Románia megkerülné, hogy elismerje az azonos neműek házasságát

2023. július 11. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

A külföldiek romániai jogállásáról szóló sürgősségi rendeletet kiegészítő jogszabálytervezet nem szabályozza az azonos neműek házasságának vagy bejegyzett élettársi kapcsolatának elismerését Románia területén, csupán az Európai Unió Bírósága és az alkotmánybíróság korábbi határozataihoz igazítja a romániai törvényeket – írja keddi pontosításában a belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a jogszabálytervezet előírja, hogy romániai vízumra vagy tartózkodási engedélyre jogosultak azok a román állampolgársággal nem rendelkező személyek, akik az Európai Unió más tagállamának területén kötöttek házasságot azonos nemű román állampolgárral.

A belügyminisztérium szerint ez a tervezet voltaképp a román nemzeti jogrendbe ülteti át a személyek szabad mozgásáról szóló uniós előírásokat. A tárca emlékeztetett: a kormány köteles megtenni ezt a lépést, mert az Európai Unió bírósága 2018. június 5-én kihirdetett ítéletében a külföldön kötött melegházasság elismerésére kötelezte Romániát. „Az ítélet végrehajtásának elmulasztása a kötelezettségszegési eljárás beindítását vonja maga után, aminek jelentős pénzügyi következményei lehetnek a román állam számára” – olvasható a közleményben, amely konkrét összegeket is említ.

A belügyminisztérium emlékeztetett arra is, hogy korábban az alkotmánybíróság is elismerte az azonos nemű párok jogát a „családi élethez”, és megállapította: a polgári törvénykönyvnek az azonos neműek házasságát tiltó rendelkezései akkor alkotmányosak, ha nem sértik a szabad mozgáshoz való uniós jogot.

Adrian Coman és amerikai férje, Clai Hamilton évek óta próbálja meggyőzni a romániai hatóságokat, hogy azok fogadják el érvényesnek a Belgiumban kötött házasságukat. Először 2016-ban kérvényezték ezt Romániában, de a bíróság akkor nem volt hajlandó elismerni. 2018-ban mind a román alkotmánybíróság, mind az Európai Unió bírósága is széleskörű értelmezést adott a család fogalmának.

Az Európai Unió bírósága úgy döntött, az uniós polgárok és családtagjaik szabad tartózkodásról szóló uniós jogi rendelkezések értelmében vett „házastárs” fogalma magában foglalja az azonos nemű házastársakat is.

Adrian Coman és Clai Hamilton a román polgári törvénykönyv (ptk.) azon cikkelye ellen emelt alkotmányossági kifogást, amely szerint „az azonos neműek között külföldön kötött házasság Romániában érvénytelen”. Az alkotmánybíróság részben helyt adott az óvásnak, de nem a ptk. kifogásolt rendelkezését törölte el, hanem olyan értelmezést fűzött hozzá, amellyel a házaspár számára hátrányos jogkövetkezményeket enyhítette.

A házaspár állításai szerint viszont a végrehajtó hatalom, a törvényhozás és az igazságszolgáltatás intézményei azóta is ignorálják a felső fórumokon is elismert jogaikat, ezért az ACCEPT emberjogi civil szervezet közbenjárásával feljelentették Romániát az Európai Emberjogi Bíróságon (CEDO), mivel úgy vélték: Románia megsértette a házassághoz, a családi élethez, és a diszkriminációmentességhez való jogaikat.

A román állam azóta is halasztgatta a házaspár ügyének a rendezését, noha már ezért az ACCEPT emberjogi civil szervezet közbenjárásával feljelentették Romániát az Európai Emberjogi Bíróságon (CEDO), sőt EP-képviselők is az Európai Bizottságnak, hogy nem tesz meg mindent az LMBTI-emberek jogainak érvényesítése terén. Emiatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat Románia ellen. A külföldiek romániai jogállásáról szóló sürgősségi rendelet kiegészítésével ezt próbálja meg elkerülni Románia.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!