Az iskolaigazgatók fizetéséről tárgyaltak a tanügyi szakszervezetek a miniszterelnökkel

2023. október 23. – 14:54

Az iskolaigazgatók fizetéséről tárgyaltak a tanügyi szakszervezetek a miniszterelnökkel
A tanügyi szakszervezetek tárgyalása többek között Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és Ligia Deca oktatási miniszterrel, 2023. okt. 23-án – Fotó: Románia Kormánya

Másolás

Vágólapra másolva

A tanügyi rendszerben tapasztalható béregyenlőtlenségek okozta problémákról tárgyaltak hétfőn az oktatási szakszervezetek Marcel Ciolacu miniszterelnökkel és a kormány más tagjaival – írja a G4Media. A portál szerint a tanügyi szakszervezetek képviselői a megbeszélést követően azt mondták, hogy az iskolaigazgatók és a vezető beosztású kisegítő tanszemélyzet fizetési egyenlőtlenségeinek megszüntetéséről tárgyaltak.

Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek vezetője és Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke arra a kérdésre, hogy sikerült-e megállapodni a béremelésről, úgy nyilatkoztak: „a kormány végzi az elemzéseit, végzi a számításait”.

Marius Nistor a délben kezdődő tárgyalások előtt az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a korábbi tanácskozáson eldöntöttek szerint az oktatási minisztériummal közösen meg kellett határozniuk a bérezési egyenlőtlenségek okozta összes problémát, megoldásokat kellett találniuk ezekre, elemzést készítve ugyanakkor a költségvetési hatásokról. „Megállapodtunk, hogy ezen a héten összeülünk, hogy véglegesítsük a béregyenlőtlenségekről folytatott megbeszéléseket” – mondta a szakszervezeti vezető.

Nistor akkor hangsúlyozta, hogy a kormány eddig minden, az oktatási rendszerrel kapcsolatos vállalását időben betartotta. Hozzátette: hátravan még az 57-es rendelet azon előírása, amely szerint 2024. január elsejétől az új közalkalmazotti bértörvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a fizetéseket a tanügyben. Azt is elmondta, hogy elkezdték kiosztani a tanügyi alkalmazottaknak a kártyákat, amelyekre október 27. után folyósítják majd a karrier- és szakképzési bónuszt.

A G4Media ugyanakkor megjegyzi, hogy bértörvény még nincs kész, sőt, a rendőri szakszervezetek október 12-én, a munkaügyi miniszterrel folytatott megbeszélések után kijelentették, hogy a leendő bértörvény „legkorábban 2025. január elseje után lép hatályba”.

Az Edupedu oktatási szakportál a tárgyalások után a szakszervezeti vezetők arról biztosították az újságírókat, hogy „a kormány tiszteletben tartja a kötelezettségvállalásokat”. Simion Hăncescu ugyanakkor arról is beszélt, hogy 2023-ban nem fog elkészülni a bértörvény, ezért a január elsejei emelésre megoldást kell találjanak.

Az oktatási szakszervezetek az előző tanévben, május 22-én kirobbantották az általános sztrájkot a tanügyben. A munkabeszüntetést csak június 12-én hagyták abba, miután a kormány ígéretet tett bizonyos feltételek teljesítésére.

Ciolacu szerint fel fogják számolni az oktatási rendszerben vezetői feladatokat ellátó alkalmazottak béregyenlőtlenségeit

Marcel Ciolacu miniszterelnök is tájékoztatást adott ki a hétfő tárgyalások után. Eszerint az oktatási szakszervezetekkel folytatott egyeztetések során megoldást találtak a vezető funkciókat elfoglaló tanügyi alkalmazottak béregyenlőtlenségeinek felszámolására.

A kormány közleménye szerint a miniszterelnök a kormánypalotában találkozott az oktatási szakszervezetek képviselőivel, akikkel megvitatták a vezetői feladatokat ellátó oktatási alkalmazottak béregyenlőtlenségeinek feloldását célzó javaslatokat. A tanügyminisztérium és a társadalmi partnerek együttműködésével született tervezetet mindkét fél elfogadta, következhet a jogalkotási folyamat – derül ki a közleményből.

A miniszterelnök azt mondta a találkozón, hogy a kormány gondoskodik az oktatási folyamat megfelelő körülményeinek finanszírozásáról, az oktatási alkalmazottak 2023/57-es kormányrendelet által megnövelt bérének kifizetéséről, a tanulók ösztöndíjáról és az ingázási költségek megtérítéséről is. Hozzátette, a párbeszédet folytatják, hogy a lehető legjobb bérezési megoldásokat találják meg a jelenlegi gazdasági helyzet, illetve a kormány vállalásainak függvényében.

A Victoria-palotában folytatott megbeszélésen Marcel Ciolacu kormányfő mellett Ligia Deca tanügyminiszter, Simona Bucura-Oprescu munkaügyi és társadalmi szolidaritásért felelős miniszter, valamint a szakszervezetek képviselő vettek részt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!