Volt rendőrségi vezető: nincs felkészülve Románia a kannabisz birtoklásának dekriminalizálására

2023. május 16. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nincs felkészülve arra, hogy eltörölje a saját fogyasztásra szánt kannabisz birtoklásának büntethetőségét, jelentette ki hétfőn a Prima News televíziónak Cătălin Ţone, a Szervezett Bűnözés Elleni Brigád (BCCO) kábítószerekért felelős szolgálatának volt vezetője.

A saját fogyasztásra szánt kábítószerek birtoklása Romániában jelenleg bűncselekménynek minősül, a büntetés mértéke pedig a drog kategóriájától függ: a kannabisz veszélyes drognak számít, amelynek birtoklása 3 hónaptól 2 évig terjedő börtönnel vagy bírsággal büntetendő, a kokain és a heroin pedig kiemelten veszélyes drog, amelynek birtoklásáért 6 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki.

Cătălin Ţone szerint azonban nem volt reális gyakorlat az, hogy börtönbe juttassák azokat, akiknél saját fogyasztásra szánt kábítószert találtak, a kannabisz birtoklásának dekriminalizálása azonban jelentősen megnövelné a fogyasztást, a fiatalok füves cigarettával járnának iskolába.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendőrségnek országos szinten mindössze 300 kábítószerekre szakosodott alkalmazottja van, akik nem győzik a munkát, másrészt pedig Romániának nincs egyetlen rehabilitációs klinikája sem, azok, akik átesnek az elvonókúrán, utána gyakran visszaesnek.

Ţone arra a törvénytervezetre reagált, amelyet a REPER tagjai nyújtottak be a parlamentbe. Javaslatuk szerint nem minősülne bűncselekménynek a saját fogyasztásra szánt kannabisz birtoklása legfeljebb 3 grammos mennyiségig, így ezt nem sújtanák szabadságvesztéssel vagy büntetőjogi pénzbüntetéssel. A tervezet ezt 1000 és 3000 lej közötti szabálysértési bírságra enyhítené.

A Romániában eddig példa nélküli kezdeményezés célja összhangba hozni a hazai drogtörvényt az olyan partnerországok jogszabályaival, mint Olaszország, Spanyolország, Belgium, Luxemburg, Málta, Ausztria, Csehország, Szlovénia, Kanada vagy Thaiföld. Az intézkedés megfelel a drogpolitikával foglalkozó globális bizottság (GCDP), az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), valamint a Nemzetközi Drogpolitikai Konzorcium ajánlásainak is – érveltek a kezdeményezők.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!