Hivatalosan is bevezették a zsidók történetével foglalkozó tantárgyat

2023. október 3. – 15:44

Másolás

Vágólapra másolva

Ünnepélyes keretek között hivatalosan is bevezették kedden A zsidók története. A holokauszt elnevezésű tantárgyat az országos tantervebe. Az új tantárgy az idei tanévtől minden 11. osztályos számára kötelező. A kormány székházában megtartott esemény a szenátus és a képviselőház elnökei mellett, kormánytagok, oktatók és diákok képviselői, valamint a romániai zsidó hitközség vezetői vettek részt.

Az új tantárgy felvétele az országos tantervbe hozzájárul ahhoz, hogy Románia eleget tegyen a holokauszt oktatására, valamint az antiszemitizmus megelőzésére és visszaszorítására vonatkozó vállalásainak – jelentette ki Ligia Deca tanügyminiszter kedden a kormánypalotában, a tantárgy oktatásának országos bevezetése alkalmából tartott rendezvényen.

Az Agerpres összefoglalója szerint beszédében a tanügyminiszter kifejtette, a toleranciát, az emberi jogok és az emberiség alapvető értékeinek tiszteletét, a más kultúrák és a népek közötti béke megbecsülését csakis oktatás révén lehet átadni az ifjabb nemzedékeknek. Ugyancsak az oktatás teszi a fiatalokat ellenállóvá a szélsőséges retorikákkal, a történelemhamisítással, a diszkriminációval és intoleranciával szemben. Éppen ezért a 2025-2026-os tanévtől kezdődően a zsidók történelmének oktatása mellett A romániai kommunizmus történetét is kötelező jelleggel beiktatják a középiskolások az országos tantervébe, választható tantárgyként pedig a romák történelméről, rabszolgasoráról és deportálásáról is tanulhatnak majd az általános iskolások és a gimnazisták.

Deca elmondta, a tanügyminisztérium több intézménnyel működik együtt az antiszemitizmus leküzdésében: ilyen a jeruzsálemi Jad Vasem, vagyis a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága, a franciaországi Soá Múzeum, az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum, illetve a hazai Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézet.

Ligia Deca szólal fel A zsidók története. A holokauszt tantárgy bevezetése alkalmából szervezett rendezvényen – Fotó: gov.ro
Ligia Deca szólal fel A zsidók története. A holokauszt tantárgy bevezetése alkalmából szervezett rendezvényen – Fotó: gov.ro

A felsorolt intézmények közreműködésével sikerült számos tanárt felkészíteni a holokauszt és az antiszemitizmus tematikájában, illetve olyan tanterven kívüli foglalkozásokat biztosítani a diákoknak, amelyek megérttetik velük a holokauszt tragédiáját – jelentette ki a miniszter.

Az eseményen részt vett Marcel Ciolacu miniszterelnök is, aki szerint a zsidóság történetének és a holokausztnak az oktatása hozzájárul majd a romániai zsidók történelmének, kultúrájának és hagyományainak jobb megismeréséhez és megértéséhez és ezáltal a reziliens demokrácia megerősítéséhez, az alapvető emberi jogokkal összhangban.

A miniszterelnök szerint a tantárgy bevezetése ez egyértelmű bizonyítéka annak a pártokon felüli politikai akaratnak, amely részben a holokausztoktatás előmozdítására, részben pedig a fiataloknak és a társadalom egészének az antiszemitizmussal, a xenofóbiával, a diszkriminációval és a gyűlöletbeszéddel szembeni ellenállóképességének a megerősítésére irányul.

Ciolacu beszédében kiemelte, fontos a hazaszeretet szellemében nevelni a fiatalokat, ismerniük kell a nemzet nagy alakjait, de a történelem sötét fejezeteiről vagy az ezeket előidéző személyekről is tudniuk kell. „A történelem hibáit ismerni kell, hogy ne ismétlődjenek meg” – jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy fokozatosan hozzáférhetővé válnak a holokausztkutatáshoz használható levéltári anyagok, amelyeket aztán digitalizálni kell. „Ugyanakkor szeretnénk, ha mielőbb megnyitná kapuit a zsidótörténeti és holokauszt-múzeum is” – tette hozzá, mert mint kijelentette, jómaga és kabinetje elkötelezett a holokauszt és az ártatlan áldozatok milliói emlékének életben tartása, valamint a túlélők védelme mellett. A zsidótörténeti és holokauszt-múzeumot Bukarestben építik meg az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként, és mint ilyen, 2026-ig kell elkészülnie.

A parlament 2021 őszén hozott törvényt arról, hogy a középiskolai tanterv részeként a 2023-2024-es tanévtől bevezetik A zsidóság története. A holokauszt elnevezéstű tantárgyat. Az MTI összefoglalójában hangsúlyozza, a román állam csak a 2000-es évek elején, az ország NATO-csatlakozása előtt, amerikai nyomásra ismerte el, hogy a Ion Antonescu vezette kormány felelős volt több mint negyedmillió zsidó megöléséért az 1941-44-es időszakban. A bukaresti vezetők korábban tagadták a romániai holokausztot, és kizárólag Magyarország felelősségét hangoztatták az észak-erdélyi területekről deportált zsidók vonatkozásában. A második világháború előtt, az 1930-as népszámláláson 450 ezer zsidót írtak össze az akkor 14,3 millió lakosú Romániában. A holokausztot túlélő romániai zsidók túlnyomó része 1945 után kivándorolt az országból Izraelbe, a legutóbbi népszámláláson 2378-an vallották magukat zsidónak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!