A reálos osztályokba volt a legnagyobb verseny a középiskolai felvételin

2023. július 19. – 15:48

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán közzétették az oktatási minisztérium honlapján a középiskolai „felvételi” eredményeit.

A számítógépes elosztás adatai alapján néztük meg, hogy megyénként mely osztályokba volt a legnehezebb bejutni, melyek voltak a legkeresettebbek. Az elég egyértelműen kitűnik, hogy a reál profilú osztályok iránt nagyobb az érdeklődés, minden megyében vagy a matematika-informatika, vagy a természettudományi szakra kellettek a nagyobb médiák a bejutáshoz. Ugyanakkor elég általánosnak tűnik, hogy kisebb médiával is be lehetett jutni az adott osztályokba, mint egy évvel korábban. A táblázatban az adott osztályba szükséges tavalyi utolsó bejutási médiát zárójelbe tettük.

MegyeIskolaSzakAz utolsó médiaA bejutott diákok száma
KolozsJános Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvármatematika – informatika8,66 (9,2)26
BiharMihai Eminescu Főgimnázium, Nagyváradmatematika – informatika7,7 (7,04)26
SzatmárKölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémetimatematika – informatika7,56 (8)39
SzilágySilvania Főgimnázium, Zilahmatematika – informatika8,41 (8,11)26
MarosBolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhelytermészettudományi8,65 (8,14)52
HargitaTamás Áron Gimnázium, Székelyudvarhelymatematika – informatika8,41 (8,85)26
KovásznaSzékely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgymatematika – informatika (intenzív angol)8,58 (8,62)13
AradCsiky Gergely Főgimnázium, Aradtermészettudományi6.98 (6,64)5
Beszterce-NaszódAndrei Mureșan Főgimnázium, Besztercetermészettudományi6,38 (6,84)15
BrassóÁprily Lajos Főgimnázium, Brassómatematika – informatika7,95 (7,81)26
FehérBethlen Gábor Kollégium, Nagyenyedtermészettudományi7,46 (5,74)13
HunyadTéglás Gábor Elméleti Líceum, Dévamatematika – informatika6.45 (7,39)13
MáramarosNémeth László Elméleti Líceum, Nagybányamatematika – informatika8,05 (6,6)13
SzebenOctavian Goga Főgimnázium, Nagyszebentermészettudományi5,95 (7,53)6
TemesBartók Béla Elméleti Líceum, Temesvármatematika – informatika8,01 (7,57)13

A könnyebb összevetésért megjegyzem, egy osztályt általában 26 hellyel hirdettek meg, ha ennek a többszöröse szerepel a listában, akkor két vagy másfél azonos profilú és tannyelvű osztály is indul, ilyen például a Bolyai Farkas Elméleti Líceum is, ahol két természettudományi osztály indul. A Bolyai természettudományi osztályába a 26. bejutási média 8,91 lett volna, míg a matematika-informatika osztályába (abból hármat is indítanak) a 26. média 8,88. A szatmári Kölcsey Ferenc Főgimnázium matematika-informatika osztályába a 26. média 8,06 volt. A Kölcseyben az osztály másik fele természettudományi profilú lesz.

Ha a 26 töredéke szerepel, akkor két lehetőség van. Vagy egy fél osztályról van szó, mint például a Székely Mikó Kollégium esetében. Itt a rendszer külön rangsorolta az intenzív angol és a „szimpla” matinfo osztályt, amelyek lényegében egy osztályt fognak kitenni. Ebben az esetben 8,55 a matematika-informatika osztályba az utolsó bejutási média. Máshol általában a természettudományi osztállyal jön ki egy közös reál osztály, ilyen például a Bethlen Gábor Kollégium vagy a Bartók Béla Elméleti Líceum. A másik eset, hogy nem teltek be mind a meghirdettek helyek. A fenti táblázatban ez három szórványban található iskolára igaz.

Azt meg kell jegyezni, hogy az országos rendszer nem mutatja azokat az osztályokat, ahová külön felvételit szerveztek az iskolák, a teológiai osztályok mellett (ez elég sok magyar tannyelvű iskolát érint, pl. JZSUK-t és több református kollégiumot is), ilyenek a művészeti (ez is sok osztályt érint, pl. Palló Imre Művészeti Líceum) vagy a sport profilú (ilyenre is van példa) osztályok is, de például a Bethlen Gábor Kollégium tanítóképző osztályába is külön felvételi van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!