Az elmúlt öt évben több gyermekanya szült Hargita megyében, mint 2017 előtt

2023. március 28. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Hargita megyében az elmúlt öt évben több mint 800 kiskorú anya szült, közülük csaknem 30-an 13 évesnél fiatalabbak voltak – derült ki a csíkszeredai prefektúrán, hétfőn ismertetett adatokból, amelyet az Agerpres összegzett.

A jelentést elkészítő dr. Bokor Márton, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság szakértője az adatokat részletezve elmondta, hogy 2018-2022 között:

  • 16 és 18 év közötti leányanyák száma 621 volt;
  • 14-15 évesek között 159;
  • 13 év alatt 28-an szültek a viszgált időszakban.

A jelentés szerint a legtöbb kiskorú 2019-ben szült és 2020-ban volt a legkevesebb ilyen eset.


A leányanyák a vizsgált időszakban összesen 40 alkalommal otthon hozták világra gyermeküket, a legtöbben Udvarhelyszéken, ahol hiány van olyan orvosi asszisztensekből vagy bábákból, akik a terhesség utolsó harmadában szülészeti és nőgyógyászati konzultációra tudnák irányítani a terhes nőket.

Dr. Bokor Márton felhívta a figyelmet arra, hogy a leányanyák száma növekedett a megyében a 2008-2017 közötti időszakhoz képest.

Mint kifejtette, a tinédzserterhességek többsége mögött az a magyarázat, hogy a fiatal lányok a család nyomására válnak anyává, hogy termékenységüket bizonyítsák, ezek mellett a szakértő kiemelte a roma közösség hagyományait, illetve, hogy az alkoholizmus, a családon belüli agresszió is házasságba menekíti őket. Bokor szerint a felmérésekből egyértelműen kitűnik a szexuális felvilágosítás hiánya, és az, hogy nincs politikai akarat a jelenség elleni küzdelemre.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!