Brassó helyett inkább a belügynek vagy az oktatási minisztériumnak adná a kormány a Fellegvárat

2023. március 9. – 13:50

Brassó helyett inkább a belügynek vagy az oktatási minisztériumnak adná a kormány a Fellegvárat
Fotó: Allen Coliban Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A pénzügyminisztérium nem támogatja Brassó önkormányzatának azt a javaslatát, amellyel ismét turisztikai látványosságként működtetné a Márton-hegyen álló Fellegvárat – írja a G4Media. A portál szerint a Pénzügyminisztérium beadványában ehelyett azt javasolja a kormánynak, hogy a belügyminisztérium vagy az oktatási minisztérium kapja meg a műemlék a kezelési jogát, előbbi a rendőröknek létesítene rehabilitációs központot, míg utóbbi esetben a Transilvania Egyetem használhatná az épületet. A csütörtöki kormányülésen vitatja meg a kormány a javaslatot.

Hosszas pereskedés után a bukaresti Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék bírói tavaly novemberben hoztak végleges ítéletet a brassói Fellegvár ügyében. Eszerint a román állam tulajdonát képezi az ingatlan, nem pedig Aro Palace Rt. szálloda- és vendéglátóipari vállalatét, amely 1990 óta használta, majd pedig megpróbálta eladni. A vállalat végül február közepén mondott le a város fölé magasodó épületről. Ahhoz, hogy az erődöt az önkormányzat használhassa, a helyi hatóságnak a kormánytól kellett kérvényezze a kezelési jogot.

A kiemelt jelentőségű műemlék használatáról a pénzügyminisztérium előbb megkérdezte a többi minisztériumot, hogy át akarják-e venni. Ketten is jelentkeztek érte. A belügyminisztérium a rendőrök Excelsior nevű rehabilitációs központját bővíteni az épülettel, így kizárólag a minisztérium alkalmazottai használhatnák azt, és gyógyulnának benne. Az oktatási minisztérium a Transilvania Egyetemnek szeretné megszerezni az ingatlant. A portál szerint az egyetem nem tisztázza pontosan, hogy mire is használná az épületet, csak egy homályos utalást tesz arra, hogy a brassóiak és a turisták egyaránt látogathatnák a jövőben. Ezek után a pénzügyminisztérium azt állította, hogy nem tudja teljesíteni a brassói városháza kérését, mert két minisztérium is igényt tart a történelmi épületre.

A portál azt is megjegyzi, hogy brassói városháza az egyetlen, amelynek konkrét tervei vannak az erőddel kapcsolatban, azt szeretné, ha kulturális és társadalmi eseményeknek adna helyt, és visszakerülne a közösség használatába.

Úgy tűnik, Brassóban viszont nagy az összhang arról, hogy a városnak kell megkapnia a műemlék épületet. A G4Media megkereste a kérdésben Adrian Veșteát, a Brassó Megyei Tanács PNL-s elnökét, aki szerint a Fellegvár városhoz kellene kerüljön. Nyilatkozatában a tanácselnök arra is utal, hogy a megyei önkormányzat is azért nem kérte az épület kezelési jogát, bár az összes múzeum fenntartójaként igény az lenne rá, mert azt szeretnék, ha a város kapná meg az épületet. „Ennek a műemléknek a polgármesteri hivatalhoz kell kerülnie, amely turisztikai látványossággá kell tegye” – mondta a megyei tanács elnöke.

Allen Coliban, Brassó USR-s polgármestere petíciót is indított a kérdésben. A Facebookon közzétett nyilatkozatában Lucian Bode belügyminiszter plagizálós múltjára utalva azt írta: „Aki tegnap könyvből lopott, ma egy várat lop el”. Coliban szerda esti bejegyzésében megjegyzi, 2019-ben a kormány már megígérte, hogy a város kezelésébe kerül és a folyamat befejezését a jogerős ítélettől tette függővé. Azt írja, hogy a város készült is arra, hogy meg fogja kapni az ingatlan, és a költségvetésében már különített el pénzt a várható felújítási munkákra is.

A polgármester felemlegeti, hogy a két érdeklődő minisztérium sem tudta megfelelően megindokolni, hogy miért lenne szüksége a helyi történelmi örökség fontos darabjára. Coliban állítása szerint beszélt Ioan Abrudannal, a Transilvania Egyetem rektorával, aki azt mondta neki, hogy csak azért mutattak érdeklődést az épület iránt, hogy azt ne a belügyminisztérium kapja meg. „Mindketten egyetértünk abban, hogy az lenne a normális, ha a Fellegvár Brassó város önkormányzatának a tulajdonába kerülne. Egyrészt meg vagyok győződve arról, hogy a Transilvania Egyetem fejlesztési igényeit egyszerűbben is lehetne rendezni (…) Másrészt, nyitottak vagyunk az egyetemmel való együttműködésre, mind a kutatási/restaurálási projektekben, mind a Fellegvárban történő rendezvények szervezésében” – írta még Coliban.

A brassói civilek is tiltakozást szerveznek a pénzügyminisztérium javaslata miatt, a szombat délelőtti rendezvényen a Fellegvár körül tartanak egy sétát.

Frissítés: Csütörtökön elhalasztotta a kormány a döntést a memorandumról, jelentette be Dan Cărbunaru kormányszóvivő a kormányülést követően. Állítása szerint további intézményközi elemzések szükségesek a döntéshez. Cărbunaru arról is beszélt, hogy a központi (kormány) és helyi intézmények (brassói önkormányzat) között is lesz egyeztetés a kérdésben.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Ligia Deca oktatási miniszter annyit tett hozzá, hogy beszélt már a kérdésben a brassói Transilvania Egyetem rektorával, aki nyitott volt az épület átvételével kapcsolatban. Állítása szerint a szükséges beruházások után „természetesen lehetővé tennék az épület szabad látogatást”. Azt is hangsúlyozta, hogy ez csak az egyik lehetőség, ami az asztalon van.

Adrian Caciu román pénzügyminiszter a kormányülés után a G4Media hírportálnak elmondta: felterjesztőként visszavonta napirendről a két szaktárcának kedvező memorandumot, így a jövőben elkezdődhetnek a tárgyalások a brassói önkormányzattal az erődítmény átadásáról.

Allen Coliban polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján ismét elmondta, hogy a brassói várat ugyanúgy az önkormányzatnak kell turisztikai és kulturális célokra hasznosítani, ahogy más erdélyi várak esetében is teszik a helyi közösségek – mondta –, példaként a többi között Fogarast, Gyulafehérvárt, Dévát, Barcarozsnyót említve.

Az USR-s polgármester hangsúlyozta: ha nem történik meg az átadás, és a kormány más rendeltetést ad az értékes műemléképületnek, a polgármesteri hivatal a közigazgatási bíróságon támadja meg a döntést. Hozzátette, hogy a hivatalnak van pénze a sürgős állagmegőrzési munkálatok elvégzésére, és amint hozzá kerül a fellegvár, uniós pályázatot is összeállít a teljes felújítás érdekében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!