulafehérvári épületnek, a Román Nemzeti Könyvtár fiókintézményeként működő Batthyáneum könyvtárnak a felújítására az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával megkötött megállapodás révén szereznének finanszírozást, írta az MTI az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

„Elmondhatom, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatunk az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával, hogy kiterjesszük a kulturális létesítményekre vonatkozó, már meglévő finanszírozási megállapodást, és ebben a harmadik egyezményben a Batthyáneum könyvtár felújítása prioritást képez” – idézte Raluca Turcant az Agerpres.

A tárcavezető elmondta: a román örökségvédelmi intézetnek folyósított kölcsönnel az európai pénzintézet romániai személyiségek emlékházának felújítását támogatja. „Gyulafehérváron egy kivételes kulturális létesítményt, a Batthyáneum könyvtárat finanszírozzuk” – mondta Turcan. Hozzátette: a támogatás összege – amennyiben sikerül megegyezni – 16 millió euró körüli volna.

A művelődési miniszter gyulafehérvári látogatásán a romániai épített örökség digitalizációjára irányuló programról is beszámolt. A 45 millió euró értékű program uniós finanszírozással valósul meg, nyáron indul és két évig tart. Ez egy 2018-as program folytatása, amely a régi kéziratok, történelmi dokumentumok, könyvek, festmények digitalizációját célozta meg.

Közölte: az új program keretében digitálisan felleltározzák és dokumentálják Románia épített örökségét. Általa a műemlékek turisztikai térképét is „láthatóbbá” teszik, a műemlékeket ugyanis QR-kóddal látják el, amelyek az online platformra vezetnek. A felületen virtuális sétákon is részt vehetnek a látogatók. A platformon az épített örökséggel kapcsolatos szolgáltatások is online elérhetővé válnak a régészeti tehermentesítési jóváhagyástól az egyes szakhatósági engedélyekig – közölte.

Gabriel Pleșa gyulafehérvári polgármester a fejedelmi palota hivatalos megnyitóján arról beszélt, hogy az értékes műemléképület az Európai Unió támogatása révén újulhatott meg, miután megkapta a célra lehívható legnagyobb összeget, ötmillió eurót.

A szintén a gyulafehérvári várban található Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított tulajdon, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakértek a román államtól. 1998-ban a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a visszaszolgáltatásáról, ezt azonban nem hajtották végre. A későbbi kormányok a könyvtárt alapító Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva úgy vélték, hogy a román állam is jogot formálhat a gyűjteményre. Az ingatlan és a közgyűjtemény restitúcióját 2021 májusában jogerősen elutasította a román legfelsőbb bíróság.

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot tartalmazó könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 2002-ben 25 millió dollárra biztosították, amikor rövid időre Németországba szállították.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!