Hogyan válhatnának a romák a székelyföldi kulturális reprezentáció részévé? Szabadegyetem zajlik Zeteváralján

2023. szeptember 29. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

A romák kulturális elismerése köré szerveződik a csütörtökön Zeteváralján kezdődött II. Székelyföldi Roma Szabadegyetem vasárnapig tartó programja, derül ki a szervezők közleményéből.

Az Integratio Alapítvány, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Mélyszegénység Munkacsoport által második alkalommal megszervezett szabadegyetem első napján a roma közösségek kulturális elismerésének helyzetéről és az ahhoz vezető útról és stratégiákról tanácskoztak a résztvevők.

Az első panelbeszélgetés keretében a budapesti Bernáth Gábor médiakutató és kommunikációs szakember, Balogh Rodrigó színész, író, rendező, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője, Fekete Zsolt sepsiszentgyörgyi színész, Venczi-Vidor János, marosvásárhelyi önkormányzati képviselő, Laczikó Enikő Katalin államtitkár, Kiss Tamás szociológus és Sógor Enikő csíkszeredai alpolgármester osztották meg gondolataikat.

Balról jobbra: Fekete Zsolt sepsiszentgyörgyi színész, Laczikó Enikő Katalin államtitkár, Kiss Tamás szociológus és Borbély András költő, esszéista, a Caritas munkatársa – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Balról jobbra: Fekete Zsolt sepsiszentgyörgyi színész, Laczikó Enikő Katalin államtitkár, Kiss Tamás szociológus és Borbély András költő, esszéista, a Caritas munkatársa – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A panelbeszélgetés során a romák kulturális elismerésének helyzetét, valamint az ahhoz vezető utakat, lehetőségeket és stratégiákat igyekeztek megfogalmazni a résztvevők intézményi, művészeti, szociális és politikai vonatkozásban.

Pénteken műhelymunkával, tehetséges roma fiatalok kerekasztal-beszélgetésével folytatódott a program, szombaton pedig a helyi roma képviselőkkel lesz műhelymunka roma kulturális elismerés témában. „A vita középpontjában korábbi kutatásaink által feltárt paradoxon áll. Egyrészt ebben a régióban a romák és nem romák közötti határok viszonylag átjárhatóak, a társadalmi és kulturális távolságok viszonylag kicsik. Másrészt azonban a romák ki vannak zárva a helyi kulturális reprezentációkból, és meglehetősen merev sztereotípiákon keresztül érzékelik őket” – vezetik fel a témát a szabadegyetem Facebook-oldalán.

A szakmai munkát kulturális program egészíti ki: csütörtökön Fekete Zsolt és a Perkuband lépett fel a Perkucigó – koncertszínházzal, illetve Kóré Géza és Dán Attila cigány zenéje járult hozzá a hangulathoz, péntek este a Háromezer számozott darab című filmet vetítik. A teljes program a Roma Szabadegyetem Facebook-oldalán olvasható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!