Tűzvédelmi engedély nélkül működik az egészségügyi minisztérium alá tartozó kórházak majdnem fele

2024. január 3. – 09:58

Másolás

Vágólapra másolva

Elavult épületben, tűzvédelmi engedély nélkül működik a romániai közkórházak jelentős része és a beruházások, illetve az orvosi állások betöltése tekintetében is káosz jellemzi a rendszert, derül ki az Állami Számvevőszék jelentéséből, amelyet a Digi24.ro mutatott be.

A romániai közkórházak 2014 és 2021 közötti menedzsmentjét és infrastruktúráját elemző, 64 oldalas dokumentumot december közepén mutatták be az államelnöknek, a parlamentnek, a kormánynak és az egészségügyi minisztériumnak.

A jelentés szerint 2014 és 2021 között két kivétellel nem épült fel egyetlen új kórházépület sem, pedig jelentős összegek mentek el megvalósíthatósági tanulmányokra. A tervek kivitelezése azért nem valósult meg, mert nincs beruházási stratégia.

368 közkórházból 68 több mint 100 éves épületekben működik, az egészségügyi minisztérium fennhatósága alá tartozó kórházak 46 százalékának nincs tűzvédelmi engedélye, az országban működő 3040 közkórházból pedig 239 magas omlásveszélynek van kitéve földrengés esetén.

A közkórházak 54 százalékában nincs CT vagy MRI-készülék, a használatban lévő gépek 26 százaléka pedig már túl régi.

Évente 1231 orvos hiányzik a rendszerből, az Európai Unió szintjén Romániában jut a legkevesebb orvos 100 ezer lakosra (3047), a betöltetlen állásokat csak 70 százalékban foglalják el, áll a dokumentumban.

A Számvevőszék jelentése szerint a romániai közkórházak rendszerét szervezetlenség jellemzi, az egészségügyi minisztériumban nem összesítik átlátható adatbázisba a rendelkezésre álló információkat és azokról a kórházakról, amelyek nem ez a minisztérium működtet, egyáltalán nem tudnak semmit.

Az egészségügyi minisztérium 58 kórházat működtet, a szállításügyi minisztérium 15-öt, 279 kórház a helyi önkormányzatokhoz tartozik, a belügyi és a védelmi minisztérium 13 kórházzal rendelkezik, de egy-egy kórháza van a Román Akadémiának, a SRI-nek és az igazságügyi minisztériumnak is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!