A Békás-szoros Neamț megyéé marad egy jogerős bírósági ítélet nyomán

2023. október 11. – 10:03

A Békás-szoros Neamț megyéé marad egy jogerős bírósági ítélet nyomán
A Békás-szoros – Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Marosvásárhelyi Táblabíróság elutasította a Hargita megyei önkormányzat fellebbezését, így Neamț megye közigazgatási területének része marad a Békás-szoros, Székelyföld egyik legkiemelkedőbb látványossága, a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park része. Az ítéletről Adrian Niță, Neamț megye prefektusa számolt be kedden a Facebook-oldalán.

A Békás-szoros és a körülötte fekvő 700 hektáros terület hovatartozása azt követően vált kérdésessé, hogy az 1996-ban elfogadott 7-es törvény előírta a települések határainak rögzítését a kataszteri iratokban. 1998-ban a két megye kataszteri hivatala azt rögzítette egy jegyzőkönyvben, hogy a nagy turisztikai potenciállal rendelkező terület Almásmezőhöz tartozik, és ezt a jegyzőkönyvet Gyergyószentmiklós akkori alpolgármestere is aláírta. Ennek a jegyzőkönyvnek a megsemmisítésére és a megyehatár kiigazítására irányultak az ezt követő székelyföldi kezdeményezések.

Közel 10 év pereskedés után Hargita Megye Tanácsa 2019-ben pert nyert Neamț megyével szemben alapfokon a ploiești-i bíróságon, 2020-ban azonban a Ploiești-i Táblabíróság jogerősen elutasította a Hargita megyei és a gyergyószentmiklósi önkormányzat keresetét. A két önkormányzat perújítást kért, de a Ploiești-i Táblabíróság 2021-ben ezt is elutasította.

Hargita megye önkormányzata 2022-ben arra hivatkozva indított újabb bírósági eljárást a Hargita Megyei Törvényszéken, hogy az 1998-ban készült jegyzőkönyvben Gyergyószentmiklós és a Neamț megyei Almásmező község közötti megyehatár nem azonos azzal a határral, amely a romániai közigazgatási határokról szóló 1968-as törvényben szerepel, noha ez a törvény az utolsó, amely közigazgatási határokról rendelkezett az ország területén. A Hargita megyei önkormányzat szerint ugyanakkor, mivel a két település közötti határ egyben megyehatár is, az azt kijelölő bizottságban az érintett megyei önkormányzatok képviselőinek is helyet kellett volna kapniuk, foglalta össze a Székelyhon.

A Hargita Megyei Törvényszék tavasszal Neamț megye javára döntött, elfogadva a moldvai fél azon indokát, hogy a kereset elkésett, illetve, hogy az ügyben már született jogerős bírósági ítélet. Ezt az ítéletet erősítette meg most a Marosvásárhelyi Ítélőtábla.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!