Romániában továbbra is jobb a demokrácia helyzete, mint Magyarországon a Freedom House szerint

2023. május 24. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában, Szlovákiában és különösen Bulgáriában 2022-ben folytatódott az „instabilitás stabilizálódásának irányába mutató tendencia” – állapította meg a Freedom House a kelet-európai és közép-ázsiai országok demokráciájának helyzetéről szóló, szerdán közzétett éves jelentésében.

Az amerikai civil szervezet szerint a vizsgált 29 országból 11-ben romlott, hétben javult a demokrácia helyzete a múlt évben – írja az Agerpres. Románia besorolása nem változott az elmúlt évhez képest.

Romániáról a jelentés azt írja, hogy Bulgáriától és Szlovákiától eltérően az országnak 2022-ben stabil kormánya volt, ami örvendetes fejlemény, tekintve, hogy korábban hosszú ideig törékeny többségű koalíciók kormányoztak.

A Freedom House hét kritérium alapján számolja az országok demokrácia-pontszámát. Az értékelés egy 1 és 7 közötti skálán történik, ahol az 1 a legalacsonyabb, míg a 7 a legmagasabb szintű demokráciát jelöli.

Románia demokrácia-pontszáma 4,36, a 0-100-as skálára kivetítve ez 56 százalékos demokráciaszintet jelent. Ez alapján Romániát a „félig konszolidált demokráciák” közé sorolta a jelentés. Románia értékelése tavaly is hasonló volt, így a besorolása sem változott az elmúlt évhez képest.

A Freedom House megjegyzi, hogy a széles körű támogatottsága ellenére Nicolae Ciucă miniszterelnök kormánya nem volt mentes a belső vitáktól. Plágiumbotrányok és az ukrajnai háborúval kapcsolatos elfogult nyilatkozatok miatt több miniszter lemondott.

Bulgária és Szlovákia helyzetének részletezése után a jelentés megállapítja, hogy a belpolitikai zavarok ezekben az országokban nem gyakoroltak jelentős hatást a demokratikus intézményeikre és a demokrácia-pontszámukra. Ez annak köszönhető, hogy a politikai vitákat a parlamenti eljárásokkal összhangban oldották meg, és a választókat kérték fel a patthelyzetek megoldására.

Mindezek ellenére tartósabb rendszerszintű korrekciók hiányában fennáll a veszélye annak, hogy az oroszbarát frakciók befolyása Bulgáriában, az erőszakos intolerancia kultúrája Szlovákiában és „az etika krónikus megsértése” Romániában fokozatosan gyengíti a demokráciába vetett bizalmat a lakosság körében.

Magyarországgal kapcsolatban azt emeli ki a jelentés az elmúlt év egyik szembetűnő változásaként, hogy míg az EU-s országok között Lengyelország megakadt azon a lejtőn, amelyen az elmúlt évtizedben Magyarországgal együtt haladt a demokrácia szintjének fokozatos csökkenésében, addig Orbán Viktor és a Fidesz vezette ország továbbra is csúszik lefelé.

„A magyarországi események teljesen felfedik a Fidesz antidemokratikus manipulációit. A márciusi parlamenti választások hemzsegtek a szabálytalanságoktól, az adminisztratív erőforrásokkal való visszaélésektől és a médiatorzulásoktól, aminek következtében a Fidesz vezette koalíció újabb szupertöbbséget kapott. A kritikus civil szervezetek és az Országos Bírói Tanács tagjai ellen indított, a kormány által támogatott rágalomkampányok az Orbán-rezsim egyre mélyülő intoleranciáját mutatják az eltérő hangokkal szemben” – írják a jelentésben.

Magyarországot továbbra is a hibrid rezsimek közé sorolja a jelentés, annak ellenére, hogy a jelentés tevői szerint romlott a demokrácia helyzete ott. Magyarország demokrácia-pontszáma 3,57, a 0-100-as skálára kivetítve ez 43 százalékos demokráciaszintet jelent. Tavaly 3,68 volt Magyarország demokrácia-pontszáma, ami 45 százalékos demokráciaszintet jelentett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!