Még van remény! A romániai mentőcsapatok 149 órával a rengés után mentettek ki egy férfit Törökországban

2023. február 12. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggel, 149 órával a rengés után sikerült kimenteniük a romániai mentőegységeknek egy romok alá került 35 éves férfit a dél-törökországi Hatay tartományban – tájékoztat a sürgősségi esetek felügyeletének bukaresti részlege a Facebookon.

A férfit 12 órás folyamatos kutatás után 8:30 körül emelték ki egy hatemeletes tömbház romjai alól. A beszámoló szerint hangerősítős érzékelők segítségével azonosították az áldozat helyét. Ez után a mentőegységek folyamatosan törtek utat az összeomlott elemek között, hogy oxigénmaszkot adjanak neki és kimentsék. Az orvosi koordináció mellett zajló mentésben török önkéntesek részt vettek.

Az IGSU tájékoztatása szerint a Törökországba másodikként kiküldött kereső- és mentőegység (RO-USAR) tagjai végezték a mentést a velük levő SMURD-csapattal és mentőkutyás egységgel együtt. A férfit a romba dőlő épület lépcsőházában ért a földrengés. Értékelésük szerint az akció nehéz volt. Az áldozat, aki a felső emeletek betongerendája alatt rekedt, eszméleténél volt és együttműködött a mentőcsapattal. A SMURD orvosi csapata elsősegélyben részesítette a romok alól kihúzott férfit, majd átadta a helyszínen levő mentőszolgálatnak

„Ez a siker erőt ad a mentőegységeknek, hogy a végsőkig folytassák. Még van remény!” – írták a Facebook bejegyzésben.

Arafat: egyelőre nem tevődik fel, hogy a román mentőcsapatokat kivonják Törökországból

Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetője szerint egyelőre nem is tevődik fel, hogy a román mentőcsapatokat kivonják Törökországból, mivel a biztonsági erők védelmet nyújtanak nekik egyes küldetéseik során. Arafat erről szombat este beszélt a Bukaresti Nyugati pályaudvaron, ahol jelen volt a Törökországnak szánt, menedéknyújtáshoz szükséges eszközökből álló segélyszállítmányokat szállító vonatokat indításánál – írja az Agerpres.

Az után merült fel a csapatok kivánosának kérdése, hogy a német mentőcsapatok szombaton biztonsági okokból felfüggesztették mentőakcióikat a hétfői földrengések által súlyosan sújtott törökországi Hatay tartományban. Korábban az osztrák katasztrófaelhárító egységek tagjai is leállították mentési tevékenységüket Hatay tartományban, szintén arra hivatkozva, hogy „biztonsági kockázatoknak” vannak kitéve azokon a területeken, ahol dolgoznak.

Arafat elmondta, a két romániai kereső- és mentőegység (RO-USAR) tagjai olyan területen dolgoznak, ahol nagyon sok épület dőlt össze, és egyes bevetéseken a török csendőrség is jelen van, mivel akadnak olyan személyek a lakosság köréből, akik áthágják a közrend szabályait.

„De nem tevődik fel a kivonulás kérdése, sőt kérték tőlünk, hogy még maradjunk egy ideig. (...) Csapataink addig maradnak ott, amíg közlik velünk, hogy véget ért a keresési-mentési fázis, és akkor rögtön hazahozzuk őket” – fejtette ki Arafat.

Románia két vonatnyi segélyszállítmányt küld Törökországnak

A DSU vezetője arról is beszámolt szombat este, hogy Románia két vonatot küld menedéknyújtáshoz szükséges eszközökből álló segélyszállítmányokkal Törökországba, és bár az eredeti terv szerint a szerelvények csak vasárnap reggel indultak volna el, az elsőt már szombat éjjel útnak indítják, mert sikerült korábban befejezni a rakódást. Így a szállítmány kedden odaérhet a török katasztrófavédelmi hatóság által kijelölt raktárhoz.

Arafat szerint az első vonat 1200 sátrat, 8000 takarót, matracot, párnát, ágyneműt és egyéb felszerelést szállít. A második szerelvényre maradt 800 sátor és a felszerelés többi része.

„Szeretném kiemelni a katasztrófavédelem munkatársainak nagy erőfeszítéseit, mert ha nem lett volna az IGSU, hogy a projekt megvalósításában és a segélyszállítmányok rakodási műveletében részt vegyen, akkor ez a vonat két-három vagy négy nap múlva indulhatna csak el, és nem most. (...) Pedig ezekre az anyagokra nagy szükség van, és nagyon gyorsan kell megérkezniük” – mondta még a DSU vezetője.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!