A Batthyáneum felújítását tervezi a kulturális minisztérium

2024. február 3. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Tanács Fejlesztési Bankjának támogatásával újítaná fel a gyulafehérvári Batthyáneumot a kulturális minisztérium, jelentette be Raluca Turcan tárcavezető szombaton Gyulafehérváron.

A kulturális miniszter a hétfőn a nagyközönség előtt is megnyíló gyulafehérvári fejedelmi palotát, az Erdélyi Fejedelemség egykori székhelyét látogatta meg a városban, majd az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta: a másik kiemelkedő jelentőségű gyulafehérvári épületnek, a Román Nemzeti Könyvtár fiókintézményeként működő Batthyáneum könyvtárnak a felújítására az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával megkötött megállapodás révén szereznének finanszírozást, írta az MTI az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

„Elmondhatom, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatunk az Európa Tanács Fejlesztési Bankjával, hogy kiterjesszük a kulturális létesítményekre vonatkozó, már meglévő finanszírozási megállapodást, és ebben a harmadik egyezményben a Batthyáneum könyvtár felújítása prioritást képez” – idézte Raluca Turcant az Agerpres.

A tárcavezető elmondta: a román örökségvédelmi intézetnek folyósított kölcsönnel az európai pénzintézet romániai személyiségek emlékházának felújítását támogatja. „Gyulafehérváron egy kivételes kulturális létesítményt, a Batthyáneum könyvtárat finanszírozzuk” – mondta Turcan. Hozzátette: a támogatás összege – amennyiben sikerül megegyezni – 16 millió euró körüli volna.

A művelődési miniszter gyulafehérvári látogatásán a romániai épített örökség digitalizációjára irányuló programról is beszámolt. A 45 millió euró értékű program uniós finanszírozással valósul meg, nyáron indul és két évig tart. Ez egy 2018-as program folytatása, amely a régi kéziratok, történelmi dokumentumok, könyvek, festmények digitalizációját célozta meg.

Közölte: az új program keretében digitálisan felleltározzák és dokumentálják Románia épített örökségét. Általa a műemlékek turisztikai térképét is „láthatóbbá” teszik, a műemlékeket ugyanis QR-kóddal látják el, amelyek az online platformra vezetnek. A felületen virtuális sétákon is részt vehetnek a látogatók. A platformon az épített örökséggel kapcsolatos szolgáltatások is online elérhetővé válnak a régészeti tehermentesítési jóváhagyástól az egyes szakhatósági engedélyekig – közölte.

Gabriel Pleșa gyulafehérvári polgármester a fejedelmi palota hivatalos megnyitóján arról beszélt, hogy az értékes műemléképület az Európai Unió támogatása révén újulhatott meg, miután megkapta a célra lehívható legnagyobb összeget, ötmillió eurót.

A szintén a gyulafehérvári várban található Batthyáneum a legnagyobb értékű államosított tulajdon, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszakértek a román államtól. 1998-ban a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el a visszaszolgáltatásáról, ezt azonban nem hajtották végre. A későbbi kormányok a könyvtárt alapító Batthyány Ignác püspök végrendeletére hivatkozva úgy vélték, hogy a román állam is jogot formálhat a gyűjteményre. Az ingatlan és a közgyűjtemény restitúcióját 2021 májusában jogerősen elutasította a román legfelsőbb bíróság.

A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot tartalmazó könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 2002-ben 25 millió dollárra biztosították, amikor rövid időre Németországba szállították.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!