Bírósághoz fordult egy transznemű férfi, miután Kolozsváron nem kapott új személyit

2023. március 2. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Beperelte a kolozsvári polgármesteri hivatalt és a Kolozs Megyei Lakosság-nyilvántartó Igazgatóságot egy transznemű román-brit kettős állampolgár, mert visszautasították a személyigazolványa megváltoztatását. Az ügy az Európai Unió Bírósága előtt van, írta a Libertatea.

Arian Mirzarafie-Ahi Nagy-Britanniában már 2017-ben az új nevére szóló és őt férfiként megjelölő útlevelet és hajtási engedélyt kapott, a procedúra lezárását jelentő igazolást (Gender Recognition Certificate) pedig 2020-ban ítélte oda neki a brit bíróság. Annak ellenére, hogy új dokumentumait a Brexit lezárulása előtt megkapta, tehát egy akkor még uniós tagállamban állították ki őket, a romániai hatóságok azt kérték tőle, hogy ismételje meg a teljes procedúrát Romániában is.

Mindez azután történt, hogy Románia londoni nagykövetsége megerősítette, hogy a brit bíróság döntése alapján elég csak egy kérést leadnia a helyi hatóságokhoz az új személyigazolvány kiállításáért. Arian Mirzarafie-Ahi a neme, a keresztneve és a személyi száma megváltoztatását kérte, a Kolozs Megyei Lakosságnyilvántartó Igazgatóság azonban visszautasította kérését, a férfi ezután döntött úgy, hogy bírósághoz fordul.

2022 második felében Bukarest 6. kerületének bírósága az Európai Unió Bírósága elé terjesztette az ügyet, mert felmerült, hogy a román hatóságok uniós normákat sértenek azzal, hogy Arian Mirzarafie-Ahi nagy-britanniai polgári jogállását nem ismerik el.

A helyzetet bonyolítja, hogy ha a transznemű férfi a Brexit után a romániai személyijével utazik Európa területén, akkor folyamatos megaláztatásnak és kellemetlenségnek van kitéve, mert ebben nem csak más keresztnévvel, de más kinézettel és nőként szerepel. Ezzel szerinte uniós állampolgárként a szabad mozgáshoz való joga sérül, és diszkrimináció éri.

Arian Mirzarafie-Ahi esetére az LMBTQ személyek jogait védő ACCEPT Egyesület hívta fel a figyelmet. A szervezet becslése szerint Romániában körülbelül 120 ezer transznemű él, de csak kevesebb mint száznak sikerült bírósági úton elérni, hogy az állam hivatalosan elismerje az identitását. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2021-ben kimondta, hogy Romániában nincs tiszta és hatékony jogi út a nem megváltoztatására a hivatalos iratokban, ez pedig sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!