Ukrajnát támogató nyilatkozatot fogadott el a parlament

2023. március 7. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnát támogató nyilatkozatot fogadott el a parlament együttes plénuma az Orosz Föderáció által Ukrajna ellen indított háború kitörésének évfordulója alkalmából. A két ház keddi együttes ülésén 285 támogató, 5 ellenszavazattal, két tartózkodás mellett fogadták el az állásfoglalást, de nyilatkozat elfogadását megelőző vita nem volt feszültéségektől mentes – írja a Spotmedia.

A feszültséget most is Diana Şoşoacă független parlamenti képviselő keltette, aki többek között azzal támadta Klaus Iohannis államfőt, hogy nem is Románia érdekeit képviseli, hanem Németország és Ausztriáét, mert „egy német állampolgár”, illetve „egy posztért a NATO-ban eladná az országot”. A képviselőház honlapján elérhető információk szerint Mihai Ioan Lasca független képviselő, Diana Şoşoacă független szenátor, Daniel-Florin Ghiţă PSD-s képviselő, Mircea Dăneasă AUR-os szenátor, valamit Ciprian Ciubuc független képviselő szavazott a nyilatkozat ellen. Az RMDSZ-nek 13 képviselője és 5 szenátora vett részt az ülésen, mindannyian megszavazták az állásfoglalást.

Az Agerpres összefoglalója szerint az elfogadott állásfoglalásban a képviselők és szentárok kijelentik, hogy Oroszország egyoldalúan és ki nem provokált módon támadta meg Ukrajnát, és tovább fokozta az ország szuverenitásának és területi integritásának korábbi, a Krím 2014-es illegális annektálásával véghez vitt megsértését.

„Az Orosz Föderáció az ukrán állam ellen masszív katonai inváziót hajt végre, amelyet az ukrán polgári lakosság elleni bűncselekmények, az energetikai infrastruktúra elleni rendszeres támadások, soha nem látott mértékű félretájékoztatás és propaganda, valamint az Ukrajna elleni hódító háborúval kapcsolatos igazságot elfedő, hazug retorika kísér, megsértve az ENSZ Alapokmányát, a nemzetközi jogot és az államok közötti kapcsolatokat szabályozó elveket. Egyre súlyosbodik az ukrán polgári lakosság humanitárius tragédiája, olyan szenvedést okozva emberek millióinak, amelyre a második világháború óta nem volt példa Európa történetében, és amelyet az orosz agresszor szándékosan okoz az ukrán nemzet eltiprására irányuló, előre megfontolt, cinikus és brutális stratégia részeként”– olvasható a nyilatkozatban.

A törvényhozók hozzáteszik, Oroszország agresszív és felelőtlen retorikát folytat az Ukrajna elleni háború folytatásáról és a nukleáris arzenál lehetséges alkalmazásáról, megfenyegetve más szuverén államokat, köztük NATO-tagokat is.

A dokumentum megszövegezői rámutatnak, hogy emberek milliói élnek nap mint nap attól való félelemben, hogy ők lesznek az orosz agresszió következő áldozatai. „Az egy évvel ezelőtt kitört háború súlyos károkat okoz a nemzetközi jogállamiságnak, a hajózás szabadságának, a nemzetközi gazdaságnak és kereskedelemnek, közvetlenül vagy közvetve rengeteg embert károsít világszerte, és súlyos következményekkel jár többek között az élelmezésbiztonságra és élelmiszerellátására a világ bizonyos régióiban” – írják.

A román parlament újólag megerősíti, hogy Románia szilárdan támogatja az ukrán állam és nép hősies küzdelmét, tisztelettel adózik az ukrán hadsereg és a polgári lakosság által tanúsított bátorságának, méltóságának és ellenállásának, és ismét megerősíti Románia „rendíthetetlen támogatását” Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi integritása iránt, annak nemzetközileg elismert határain belül.

A nyilatkozat határozottan elítéli Oroszország agresszív háborúját egy szuverén állam ellen, amelynek területe elidegeníthetetlen és oszthatatlan.

„Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy haladéktalanul vessen véget a háborúnak, és sürgősen vonja ki minden katonai erejét és felszerelését Ukrajna teljes területéről a nemzetközileg elismert határokig. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy az Ukrajna határainak erőszakos megváltoztatására irányuló minden kísérlet, amely 2014 óta Ukrajna régióinak illegális annektálását célzó döntések révén történik, durva megsértése az ENSZ Alapokmányának, a nemzetközi jognak, valamint Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának. Felszólítjuk az Orosz Föderációt, hogy feltétel nélkül működjön együtt a nemzetközi szervezetekkel és a Nemzetközi Büntetőbírósággal, amelynek feladata az Ukrajna ellen elkövetett háborús bűnök, emberiesség elleni bűncselekmények és népirtás kivizsgálása és üldözése, és támogassa a nemzetközi erőfeszítéseket (...) egy olyan joghatósági mechanizmus létrehozására, amely felelősségre vonja az agresszió bűntettének felelőseit” – áll a nyilatkozatban.

A parlament felszólítja az Orosz Föderációt, hogy haladéktalanul hagyjon fel a nukleáris fegyverek használatára vonatkozó és más államok megfélemlítését szolgáló retorikájával, és azokkal az alaptalan vádakkal, melyek szerint Ukrajna állítólag biológiai fegyvereket használ.

Az aláírók leszögezik, hogy minden államot, így Ukrajnát is megilleti a jog, hogy szuverén módon, a szabadon kinyilvánított népakarat alapján döntsön a jövőjéről.

A romániai törvényhozók ugyanakkor aggodalmukat fejezik ki az Orosz Föderációban az elmúlt években végbement, „mélységesen antidemokratikus” politikai fejlemények miatt, amelyeket a szabad és demokratikus vita hiánya, a teljes közszféra feletti ellenőrzés megszilárdulása, valamint az önkény és az egyoldalúság felé való erőteljes elmozdulás jellemez, beleértve a nemzetközi kapcsolatokat is.

A nyilatkozatban ugyanakkor szolidaritásukról biztosítják azokat az államokat, amelyeket célba vett az Orosz Föderáció agresszív retorikája, kiemelten a Moldovai Köztársaságot, és felszólítják Oroszországot, hogy hagyjon fel a félretájékoztatási kampányokkal, amelyek célja az igazság elrejtése az Ukrajna ellen és a nemzetközi jogállamiság ellen folytatott illegális agressziós háborúról.

A nyilatkozatban a román parlament megerősíti, hogy szolidáris Románia szövetségeseinek és partnereinek politikájával, ami az Orosz Föderáció Ukrajna elleni agresszív háborúját illeti. „Felszólítjuk az európai és euroatlanti közösséget, hogy tartósan szigorítsa az Orosz Föderációval szembeni szankciókat, és biztosítsa azok fenntartását mindaddig, amíg a megszálló erők Ukrajna területén, nemzetközileg elismert határain belül tartózkodnak. A szankcióknak ki kell terjedniük az Ukrajnában elkövetett atrocitások közvetlen felelőseire: Vlagyimir Putyin elnökre és egész rezsimjére” – írják.

A parlament támogatja továbbá, hogy Románia jelentős szerepet vállaljon Ukrajna újjáépítésében a konfliktus után, és fokozza az ukrán civil lakosságnak nyújtott támogatást.

A nyilatkozat végén a törvényhozók leszögezik, hogy a román államnak támogatnia kell Ukrajna, a Moldovai Köztársaság és Grúzia uniós csatlakozását.

„Kifejezzük elvárásunkat, hogy az ukrán hatóságok figyelmesen és késedelem nélkül foglalkozzanak a kétoldalú kapcsolatok terén a román állam által felvetett fontos kérdésekkel, például az Ukrajnában élő román nemzetiségű emberek helyzetével és a Duna-delta egyedülálló örökségének és biológiai sokféleségének védelmével, összhangban a vonatkozó európai és nemzetközi kötelezettségvállalásokkal és normákkal” – zárul a parlament nyilatkozata.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!