Várhatóan 2025-ben kezdődik Románia közigazgatási átszervezésének előkészítése

2023. november 17. – 11:11

Várhatóan 2025-ben kezdődik Románia közigazgatási átszervezésének előkészítése
A Társadalmi Tanulmányok és Előrejelzések Szövetsége közigazgatási átszervezés témájában szervezett konferenciát 2023. november 16-án Bukarestben – Fotó: Cosmin Enache / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai települések 28 százaléka, azaz majdnem 900 település 2000 fő alatti lakossággal rendelkezik, miközben a közigazgatásban 315 ezren dolgoznak, akik átlag feletti fizetéseikkel jelentősen megterhelik az állami költségvetést, mondta Constantin Boștină, a Társadalmi Tanulmányok és Előrejelzések Szövetsége (ASPES) elnöke a szervezet közigazgatási átszervezés témájában szervezett csütörtöki konferenciáján, írta a Radio România Actualități.

Romániában 651 községnek, a vidéki polgármesteri hivatalok 23 százalékának nem volt 2022-ben annyi saját bevétele sem, hogy az alkalmazottak bérét kifizesse, és 412 községnek, a vidéki polgármesteri hivatalok 15 százalékának kevesebb saját bevétele volt, mint a központi költségvetésből kapott pénzösszeg, derül ki a cursdeguvernare.ro elemzéséből.

A közigazgatási átszervezés szükségességére figyelmeztette a döntéshozókat Bogdan Vișan, a Román Kereskedelmi és Iparkamara főtitkár-helyettese is, aki szerint a megyék számát 42-ről 15-re kellene csökkenteni, a községi rangot legalább 5000, városi rangot legalább 10 ezer lakossal rendelkező település kellene kapjon.

A konferencián jelen volt Marian Țolea, a fejlesztési és közigazgatási minisztérium államtitkára is, aki szerint várhatóan 2025-ben indítják el Románia közigazgatási átszervezését a téma alapos megvitatásával.

Cseke Attila: A közigazgatástól sem várhatjuk el, hogy nyereséges legyen

„A közigazgatás helyi szinten és központi szinten egyaránt egy közszolgáltatás. Úgy kell a közigazgatásra gondolni, mint az iskolákra, a kórházakra, vagy a közutakra. Egy iskolától, egy kórháztól sem várja el senki, hogy profitot termeljen, nem ez a célja. Azért építünk utakat, hogy közlekedjen rajta az állampolgár, ez nem egy cég által nyújtott szolgáltatás, nem nyereséges. A közigazgatástól sem várhatjuk el, hogy nyereséges legyen” – idézte Cseke Attilát, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetőjét, volt fejlesztési és közigazgatási minisztert az RMDSZ közleménye.

A szakpolitikus a bukaresti konferencián hangsúlyozta: a közigazgatási átszervezést nem lehet életképtelen kritériumok alapján elvégezni, ismerni kell a földrajzi és gazdasági viszonyokat, a településeken élők hagyományait, kötődéseit a történelmi régiókhoz. Ez egy több éves feladat, és helyi referendum kell az elfogadásához. Ennek a reformnak a legnagyobb veszélye az, ha most előkészületlenül elfogadják. Az ilyen elhamarkodott döntésekre Románia mostanában hajlamos, ez pedig sok gondot szülhet.

„Véleményem szerint a 2022-ben elkezdett úton kell haladni előre. Amikor az RMDSZ még kormányon volt, a közigazgatási minisztérium két fontos jogszabályt dolgozott ki: a konzorciumok és a metropolisz-övezetek működését szabályozó törvényeket. Ez a két törvény, a bonyolult nevével ellentétben egy egyszerű dolgot szabályoz: az önkormányzatok együttműködhetnek olyan kérdésekben, amelyeket nem tudnak egyedül megoldani. Együttműködésre van szükség most is ezekben a kérdésekben, nem arra, hogy önkormányzatokat szüntessünk meg. Alulról kell építkezni, amikor a közigazgatási átszervezést végrehajtja Románia” – zárta nyilatkozatát az RMDSZ közigazgatási szakpolitikusa.

Ciolacu: A közigazgatási reform szükséges, de a szuper választási év nem alkalmas a bevezetésére

Marcel Ciolacu miniszterelnök a konferenciára küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy Románia nem tarthatja fenn többé a közigazgatás jelenlegi, még a kommunista rendszer idejéből fennmaradt struktúráját, mert így az állam a saját súlya alatt fog összeroppanni, írta az Agerpres.

Ciolacu kifejtette, Románia az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amelynek közigazgatási megszervezésére vonatkozó törvénye a kommunista államra jellemző központosítás elvén alapul. „Így nyilvánvalóan ellentmondásban vagyunk a szubszidiaritás elvével, amely az EU felépítésének és működésének alapját képezi. Ez a törvény Románia modernizációjának, bürokráciamentesítésének és az európai alapok hatékonyabb felhasználásának is komoly akadálya” – érvelt üzenetében.

A kormányfő „széles körű társadalmi konszenzus” van a közigazgatás reformjának szükségességéről, elismerte ugyanakkor, hogy a jövő év – amikor négy választás lesz – nem alkalmas ilyen méretű reform megvalósítására. A közigazgatás átszervezését azonban be lehetne iktatni a következő törvényhozási ciklusba a 'társadalmi, kulturális és gazdasági elit' bevonásával, hatástanulmányok elkészítése és szakértőkkel való konzultálások után.

„Meg kell hallgatnunk a helyi önkormányzatok, az üzleti és az akadémiai szféra minden fontos hangját, és még valami másra is szükségünk van: arra, hogy mi, politikusok ne próbáljuk feltalálni a spanyolviaszt. Van egy stratégiai pillér, amelyre ezt az egész kezdeményezést alapoznunk kell: a digitalizáció” – üzente Ciolacu.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!