Megoldódott a csíkszeredai szociális központ lakóinak kérdése: Zsögödfürdőn fognak lakni

2024. január 12. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Végre megoldódni látszik a csíkszeredai szociális központ lakóinak az ügye: a szociális bérlakásokban élők, akiknek eddig még nem sikerült önerőből megoldania az elhelyezését, a Városháza Ügyfélközpontjának emeleti szobáiban kapnak ideiglenes szállást, míg a hajléktalanok pedig a zsögödfürdői oltóközpontban jutnak átmeneti szálláshoz – tájékoztat az önkormányzat közleménye.

A szociális lakások bérlőinek túlnyomó többsége önerőből megoldotta a költözést. Azon kis létszámú (1–3 fős) családok számára, akiknek ez még nem sikerült, az önkormányzat az ügyfélközpontban biztosít átmeneti lakhatást, bér fejében. A szociális központ épületének veszélyessé válása összesen 26 családot érintett (50 felnőttet és 35 gyermeket), de január elejére a többségük már megoldotta a lakhatását. A szociális bérlakások lakói bevétellel rendelkező családok és személyek: munkavállalók, nyugdíjasok, fogyatékkal élők, óvodába vagy iskolába járó gyermekek.

A hajléktalanoknak Zsögödfürdőben biztosítanak szállást, és akik napközben betérnének, azok a melegedőt is használhatják. Az önkormányzat tájékoztatása szerint összesen 21 állandó lakója (4 nő és 17 férfi) van a szállónak, az ő elszállásolásukat kellett megoldaniuk.

A Hargita Népének nyilatkozva Sógor Enikő alpolgármester igyekezett mindenkit megnyugtatni, a hajléktalanszálló lakóinak orvosi vizsgálattal kellett igazolniuk, hogy egészségesek és nem veszélyeztetik a közösséget. Ugyanakkor alapvetés, hogy ittas állapotban nem mehetnek be a szállóba, és bent sem fogyaszthatnak alkoholt.

A csíkszeredai Gyermek sétány 9. szám alatti szociális központ épületének szerkezete folyamatosan romlik. A helyzet akkor vált halaszthatatlanná, amikor tavaly december 22-én egy szenzor kimutatta, hogy a szerkezet mozgásban van, ezzel pedig égetővé vált az ottélők kiköltöztetése.

Az önkormányzat először a Kós Károly Szakközépiskola két éve üresen álló korábbi fiúbentlakására gondolt, mint esetlegesen használható épületre, ahová a szociális bérlakásban élők költözhetnek. Mivel már a felvetésre hangos tiltakozásba kezdtek az érintett iskolák, a Kós Károly Szakközépiskola mellett ugyanis a Joannes Kájoni Szakközépiskola, valamint a Venczel József Szakközépiskola is érintette volna a költöztetés.

Az igazgatók tiltakozó levelet küldtek Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának és Önkormányzatának, Hargita Megye Tanácsának, Hargita Megye Tanfelügyelőségének és Hargita Megye Prefektusi Hivatalának, illetve online petíciót is indítottak. Az oktatási intézmények (a pedagógusok és a hozzájuk csatlakozó szülők) összeegyeztethetetlennek tartották, hogy a Szociális Központtal egy udvarban működjenek. Leginkább az ott tanuló 1800 diák biztonsága miatt aggódtak, de azt is felhozták érvként, hogy az egykori bentlakás nem felel meg családok elhelyezésére.

Az önkormányzat végül engedett, bár ahogy fogalmaztak, az egykori fiúbentlakás csak egy kitérő volt, ami felmerült, de az iskolák már azelőtt megkongatták a vészharangot, hogy erről bármiféle döntés született volna.

„Kértük a szakközépiskolák vezetőit, hogy amíg a katasztrófavédelmi bizottság nem határoz, addig ne kommunikáljanak a helyzetről. Ha hallgattak volna ránk, elkerülhető lett volna a gyűlöletkeltő hullám, hiszen ma már tudjuk, hogy a fiúbentlakás sem alkalmas a rászorulók átmeneti elszállásolására” – fogalmazott korábban a szociális ügyekért felelős alpolgármester.

Sógor Enikő akkori tájékoztatása szerint mivel a vészhelyzeti és az oktatási törvénykezés ellentmond egymásnak, a jogi értelmezés lassította a döntési folyamatot. Január elején végül a Csíkszeredai Helyi Katasztrófavédelmi Bizottság ülésén kiderült, oktatási intézménybe csakis katonai vészhelyzet (háború) esetén költöztethetők rászorulók. Akkor arról is döntöttek, hogy az egyre veszélyesebbé váló épületet január 15-ig ki kell üríteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!