Hogyan válhatnának a romák a székelyföldi kulturális reprezentáció részévé? Szabadegyetem zajlik Zeteváralján

2023. szeptember 29. – 18:30

Másolás

Vágólapra másolva

A romák kulturális elismerése köré szerveződik a csütörtökön Zeteváralján kezdődött II. Székelyföldi Roma Szabadegyetem vasárnapig tartó programja, derül ki a szervezők közleményéből.

Az Integratio Alapítvány, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Hargita Megye Tanácsa, valamint a Hargita Megyei Mélyszegénység Munkacsoport által második alkalommal megszervezett szabadegyetem első napján a roma közösségek kulturális elismerésének helyzetéről és az ahhoz vezető útról és stratégiákról tanácskoztak a résztvevők.

Az első panelbeszélgetés keretében a budapesti Bernáth Gábor médiakutató és kommunikációs szakember, Balogh Rodrigó színész, író, rendező, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője, Fekete Zsolt sepsiszentgyörgyi színész, Venczi-Vidor János, marosvásárhelyi önkormányzati képviselő, Laczikó Enikő Katalin államtitkár, Kiss Tamás szociológus és Sógor Enikő csíkszeredai alpolgármester osztották meg gondolataikat.

Balról jobbra: Fekete Zsolt sepsiszentgyörgyi színész, Laczikó Enikő Katalin államtitkár, Kiss Tamás szociológus és Borbély András költő, esszéista, a Caritas munkatársa – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Balról jobbra: Fekete Zsolt sepsiszentgyörgyi színész, Laczikó Enikő Katalin államtitkár, Kiss Tamás szociológus és Borbély András költő, esszéista, a Caritas munkatársa – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A panelbeszélgetés során a romák kulturális elismerésének helyzetét, valamint az ahhoz vezető utakat, lehetőségeket és stratégiákat igyekeztek megfogalmazni a résztvevők intézményi, művészeti, szociális és politikai vonatkozásban.

Pénteken műhelymunkával, tehetséges roma fiatalok kerekasztal-beszélgetésével folytatódott a program, szombaton pedig a helyi roma képviselőkkel lesz műhelymunka roma kulturális elismerés témában. „A vita középpontjában korábbi kutatásaink által feltárt paradoxon áll. Egyrészt ebben a régióban a romák és nem romák közötti határok viszonylag átjárhatóak, a társadalmi és kulturális távolságok viszonylag kicsik. Másrészt azonban a romák ki vannak zárva a helyi kulturális reprezentációkból, és meglehetősen merev sztereotípiákon keresztül érzékelik őket” – vezetik fel a témát a szabadegyetem Facebook-oldalán.

A szakmai munkát kulturális program egészíti ki: csütörtökön Fekete Zsolt és a Perkuband lépett fel a Perkucigó – koncertszínházzal, illetve Kóré Géza és Dán Attila cigány zenéje járult hozzá a hangulathoz, péntek este a Háromezer számozott darab című filmet vetítik. A teljes program a Roma Szabadegyetem Facebook-oldalán olvasható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!