A legnagyobb kelet-európai Mesterséges Intelligencia kutatóintézetet hozzák létre Kolozsváron

2023. szeptember 19. – 09:36

A legnagyobb kelet-európai Mesterséges Intelligencia kutatóintézetet hozzák létre Kolozsváron

Másolás

Vágólapra másolva

Kelet-Európa legnagyobb Mesterséges Intelligencia Kutatóintézetét építi fel a kolozsvári Műszaki Egyetem, amely a jövő technológiájának központját kívánja létrehozni. A projekt értéke 20 millió euró, amelynek nagy része az Európai Bizottságtól származik, a többi az egyetem költségvetéséből és az Európai Beruházási Bank (EIB) hiteléből.

„A Műszaki Egyetem kezdeményezése Kolozsvár fejlesztési stratégiáját követi, amely a csúcstechnológia, az innováció és a tudományos kiválóság területeire irányul, és célja, hogy az új technológiákban jártas emberi erőforrásokat egy olyan, a legmodernebb kutatási infrastruktúrával felszerelt fejlesztési és technológia-transzfer intézet köré tömörítse, amely biztosítja a mesterséges intelligencia (AI) területén a készségek és releváns eredmények megteremtésének körülményeit” – olvasható az egyetem sajtóközleményében.

Az intézet 13 ezer négyzetméteres területen fog felépülni Kolozsvár központi részén, és 30 laboratóriummal, 15 műhellyel, konferenciatermekkel és nagy teljesítményű berendezésekkel fog működni.

A laboratóriumokban az intézet különböző tudományos területeken felhasználható prototípusokat fog kifejleszteni. az egyik megcélzott terület többek között az intelligens orvosi diagnosztika, amely a jövőben forradalmasíthatja az egészségügyi rendszert, de a kiberbiztonság, illetve az új közlekedési megoldások is a megcélzott területek közé tartoznak.

Az egyetem közleményében részletezi, hogy milyen típusú felszereléssel fog rendelkezni a kutató központ: HPC számítási rendszerek, speciális szerverek a mélytanuláshoz, nagy kapacitású adattárolás, modellezés, szimuláció, optimalizálás, tervezési alkalmazások fogják segíteni az itt tevékenykedő kutatók munkáját, akik új, innovatív megoldásokat fognak kikísérletezni az említett, rendkívül aktuális területeken (kiberbiztonság, intelligens városok, orvosi diagnosztika, robotika, autonóm járművek, intelligens rendszerek stb.)

Azt is hozzáteszik, hogy az egyetem több kutatócsoportja által eddig elért kiemelkedő eredmények, amelyeket a mesterséges intelligencia területéhez kapcsolódó témákban 24 európai projekt kidolgozása és megvalósítása bizonyít, összesen 5 millió euró értékben, igazolják a kutatók készségeit és szakértelmét ezen a kiemelt területen európai és nemzeti szinten.

A kolozsvári Műszaki Egyetem a QS STARS RATING SYSTEM nemzetközi rangsor szerint, amely a világ egyik legtekintélyesebb tudományos értékelő intézménye, négy csillagos egyetemek kategóriájába tartozik, hívja fel a figyelmet az egyetem. Kimagasló értékelést ért el a felsőfokú oktatási intézménynek a Villamosmérnöki és Elektronikai Mérnöki Kara, a Gépészmérnöki Kar, illetve a Számítástechnikai Kar.

„Mindezek az eredmények azt tükrözik, hogy a Műszaki Egyetem nagy gondot fordít a magasan képzett humán erőforrások biztosítására ezeken a területeken. Az intézet hozzájárul a regionális munkaerőpiacon a mesterséges intelligencia területén dolgozó szakemberek számára kiválósági rések kialakításához, valamint európai és nemzetközi szinten versenyképes kutatási és innovációs csoportok létrehozásához, amelyek láthatóságot és presztízst biztosítanak a régiónak” – írják.

Az intézet létrehozása olyan dimenziót teremt, amely innovatív kutatási és fejlesztési projektek révén hozzáférést biztosít az országos és nemzetközi erőforrásokhoz, hangsúlyozzák a közleményben. Az egyetem képviselői szerint a projektbe a jövő technológiája iránt érdeklődő gazdasági szereplőket is bevonják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!