Visszakerül a parlamentbe a törvény, amely lehetővé tenné a motorozást B kategóriás jogosítvánnyal

2023. július 12. – 16:17

Másolás

Vágólapra másolva

Visszaküldte a parlamentbe Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely szerint a B kategóriás jogosítvány bizonyos típusú motorkerékpárok vezetésére is feljogosítja tulajdonosát.

A jogszabály, amelyet június 13-án fogadott el döntő házként a képviselőház, előírja, hogy a B kategóriás járművezetői jogosítványok az A1 kategóriájú, legfeljebb 125 cm3 hengerűrtartalmú, legfeljebb 11 kW teljesítményű és legfeljebb 0,1 kW/kg fajlagos teljesítményű, automata sebességváltós motorkerékpárokra is érvényesek.

Az engedély birtokosának legalább 24 évesnek kell lennie, legalább három éve B kategóriás jogosítvánnyal kell rendelkeznie, és igazolnia kell, hogy 10 órás gyakorlati képzést végzett egy hatóságilag jóváhagyott járművezető-képző intézményben.

Az államfő felülvizsgálati kérésében rámutat, hogy a törvény szövege alapján nem világos, hogy hogyan kell majd bizonyítani a 10 órás gyakorlati képzés elvégzését, illetve az sem, hogy az ezt igazoló dokumentumot a járművezetők fel kell-e mutassák ellenőrzés esetén a járművezetői jogosítvánnyal együtt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!