Tőkés Lászlóék több mint egy éve hiába próbálják bejegyeztetni az 1989-es forradalom román-magyar egyesületét

2023. április 18. – 13:22

Tőkés Lászlóék több mint egy éve hiába próbálják bejegyeztetni az 1989-es forradalom román-magyar egyesületét
A „December 15. – A román-magyar szolidaritás napja” Egyesület alapító tagjai Temesváron, 2022 decemberében – Fotó: Facebook / Tőkés László sajtóirodája

Másolás

Vágólapra másolva

Panasszal fordultak a romániai kormánypártok vezetőihez a „December 15. – A román-magyar szolidaritás napja” Egyesület kezdeményezői Marian Neacșu kormányfőtitkár menesztését kérve a civil szervezet nevének elutasítása miatt, írta az MTI Kincses Előd ügyvéd, alapító tag tájékoztatása alapján.

A Nicolae Ciucă romániai kormányfőnek, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének, Marcel Ciolacunak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének és Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének címzett, április 11-én keltezett beadványt elektronikus úton továbbította az alapító tagok nevében Kincses Előd ügyvéd.

Ebben a kezdeményezők felvázolják az egyesület bejegyzésének több mint egy éves kálváriáját, és hivatali visszaéléssel, az egyesülési jog és a szólásszabadság megsértésével vádolják Románia kormányfőtitkárát. Azt állítják, hogy Marian Neacșu arrogánsan és lenézően viselkedett velük, ami összeférhetetlen az általa betöltött tisztséggel. Ezért menesztését kérik a kormányfőtől, és a kormánypártok állásfoglalását is kérik a kérdésben.

Emlékeztetettek, hogy az egyesület létrehozását a romániai kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom évfordulóján, 2021. december 15-én jelentette be Tőkés László. A többi alapító tag: Gabriel Andreescu emberi jogi aktivista, Kincses Előd ügyvéd, Florian Mihalcea, a Temesvár Társaság elnöke és Szilágyi Zsolt, Tőkés László volt kabinetfőnöke. A civil szervezet bejegyzése azóta sem valósult meg, mivel már az első lépést, a név elfogadtatását elgáncsolta a kormányfőtitkárság – ismertetik a beadványban.

Rámutatnak, hogy Marian Neacșu kormányfőtitkár túllépte hatáskörét, amikor névváltoztatásra kérte a kezdeményezőket, arra hivatkozva, hogy az általános álláspont szerint nem 1989. december 15. a román forradalom kitörésének napja.
Emlékeztetnek: az alapító tagoknak azért kellett a kormányfőtitkársághoz fordulni, hogy az ellenőrizze, jogszerű-e a névben szereplő „román” kifejezés használata. A kormányszerv hosszas huzavona után januárban elutasította a kérést, és a név „december 15.” elemét kifogásolta. Ezt azzal indokolta, hogy a romániai köztudatban december 16. él a forradalom kezdőnapjaként, így más dátum félreértésre adhat okot, és névváltoztatást kért.

Az egyesület alapítói az 1989. december 15-én Temesváron, Tőkés László személye körül megvalósult román-magyar összefogásra kívánnak emlékeztetni, és a maguk valóságában kívánják láttatni az akkori történéseket, mivel véleményük szerint egyre több a félremagyarázás a történelmi eseményről.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!