Kolozsvári strandok nyomában: időutazás a valamikor szebb nyarakat megért városi fürdők között

2023. augusztus 5. – 11:37

Kolozsvári strandok nyomában: időutazás a valamikor szebb nyarakat megért városi fürdők között
A kolozsi sóstó – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A kánikula együtt jár a strandolással. Ezért úgy határoztunk, hogy fittyet hányunk a viharjelzésekre, és feltérképezzük a kolozsvári strandhelyzetet. Elmentünk tehát a képernyő-barnított testünkkel strandolni.

Elég hamar kiderült, hogy a feltérképezés erős kifejezés, mert mára lényegében egyetlen olyan létesítmény van a „kincses” városban, amit nyugodt szívvel strandnak neveznénk. Haladjunk szépen sorban.

Sun – a szép emlékek

A Record strand már rég csak az emberek emlékezetében létezik (pedig még bő másfél évtizede funkcionált, sőt tesztelték is az egykori kollégák), és a Sun is nagy iramban robog ebbe az irányba. Az egyértelmű, hogy az emberek még nem felejtették el teljesen, két padon napfürdőző idős ember volt erre a legfőbb bizonyíték, amikor ott jártunk, de manapság az egykori négy medence közül, csak a legnagyobb, az olimpiai úszómedence funkcionál (Donát negyedi olimpiai medenceként emlegetik), amikor épp nyitva tart a létesítmény maradványa. Az igazi – vízi csúszdás, gyerekmedencés – strandon csak a gaz nő, de az nagyon.

A legutóbbi hírek szerint a városháza idén májusban szerződte le egy leendő aquapark megvalósíthatósági tanulmányának és a terület rendezési tervének elkészítésére két céggel összesen nagyjából 100 ezer euró értékben. Az ígéretek szerint ezek idén őszre fognak elkészülni, és ezek függvényében dönt a városháza, hogy milyen forrásból és miként valósítanák meg az aquaparkot. Valószínűleg nem veszítünk sokat, ha arra fogadunk, hogy 2024-ben sem fogunk a Sun helyén épülő létesítményben fürödni, pedig Emil Boc már 2016-ban is megígérte, hogy 2017-ben elkezdődik az építkezés.

Elhanyagolt zuhanyzó, gyerekmedence és játszótér az egykori Sun strand helyén – Fotó: Tóth Helga / Transtelex Elhanyagolt zuhanyzó, gyerekmedence és játszótér az egykori Sun strand helyén – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Elhanyagolt zuhanyzó, gyerekmedence és játszótér az egykori Sun strand helyén – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Szamos part – muszáj megoldás

Semmi sem mutatja jobban, hogy milyen nagy igény lenne egy igazi strandra Kolozsváron, minthogy a legkisebb napsütésben is megtelik a Szamos partja. Bár amilyen tempóban és fejetlenül haladnak a munkálatok, amire átadják a Donát negyedi munkálatokat, addig az ott kialakított homokos strand is az enyészeté lesz. A betonvasak már most az ég felé merednek, ahol a víz már próbára tette a töltést.

Ez amúgy sem egy olyan hely, ahol az ember nagyokat csobbanhat. Az idei esős nyárban is csak térdig ért a víz, ráadásul nem különösebben kellemes.

A Szamos part egyetlen előnye, hogy ingyen van, és 1-2 órát simán el lehet ott tölteni egy kis láblógatással. Többet azért sem, mert néhány padon kívül tényleg semmi infrastruktúra, sem egy vécé, ha esetleg hirtelen szorult helyzetben találnánk magunkat, sem egy ivókút, ha esetleg a szomjunkat oltanánk. Kaja meg pláne semmi.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Olimpic / A Műszaki Egyetem szabadtéri medencéje – ad hoc megoldás

Normális esetben a Horia Damian sportcsarnok melletti uszoda szabadtéri medencéje nem kerülne fel erre a listára, de ilyen ínséges nyári időkben az is stranddá alakul. Az elmondások szerint hétvégenként jó időben alig akad szabad hely a medence melletti kis, részben árnyékos füves területen. Egy kevésbé kánikulai hétköznapon a déli órákban mi még bőven kaptunk helyet. A program hétköznapokon 6 órakor, szombaton és vasárnap pedig 8 órakor kezdődik, és egészen 20 óráig vannak nyitva.

Egyértelműen érezhető, a működtető kapott az alkalmon, hogy Kolozsváron messze nincs elég strand, és kihasználja ezt a helyzetet. Ennek megfelelően kifejezetten az úszáshoz kapcsolódó területeken teljesít jól, az öltözőkabinok a célnak megfelelnek, van hajszárító, felügyelt csomagmegőrző és a vécé sem tűnt kritikán alulinak. A medence vize is kifejezetten tiszta.

Az Olimpic kültéri úszómedencéje – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Az Olimpic kültéri úszómedencéje – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Ha olyan szempontokat nézek, amik egy strand esetében kifejezetten fontosak, akkor már szembetűnőbbek a hiányosságok. Például 1,9-2,4 méter közötti mélységgel a medence csak azoknak ajánlott, akik tudnak amúgy is úszni. Gyerekmedence nincs, sőt semmi olyan lehetőség sincs, ahol egy kisgyerek esetleg normálisan eltölthetné az idejét, például homokozhatna, hintázhatna. Egyértelmű, hogy itt biztosan nem fog egy ismeretlen kisgyerek melletted ordítani. Helyette viszont van strandröplabda-pálya, amit elég borsos áron, 40 lejért lehet kibérelni.

Kaja- és piafelhozatal: kifejezetten szerény. Sonkás és rántotthúsos szendvicseket lehet kapni 10-15 lej közötti áron, de ezek csak arra jók, hogy épp elverjék az étvágyunk; sörben a 7 lejes Borsoditól a 10 lejes Stella Artois-ig terjed a skála; míg vizet 4,5 lejért kapni.

A körülményekhez képest meglehetősen drága is, 30 lej a belépő a felnőtteknek, a diákok pedig 20 lejért csobbanhatnak. Ha napozóágyat is szeretnénk bérelni, akkor még 15 lejt kell fizetni érte, mert az nincs benne az alapcsomagban, tehát árban szinte ott vagyunk, mintha a Clujana strandra mennénk.

Clujana strand – az egyetlen

Gyakorlatilag az egyetlen olyan létesítmény, ami nem csak strandnak látszik, hanem valóban az is. Ezt már rögtön a bejáratnál meg is érezzük, hiszen a felnőttek hétköznap 50 lejes, hétvégén 60 lejes beugrója egyáltalán nem tűnik olcsónak. Kedvezményt a 2-14 év közötti gyerekek, illetve a 65 év feletti nyugdíjasok kaphatnak, hétfőtől vasárnapig 40 lej számukra a belépti díj. Ezen kívül a 17 óra után érkezők általában 10 lejjel olcsóbban léphetnek be. Ha azt is mellé tesszük, hogy a belépti díjban itt benne van az ingyenes parkoló, illetve a napozóágy is, amiből nem 1-2 darab áll a vendégek rendelkezésére, akkor az valamennyire árnyalja a képet, és rögtön nem tűnik olyan drágának.

Azt viszont semmi nem tudja árnyalni, hogyha igazán jó idő van, és mindenki strandra vágyik, akkor a Clujanában elég hamar azt fogjuk érezni, hogy tele van.

Igazán extrát a Clujana sem tud, de a vécék meglepően korrektek voltak, amikor ott jártunk, az öltözőkabinok pedig kifejezetten pöpecek. Csúcsforgalomban viszont azért lehet, hogy kell egy kicsit várni, ameddig sorra jutunk, mert a 4-4 női és férfi kabin finoman fogalmazva sem sok. Egy normális értékmegőrző viszont nagyon hiányozott, pláne, amikor figyelmeztető táblán olvassuk, hogy az esetleges lopásokért nem vállalnak felelősséget. A hangszórókból bömbölő slágerek sem kifejezetten pozitívum.

A Clujana strand – Fotó: complexclujana.ro, Gál László / Transtelex A Clujana strand – Fotó: complexclujana.ro, Gál László / Transtelex
A Clujana strand – Fotó: complexclujana.ro, Gál László / Transtelex

A péntek koradélutáni látogatásunkkor a menü hosszabb volt, mint a tényleges kínálat, de kolozsvári szinten az árak átlagosak. Ételként főleg grillezett és olajban sült termékeket kínálnak, miccset például szinte biztos, hogy mindig fogunk kapni, darabját 5 lejes áron adják, egy flekkenért 30 lejt kell fizetni, míg a grillezett csirkemell 25 lejbe kerül. A rántott sajt darabja 15 lej, míg a rántott húsé 15. A sült krumpli adagja 7 lej. Az italkínálatuk is klasszikus: a 400 milis limonádéért 15 lejt kell fizetni, míg egy jegeskávé 10 lej. A sörkínálat a 7 lejes temesváritól a 10 lejes dobozos Peroniig terjed. Főleg Ursus termékek vannak 9 lejes áron. Rágcsálni valót is lehet kapni, a chipsnek 7-13 lej között változik az ára, a szotyiért 5 lejt kell fizetni.

A babákkal érkezőknek vannak pelenkázók és pancsoló, a gyerekeket csúszdákkal, hintákkal és egy homokozóval várják. Csúcsforgalomban az a három vízi csúszda, amit kínálnak, biztosan nem lesz elég, de ez van Kolozsváron. Van legalább külön medence nekik, meg homokozó és hinta.

A strand méretéhez és a napozóágyak számához viszonyítva a medence nem kifejezetten nagy, de legalább azok is nyugodtan bele merészkedhetnek, akik nem érzik magukat biztonságban, ha nem ér le a lábuk, mert csak másfél méter körül változik a mélysége. Teltház esetén viszont ne nagyon számítsunk arra, hogy úszni fogunk, ahhoz nem elég nagy, hogy mindenki kényelmesen elférjen. Egy hétköznap délelőtt még kellemes lehet, ha valaki épp a városban tölti a szabadnapját. A strand egyébként reggel 8 órakor nyit, és este 20 órakor zár.

A kolozsi sósfürdő – a kiruccanós

Egy városon kívüli, de könnyen megközelíthető célpont lehet még a kolozsi gyógyfürdő és strand, ahol nyáron két sóstó és egy gyerekmedence várja a fürdőzőket. Kolozsvár központjától nagyjából 25 kilométerre és 30-40 perces autóútra található, busszal nagyjából 1 órás útra számíthatunk.

A belépti díj felnőtteknek 30 lej, gyerekeknek 15 lej, ha pedig a meleg gyógyfürdőbe is benéznénk, akkor a felnőtteknek 50 lejre, a gyerekeknek 30 lejre emelkedik a díj. A parkoló és a napozóágy 10 lejbe kerül, de mindkettő opcionális: ha szerencsénk van, találunk parkolóhelyet az út mentén a faluban, a füves vagy dombos részeken pedig nyugodtan leszúrhatjuk a saját napernyőnket és kényelmesen leteríthetjük a pokrócunkat is. A legutóbbi felújítás során több füves részt sajnos homokossá alakítottak át, ez az elgondolás pedig nem igazán jött be, szinte egy pokrócot sem látni a homokba terítve. Röplabdázásra azért még alkalmas lehet.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A kissé balkániba átcsapó hangulatot tetézi a pázsit mellett romokban álló tömbház látványa és a helyet körbelengő miccs illata, de a sós vízben lebegés vagy a napsütötte dombok romantikája könnyen feledteti a luxus és csillogás hiányát. Egyébként meg minden megtalálható a fürdő területén, amire szükség lehet: zuhanyzó kint és bent, mosdó, gardrób.

A két sóstó közül a nagyobbik (amit a kolozsvári magyarok csak Dörgőként szoktak emlegetni) a tisztább, a kisebb tóban estére gyakran felgyűlnek a bogarak. A víznek pedig valóban nagy a sótartalma, így otthon még bőven ránk fér majd a hajmosás, de a bőrünkön is kicsapódik a só, ha nem zuhanyzunk. A fürdőzéshez érdemes egyébként sötét színű vagy olyan fürdőruhát választani, amit nem igazán fogunk sajnálni, ha megfogja a víz, mert egy fehér/világos színű könnyen beszürkül tőle.

A gyorséttermek árai, a kolozsvári árakhoz viszonyítva, szerencsére nincsenek elszállva, és sorban sem kell túl sokat állni. Egy 3-4 miccsből vagy csirkefalatkából álló menü szalmakrumplival például 25 lejbe, a kürtős kalács 20 lejbe, egy szénsavas üdítő 7 lejbe kerül. Vizet nem érdemes vásárolni, mert ingyen újratölthető a kulacsunk az ivókutaknál.

Ezek után nem meglepő, hogy aki teheti az a környéken keres kikapcsolódási lehetőséget. Ezeket nem látogattuk végig, de megpróbáltuk részben számba venni. A dési aquaparknak nevezett strand számít kifejezetten népszerűnek, ott 35 lejért a sóstó mellett egy felnőttmedence, egy sós vizes medence és egy gyerekmedence és 3 csúszda is várja az érdeklődőket. A helyek függvényében ingyenes parkolót is biztosítanak, de a napágy már nincs benne a jegyárban, azért 10 lejt kell fizetni.

Ehhez képest a szászfenesi aquapark 50 lejes kínálata nem túl lenyűgöző két gyerek és egy felnőtt medencével, pláne, hogy a legutóbbi emlékeim szerint egy centi fű sincs a területen. Előnye, hogy Déssel szemben kifejezetten könnyű megközelíteni akár még tömegközlekedéssel is.

Ezen kívül ott van még a szelicsei Sun Tropez strand, ahol elméletileg a kisgyerekeket, a gyerekeket, a fiatalokat és a felnőtteket is külön-külön medencék várják. A képek alapján ezek ugyan rendbe vannak tartva, de elég szűkösnek is tűnnek. Emellett kifejezetten drága hely. Hétfőtől péntekig a felnőtteknek 60 lejes, a 2–14 év közötti gyerekeknek pedig 40 lejes belépőt kell fizetniük. Az ár tartalmazza a napozóágy és a parkoló használatát is. Szombaton és vasárnap a felnőtteknek 100 lejt, a gyerekeknek 50 lejt kell fizetni belépőért. Ja, és még előre regisztrálni is kell.

Ezek mellett menő strandja van Tordának is. A régi sóbányák helyén kialakult, ásványi sókban gazdag tavak környékén alakított ki strandot a tordai sóbánya. A leírásuk szerint napozáshoz homokos strandokkal várják az érdeklődőket, a kényelmet pedig zuhanyzó és teraszos bár szolgálja. Csúszdák nincsenek, de a napi belépő felnőtteknek – ez eddigiekhez képest – csak 25 lej, a gyerekek, diákok és nyugdíjasok 15 lejért válthatnak belépőt. A 17 óra utáni jegyár felnőtteknek 15 lej, gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lej, és utána utána is bőven lehet strandolni, hiszen 21 óráig tartanak nyitva.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!