Az elmúlt öt évben több gyermekanya szült Hargita megyében, mint 2017 előtt

2023. március 28. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Hargita megyében az elmúlt öt évben több mint 800 kiskorú anya szült, közülük csaknem 30-an 13 évesnél fiatalabbak voltak – derült ki a csíkszeredai prefektúrán, hétfőn ismertetett adatokból, amelyet az Agerpres összegzett.

A jelentést elkészítő dr. Bokor Márton, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság szakértője az adatokat részletezve elmondta, hogy 2018-2022 között:

  • 16 és 18 év közötti leányanyák száma 621 volt;
  • 14-15 évesek között 159;
  • 13 év alatt 28-an szültek a viszgált időszakban.

A jelentés szerint a legtöbb kiskorú 2019-ben szült és 2020-ban volt a legkevesebb ilyen eset.


A leányanyák a vizsgált időszakban összesen 40 alkalommal otthon hozták világra gyermeküket, a legtöbben Udvarhelyszéken, ahol hiány van olyan orvosi asszisztensekből vagy bábákból, akik a terhesség utolsó harmadában szülészeti és nőgyógyászati konzultációra tudnák irányítani a terhes nőket.

Dr. Bokor Márton felhívta a figyelmet arra, hogy a leányanyák száma növekedett a megyében a 2008-2017 közötti időszakhoz képest.

Mint kifejtette, a tinédzserterhességek többsége mögött az a magyarázat, hogy a fiatal lányok a család nyomására válnak anyává, hogy termékenységüket bizonyítsák, ezek mellett a szakértő kiemelte a roma közösség hagyományait, illetve, hogy az alkoholizmus, a családon belüli agresszió is házasságba menekíti őket. Bokor szerint a felmérésekből egyértelműen kitűnik a szexuális felvilágosítás hiánya, és az, hogy nincs politikai akarat a jelenség elleni küzdelemre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!