A vidéki nyolcadikosok jóval nagyobb arányban bukják el a képességvizsgát, mint a városiak

2023. július 4. – 13:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A vidéki diákok 39,35 százaléka nem érte el az ötös átlagot a nyolcadikosok képességvizsgáján, míg a városi környezetben tanuló képességvizsgázók 13,82 százaléka írt kevesebbet 5-ösnél az oktatási minisztérium adatai szerint.

A legnagyobb különbség a matematikánál van: a vidéki diákok 40,17 százaléka írt 5-ösnél kisebbet matematikából, míg a városon élőknek 14,90 százaléka. Anyanyelvből a vidéki diákok 15,89 százaléka nem írta meg az 5-öst, míg a városon élőknek 6,22 százaléka, román nyelv és irodalomból pedig a vidéki diákok 36,25 százaléka, a városon tanulóknak 13,49 százaléka nem vizsgázott sikeresen.

Az egyes vizsgatárgyak tekintetében a matematika az, amelyikből lakóhelytől függetlenül a legtöbben, a vizsgázók 24,55 százaléka nem írta meg az 5-ös átmenőt, román nyelvből és irodalomból 22,2 százalék írt 5-ösnél kisebbet, anyanyelvből pedig 9,85 százalék.

Matematikából Vaslui (37,3%), Teleorman (37,2%) és Călărași (37,1%) megyében volt a legmagasabb az 5-ös alatti dolgozatok aránya, Kovászna megyében a képességvizsgázók 29,8 százaléka, Maros megyében a 28,9 százaléka, Hargita megyében a 24,8 százaléka nem írta meg az 5-öst ebből a tárgyból.

Hargita megyében a diákok közel fele, 49,5 százaléka kapott 5-ösnél kisebb jegyet románból, Kovászna megyében ez az arány 43,9 százalék. 30 százalék felett volt a románból sikertelenül vizsgázók aránya Călărași (35,6%), Teleorman (34,1%), Maros (32,1%) és Giurgiu (30,7%) megyében is.

Az anyanyelvből, többek között magyar nyelvből és irodalomból vizsgázók közül Arad megyében (20,4%), Hunyad megyében (19,7%), Szatmár megyében (12,8%) és Fehér megyében (12,3%) volt a legtöbb 5-ös alatti jegy, de a magyar többségű megyékben is voltak sikertelen magyar dolgozatok: Hargita megyében a vizsgázók 11,6 százaléka, Kovászna megyében 10 százalékuk nem írta meg az 5-öst.

A család anyagi háttere határozza meg a tanulmányi eredményeket

Bár az oktatás Romániában ingyenes, a számok világosan mutatják, hogy az anyagi helyzet és az iskolai teljesítmény összefügg, hívta fel a figyelmet a Mentsétek Meg a Gyermekeket (Salvaţi Copiii) szervezet a News.ro szerint.

Az elemzés rámutat, hogy Románia legszegényebb régióiban, északkeleten és Munténia déli részén született a legtöbb 5-ös alatti átlag a képességvizsgán. Ugyanakkor a gazdaságilag fejlettebb nyugati régióban is jól látszik a városi és a vidéki környezetben tanuló diákok teljesítménye közötti különbség: míg a községekben és falvakban működő általános iskolák tíz végzőse közül négy nem érte el az 5-ös átlagot, addig a városi iskolák diákjainak 21,5 százaléka 9-esnél nagyobb átlagot ért el. A városiak körében 14-szer több volt a 10-es, mint a vidékiek körében, emelték még ki.

Az iskolai infrastruktúra különbségei mellett az is tény, hogy a városi szülők akár 30-40 százalékkal is többet költenek gyermekeik kiegészítő képzésére, magánórákra, mint a vidékiek, akik ezt ritkán engedhetik meg maguknak.

A Mentsétek Meg a Gyermekeket arra hívja fel a figyelmet, hogy nagy szükség lenne az iskolai infrastruktúra korszerűsítésére, az afterschool és meleg ebéd típusú programok kiterjesztésére, a vidéki koragyermekkori oktatási rendszer újjáépítésére, a problémás családi hátterű gyermekek támogatására, a hátrányos helyzetű közösségekben dolgozó pedagógusok továbbképzésére. Mint hangsúlyozzák, a 2021-es adatok szerint a romániai gyermekek 41,5 százalékát szegénység és társadalmi kirekesztettség fenyegeti, ami a legmagasabb arány az európai uniós tagországok között.

A 2023-as országos képességvizsga óvások utáni végleges eredményét kedden tették közzé. Több mint 27 ezren nyújtottak be óvást a képességvizsgázók közül, ami az edupedu.ro adatai szerint 2016 óta a legmagasabb szám. A vizsgázók 8,52 százaléka volt elégedetlen a kapott érdemjeggyel, a legtöbben, 18 465-ön a román nyelvből és irodalomból írt dolgozatuk újraértékelését kérték, matematikából 8219-en nyújtottak be óvást, anyanyelvből pedig 444-en. Az óvások után 16 476 esetben nőtt az érdemjegy, 7 668 esetben csökkent.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!